Foto: add1sunUgledni glumac Sir Ian McKellen za New York Post je izjavio kako je William Shakespeare vrlo vjerojatno bio gej.


McKellen, koji je tumačio niz glavnih junaka u Shakespeareovim dramama, uključujući Macbetha i Kralja Leara, kazao je kako "Nema sumnje da je Shakespeare bio gej. Njegove su sklonosti očite iz onoga što je pisao. Nedvojbeno feminiziran portret grofa i njegova pokrovitelja Henryja Wriothesleya dodatni je dokaz da su rani soneti posvećeni 'vedroj mladosti' vjerojatno nadahnuti ljubavlju prema muškarcima."

"Bio je oženjen, s troje djece, i ostavio je suprugu u Stratfordu i otišao živjeti u London. Rekao bih da je spavao s muškarcima", dodao je McKellen.

Svoje tvrdnje potkrepljuje i radnjom "Mletačkog trgovca" u čijem je središtu ljubavni trokut između starijeg i mlađeg muškarca i žene, a način na koji se opisuje postupanje prema Židovima može se usporediti sa stanjem gej prava u suvremenom svijetu.

"Kompleksnost njegovih komedija s preodijevanjem u odjeću suprotnog spola i maskiranjima nevjerojatna je. Shakespeare je očito uživao u seksu s muškarcima, kao i sa ženama", zaključuje McKellen.

Inače, u predgovoru hrvatskog izdanja Sabranih djela Williama Shakespearea, koji je napisao ugledni književni prevoditelj Mate Maras, navodi se kako se nekoliko Shakespeareovih soneta tiče tajanstvenoga pjesnika koji se s autorom natječe za naklonost mladoga prijatelja i pokrovitelja.

Prvih 126 od 154 soneta upućeno je nekom mladom muškarcu koji je  poznavateljima Shakespeareova djela oduvijek bio zagonetan. Nakladnik Thomas Thorpe napisao je uvodnu posvetu u kojoj tvrdi da je osoba s inicijalima W. H. nadahnula te sonete. Neki su mislili da se tu krije ranije spomenuti Henry Wriothesley ili možda treći grof od Pembrokea, William Herbert.

 

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.