• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto: mycrosurcosU nedjelju je u 94. godini života preminula Chavela Vargas, meksička pjevačica koja se oduvijek poigravala rodnim stereotipima i svijetu obznanila da je lezbijka u dobi od 81 godine.


Rođena je 17. travnja 1919. u Kostarici i s 14 godina emigrirala u Meksiko. Kao tinejdžerica je pjevala na ulici, a profesionalnim pjevanjem se počela baviti tek u tridesetima.

Prvi album, "Noches de Bohemia", snimila je 1961. godine i postala poznata po tome što je svoje ranchera pjesme izvodila odjevena u hlače i pončo, s pištoljem, pijući alkohol i pušeći cigare. Tako se rugala uvriježenim stavovima o tome kako bi pjevačica trebala izgledati, a također je odbijala mijenjati rod u pjesmama o ženama.

Ipak, njezin je način života uzeo danak i sedamdesetih je godina nestala iz javnog života. Kazala je kako ju je tad prihvatila nepoznata indijanska obitelj i spasila je iz pakla alkoholizma. Za New York Times je 2003. godine izjavila kako zahvaljujući njima već 25 godina nije popila ni kap alkohola.

Snimila je 80 albuma i sredinom 20. stoljeća postala glavna protagonostica meksičke umjetničke scene. Prijateljevala je sa slikaricom Fridom Khalo i Diegom Riverom, a bila je bliska i s pjesnikom Federicom Garciom Lorcom. Godine 2002. nastupila je i u filmu "Frida".

Njezinu je glazbu u svojim filmovima koristio i slavni redatelj Pedro Almodovar koji je jednom prilikom napisao kako "na svijetu nema dovoljno velike pozornice za Chavelu".

Iako nikad nije skrivala svoje veze sa ženama, javno je obznanila da je lezbijka tek u biografiji "Y si quieres saber de mi pasado" ("Ako želite znati o mojoj prošlosti") koju je izdala u dobi od 81 godine.

"Nije me boljelo to što sam lezbijka, već činjenica da su me drugi doživljavali kao da imam kugu", napisala je.

Bila je aktivna sve do 2011. godine kad je izdala novi album s uglazbljenim Lorcinim pjesmama i nastupala u invalidskim kolicima. U intervjuima je izjavljivala kako je "pomirena sa životom i kako ne bi mogla tražiti više" i dodala kako će "umrijeti zadovoljna".

"Svatko od vas će me se sjećati na svoj način, svi će pričati kako im je bilo živjeti sa mnom", rekla je. "Zamolila sam Boga da me, bez obzira kamo odem, dođete pozdraviti, a ja ću pozdraviti sve vas."

Umjesto tradicionalnog meksičkog bdijenja, prijatelji, obožavatelji i glazbenici okupili su se u ponedjeljak navečer u Plazi Garibaldi u Mexico Cityju, gdje je Vargas provela mnoge noći pijući s Joséom Alfredom Jiménezom, kompozitorom s kojim je surađivala niz godina.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav obavio je jučer razgovore s kandidatima za

Iz neprofitne LGBTIQ inicijative Filozofskog fakulteta AUT pozivaju sve koji se još "skrivaju u

Na francuskoj televiziji ovog je tjedna prikazan dokumentarni film

Transrodnim osobama bi uskoro trebalo postati puno lakše i brže prikupiti pozamašnu dokumentaciju

U nedjelju su u Los Angelesu izabrani pobjednici tradicionalne 26. medijske nagrade GLAAD, a među

FOTOVIJEST

 

GC

Fotografija kardigana načinjenog od darovane kose više od 100 LGBT osoba proširila se društvenim mrežama, a cilj je podizanje svijesti o nekorektnoj i uvredljivoj frazi "to je tako gej", u kontekstu negativnog opisa nečega.

Kardigan je predstavljen ovih dana na Toronto Fashion Weeku, a riječ je o inicijativi kanadskoga Centra za rodnu i spolnu raznolikost. Posjeduje sve različite nijanse smeđe, plave i crne kose, gumbe u duginim bojama i etiketu s natpisom "100% gay".