Kao što je već poznato, u Slovačkoj će se iduće godine održati referendum "o zaštiti tradicionalne obitelji", koji je pokrenula inicijativa "Savez za obitelj". Kako bi se za isti što bolje pripremili, u Zagrebu su boravili LGBT aktivisti slovačke organizacije "Iniciatíva Inakosť".

Budući da su iskustva hrvatskih aktivista po pitanju vrlo sličnog "bračnog referenduma" doista velika, aktivisti slovačke LGBT organizacije " Iniciatíva Inakosť" s kolegicama i kolegama iz Zagreb Pridea pričali su o kampanji "Građani glasaju protiv", aktualnoj društvenoj situaciji u Hrvatskoj i Zakonu o životnom partnerstvu. Tom smo prigodom porazgovarali s Martinom Mackom, izvršnim direktorom organizacije "Iniciatíva Inakosť".

Istospolni je brak od lipnja ove godine limitiran i slovačkim ustavom u kojemu je brak definiran kao zajednice žene i muškarca. Što onda želi postići "Saveza za obitelj" , koji je prikupio 400.000 potpisa za referendum? Za što ili protiv čega će glasovati građani?
– "Savez za obitelj" osnovan je krajem 2013. kao reakcija na "aktualne prijetnje obiteljskim vrijednostima u Europi i svijetu" s namjerom da "zaštiti tradicionalnu obitelj" u Slovačkoj. To bi u stvarnosti značilo zabranu bilo kojeg oblika zakonske zajednice istospolnih parova i njihovih obitelji. Oni smatraju kako je Hrvatska negativan primjer iz kojeg su nešto naučili i zato su za referendum predložili četiri pitanja. Ipak, nakon što je slovački Ustavni sud pitanje vezano uz životno partnerstvo proglasilo neustavnim, preostala su tri pitanja, s ciljem zabrane istospolnog braka, zabrane posvajanja gej parovima i mogućnost poštede školaraca od seksualnog odgoja.

Naša je vlada izdala vlastite socijaldemokratske vrijednosti o ravnopravnosti i društvenoj pravednosti

Ništa bez crkvene podrške

Osjećate li da vas je vaša socijaldemokratska vlada na neki način iznevjerila ? Čak je i premijer Fico glasovao za ustavnu definiciju braka.
– Svi su parlamentarci iz stranke SMER glasovali za ustavnu zabranu istospolnih brakova, to je prvenstveno izdaja njihovih socijaldemokratskih vrijednosti o ravnopravnosti i društvenoj pravednosti.

Koliko je jak utjecaj Crkve po pitanju referenduma?
– Slovačka je Katolička crkva pružila većinu, ako ne i svu logistiku oko prikupljanja potpisa. Organizatori referenduma su i sami priznali kako bez crkvene podrške nikad ne bi uspjeli prikupiti dovoljno potpisa.

Objasnit ćemo ljudima kako taj referendum neće pomoći obiteljima u Slovačkoj ni na koji način i da zbog toga na njemu ne moraju ni sudjelovati

Kao što vam je poznato, u Hrvatskoj je prošle godine održan sličan referendum, ali smo u međuvremenu dobili Zakon o životnom partnerstvu. Mislite li da je sličan scenarij moguć i u Slovačkoj?
– Ne. Vladajuća slovačka stranka SMER više je puta ponovila kako im to pitanje nije u programu.

Bitno je pitanje sama valjanost predstojećeg referenduma

Kakve aktivnosti planirate uoči referenduma? Kakva je trenutna društvena klima u Slovačkoj? Imate li dovoljnu podršku kako bi rezultat bio u vašu korist?
– Postoje određeni uvjeti koji moraju biti ostvareni da bi referendum bio proglašen valjanim, poput onog da na referendum mora izići 50 posto registriranih birača. Na tome ćemo temeljiti našu strategiju, objasniti ljudima kako taj referendum neće pomoći obiteljima u Slovačkoj ni na koji način i da zbog toga na njemu ne moraju ni sudjelovati.

"Savez za obitelj" smatra kako je Hrvatska negativan primjer iz kojeg su nešto naučili i zato su za referendum predložili četiri pitanja

Možete li iskoristiti neka iskustva aktivista iz Hrvatske?
– Naravno, izuzetno cijenimo svaku ideju i iskustvo. Način na koji su hrvatski aktivisti pokrenuli LGBT zajednicu i njihove pristalice bio je doista impresivan. Naša će poruka ipak biti ponešto drugačija.

Ako će većina glasovati protiv LGBT prava, što ćete dalje poduzeti?
– Puno je bitnije pitanje u Slovačkoj sama valjanost tog referenduma. Naš je glavni cilj kao LGBTI aktivista omogućiti zakonski okvir za istospolne parove, u najmanju ruku kroz registrirano partnerstvo. To se ne može spriječiti, bez obzira na rezultat glasovanja, jer to pitanje nije dio ovog referenduma.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Platforma LGBT centra Split, koja okuplja udruge Split Pride, Queer Sport Split i queerANarchive,

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.