CroL

Nedjelja 21 Pro

KNJIGE 'Shakespeare je uživao i u seksu s muškarcima'

'Shakespeare je uživao i u seksu s muškarcima'

E-mail

Foto: add1sunUgledni glumac Sir Ian McKellen za New York Post je izjavio kako je William Shakespeare vrlo vjerojatno bio gej.


McKellen, koji je tumačio niz glavnih junaka u Shakespeareovim dramama, uključujući Macbetha i Kralja Leara, kazao je kako "Nema sumnje da je Shakespeare bio gej. Njegove su sklonosti očite iz onoga što je pisao. Nedvojbeno feminiziran portret grofa i njegova pokrovitelja Henryja Wriothesleya dodatni je dokaz da su rani soneti posvećeni 'vedroj mladosti' vjerojatno nadahnuti ljubavlju prema muškarcima."

"Bio je oženjen, s troje djece, i ostavio je suprugu u Stratfordu i otišao živjeti u London. Rekao bih da je spavao s muškarcima", dodao je McKellen.

Svoje tvrdnje potkrepljuje i radnjom "Mletačkog trgovca" u čijem je središtu ljubavni trokut između starijeg i mlađeg muškarca i žene, a način na koji se opisuje postupanje prema Židovima može se usporediti sa stanjem gej prava u suvremenom svijetu.

"Kompleksnost njegovih komedija s preodijevanjem u odjeću suprotnog spola i maskiranjima nevjerojatna je. Shakespeare je očito uživao u seksu s muškarcima, kao i sa ženama", zaključuje McKellen.

Inače, u predgovoru hrvatskog izdanja Sabranih djela Williama Shakespearea, koji je napisao ugledni književni prevoditelj Mate Maras, navodi se kako se nekoliko Shakespeareovih soneta tiče tajanstvenoga pjesnika koji se s autorom natječe za naklonost mladoga prijatelja i pokrovitelja.

Prvih 126 od 154 soneta upućeno je nekom mladom muškarcu koji je  poznavateljima Shakespeareova djela oduvijek bio zagonetan. Nakladnik Thomas Thorpe napisao je uvodnu posvetu u kojoj tvrdi da je osoba s inicijalima W. H. nadahnula te sonete. Neki su mislili da se tu krije ranije spomenuti Henry Wriothesley ili možda treći grof od Pembrokea, William Herbert.

 

Komentari (2)add comment

Jaje said:

0
...
Hvala na uvidu smilies/wink.gif, premda se u članku, koliko vidim, navodi da sve to skupa tvrdi McKellen. Kako bilo, istinu vjerojatno nećemo saznati, a naklapanja i "tračeve" o koječemu ćemo slušati dok je svijeta i vijeka...
January 05, 2012

Ime666 said:

0
...
Pa... stoljećima se govorilo o tome da je zapravo autor svih Shakespearovih djela Francis Bacon, zatim se govorilo da je Shakespeare zapravo žena. Činjenica je da su sve "činjenice" o Shakespearu iz sumnjivih izvora, većina tih podataka iz njegove biografije nikad nije potrijepljena nečim konkretnim. U književnim krugovima ima toliko teorija, a da ne govorim o onim teorijama zavjere kako su u Shakespearovim djelima tajni kodovi ili šifre koje je napisao Bacon (inače po toj teoriji zavjere vanbračni sin kraljice Elizabeth, koja je opet reptil). Mislim da je ova zadnja teorija od Ickea. Ta mi je inače najfascinantnija.
Nikad nećemo znati.
January 05, 2012

Napišite komentar
manja slova | veća slova

busy