Foto: butchontap.com

Nakon godina nepravednog zanemarivanja u javnim i medijskim prostorima, nepravda prema dotad gotovo nevidljivim femme lezbijkama u posljednjih desetak godina, osobito nakon pojave hit-serije The L Word, napokon je ispravljena. Ali cijenu za to platile su butchice.

Barem tako tvrdi komentatorica portala Slate, Vanessa Vitiello. Sve do premijere serije o lezbijkama iz Zapadnog Hollywooda i autanja Portie de Rossi, percepciju javnosti oblikovali su stereotipni prikazi muškobanjastih, loše odjevenih lezbijki. Onda je na scenu stupila hiperženstvena "nova lezbijka", a zastor nevidljivosti napokon je pao.

Vitiello smatra kako je dobro da su lezbijski likovi uopće zastupljeni na televiziji i u filmu, a kao primjere navodi serije poput "The Fosters" i navodi kako je publika, primjerice, u devedesetima, mogla gledati samo dvije lezbijke: Sandru Bernhardt u "Roseanne" i Ellen DeGeneres u sitcomu "Ellen". One nekoj mjeri jesu bile butchice, premda "ušminkane".

No danas, kad mediji nameću nerealne standarde ženske ljepote, većina žena na televiziji je "oku ugodna", a lezbijke nisu iznimka. I upravo time im je oduzeta prednost koju su nekoć imale: slobodu definiranja samih sebe bez utjecaja masovne kulture koja diktira izgled, odijevanje i ponašanje.

Čak je lakše pobrojati i heteroseksualne butchice, primjerice Brienne of Tarth iz "Igara prijestolja", trenerice Shannon Beiste i Sue Sylvester iz serije "Glee", Starbuck iz "Battlestar Galactice" (od lezbijki tu je samo Big Boo iz "Orange Is the New Black"). Vitiello krivi nedostatak mašte holivudskih scenarista i redatelja jer smatra kako bi butch lezbijke mogle biti sjajni likovi.

Recimo, butchica bez dlake na jeziku lako bi se uklopila u arhetip lude koja istinom razotkriva moćnike, duhovita butchica bila bi idealna suborkinja, hiperkompetitivna butchica mogla bi igrati ulogu zabavne negativke, a senzibilna butchica mogla bi biti heroina. Jedino što tome stoji na putu jest potpuna nesposobnost Hollywooda da žene tretira i prikazuje kao bilo što osim ukrasa.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

"Ne pada mi na pamet", reče AP na izjavu jednog od eksperata za ustavno pravo da treba srediti

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.