Ako već sama zaštita ljudskih prava nije dovoljno dobar razlog, pozitivne brojke koje prava za LGBT građane donose gospodarstvu trebale bi potaknuti zemlje u razvoju da što više podrže i uključe u društvo svoje LGBT građane, potvrdilo je i novo istraživanje instituta Williams i američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

U istraživanju je analiziran utjecaj poštivanja LGBT prava na gospodarski razvoj u 39 zemalja i, kao i mnogo puta dosad, još se jednom dokazalo kako on može biti samo – pozitivan. Sve je mjerljivo brojkama – svako pravo koje zemlja omogući svojim LGBT građanima povećava njezin BDP po stanovniku za 320 dolara, a ovo istraživanje prvi put uspoređuje upravo zakonske okvire zaštite LGBT građana s gospodarskim rastom, javlja portal phys.org.

''Možemo govoriti s moralnog ili aspekta ljudskih prava i tvrditi koliko su te stvari bitne, ali ponekad je kreatorima politike potrebno pokazati konkretne brojke'', kaže koautorica istraživanja, Yana V. Rodgers.

Diskriminacija, potplaćenost i nezaposlenost značajno smanjuju potencijale

Udio LGBT stanovništva među svim punoljetnim osobama neke zemlje varira između 1 i 5 posto, a u društvima u kojima ih se tretira kao neravnopravne građane, kad im se uskraćuju jednake prilike za napredovanje na poslu i kad nisu u mogućnosti iskoristiti svoj puni potencijal to izravno smanjuje i njihov doprinos cjelokupnom gospodarstvu, ističe se u istraživanju.

''Ovo istraživanje nam daje novi uvid prema razumijevanju u kojoj mjeri diskriminiranje LGBT osoba utječe na gospodarstvo neke zemlje'', kazala je voditeljica istraživanja, M. V. Lee Badgett.

Policijska represija, premlaćivanja i poniženja u zatvoru oduzimaju mogućnost LGBT osobama da postanu produktivni članovi društva. Diskriminacija na poslu dovodi do toga da su LGBT osobe potplaćene ili nezaposlene, a sve to utječe na njihovo zdravlje i kao takve ne mogu do kraja iskoristiti svoje potencijale.

LGBT učenici koje diskriminiraju profesori i drugi učenici, nisu u mogućnosti do kraja razviti sve svoje potencijale i vještine, od kojih bi koristi jednog dana imalo i opće gospodarstvo. ''Zemlje koje su usvojile više prava za svoje LGBT stanovnike brže će se razvijati i imat će bolji društveni razvoj'', poručuje M. V. Lee Badgett.

Čitavo istraživanje možete pročitati ovdje.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Platforma LGBT centra Split, koja okuplja udruge Split Pride, Queer Sport Split i queerANarchive,

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.