Sudac Županijskog suda Ivica Veselić oslobodio je zadarskog profesora Ivana Poljakovića optužbe za diskriminaciju zbog izjave da je homoseksualnost bolest.

Podsjetimo, optužen je bio zbog izjave "HDZ je donio Zakon o suzbijanju diskriminacije prema kojem ne smijem reći da je homoseksualnost bolest. Mogu dospjeti u zatvor. Ali zatvora se ne bojim za istinu. Homoseksualnost je bolest, a ne opredjeljenje..." izrečene u listopadu 2012. na predavanju "Zdravstveni odgoj - pranje zuba ili pranje mozga" u Muzeju antičkog stakla Zadar u organizaciji Vijeća Hrasta za Zadarsku županiju prije dvije godine, javlja Jutarnji list.

Udruga za ljudska prava Socius tužila je Poljakovića tražeći da ga se kazni sa 30.000 kuna i da mu se zabrani javno djelovanje zbog neutemeljene i izrazito diskriminirajuće izjave za pripadnike homoseksualne zajednice. No sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivica Veselić je nepravomoćno odlučio da se tužba protiv Poljakovića odbija.

Poljaković je pred sudom tvrdio kako nije rekao to za što ga se teretilo, već je na govorio o takozvanoj "rodnoj ideologiji" kao političkom opredjeljenju raširenom među LGB aktivistima. Kazao je i kako ne smatra da je reći kako je homoseksualnost bolest diskriminacija jer njegov je stav upravo takav, a kao jedan od dokaza naveo je tekstove u kojima Patrijarh SPC Irinej i rijaset Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj izrijekom govore da je homoseksualnost bolest.

Foto: 057.info

Profesora Poljakovića Sveučilište u Zadru je nakon nastupa na tribini suspendiralo "zbog teške povrede radne dužnosti" i "narušavanja ugleda Sveučilišta"

Nije ni uznemiravanje, a ne uzrokuje niti strah i ne stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje

"Sam stav tuženika ne predstavlja djelo diskriminacije već se radi o tuženikovom vrijednosnom sudu radi čega isti ne ispunjava pretpostavke navedenog članka (Zakona o suzbijanju diskriminacije) da bismo mogli govoriti o izravnoj diskriminaciji te se slijedom navedenog ne može govoriti niti o teškoj diskriminaciji", stoji, između ostalog, u obrazloženju presude.

Zaključuje se kako, s obzirom na okolnosti u kojima je tuženik izrekao prijeporni stav (politička tribina), on ne može smatrati poticanjem na diskriminaciju počinjenu s namjerom koje prema odredbi članka 4. stavka 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije smatra diskriminacijom u smislu članka 1. istog zakona.

Sudac Veselić smatra kako se Poljakovićev stav "ne može smatrati niti uznemiravanjem u smislu odredbe članka 3. stavka 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije koje predstavlja svako neželjeno ponašanje uzrokovano nekim od osnova iz članka 1. stavka 1. ovog Zakona koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobe, a koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje".

Što je profesor Poljaković još priložio kao dokaze pročitajte ovdje, u kompletnom tekstu presude.


Profesor Poljaković u ožujku 2013. na tribini Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika (HDKPD) ponovio je više-manje iste stavove

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Platforma LGBT centra Split, koja okuplja udruge Split Pride, Queer Sport Split i queerANarchive,

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.