• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto: arhivaBrazil, većinski katolička zemlja južnoameričkoga kontinenta, poznata po karnevalu, lijepim ženama i odnedavna meka za gejeve i lezbijke. Ipak, svakodnevni život u ovoj zemlji izgleda nešto drugačije.

Turistički agenti/ce, novinari/ke, hotelijeri/ke i mnogi drugi iz svijeta turizma sudjelovali su na Međunarodnoj konvenciji svih svjetskih LGBT putničkih organizacija.

U brazilskom Florianopolisu se od 12. do 14. travnja odvijala zanimljiva konvencija naziva "The International Gay & Lesbian Travel Association’s annual global convention". Bilo je to mjesto na kojem su se našli vodeći turistički LGBT djelatnici i djelatnice koji su diskutirali o novim i postojećim hotelima, turističkim lokacijama i ponudi Brazila.

Kad smo kod ponude Brazila, ona je i više nego bogata! Ova južnoamerička zemlja slovi kao najotvorenija za gej populaciju. Istospolni brakovi su legalizirani, kao i posvajanje djece i služenje LGBT osoba u vojsci. Za one osobe koje žele promijeniti spol operacija je - besplatna! Naime, operacijski zahvat promjene spola je dio nacionalne zdravstvene politike.

Ali, to nije sve…

Ipak, stvari nisu tako ružičaste. Novinar Daily Beasta Kristan Jepsen uočava da stanje u Brazilu nije najpovoljnije za one koji tu zemlju nazivaju svojom domovinom. Ubojstva gejeva i lezbijki u gradovima Bahia i Minas Gerais, naročito u Rio de Janeiru i São Paulu, u sve su većem porastu.

Broj ubojstava rapidno raste posljednjih 10 godina. Samo su prošle godine ubijene čak 272 osobe homoseksualne orijentacije - jedna svakih 36 sati. Ove godine je stanje još gore, stoji u izvještaju vodeće gej organizacije Grupo Gay da Bahía. U prvih 10 tjedana počinjeno je 75 ubojstava, odnosno jedno ubojstvo svaka 24 sata!

U São Paulu se održava najveća parada ponosa, ali ono čime se grad ne ponosi jest crna statistika.

Na paradi ponosa 2011. godine sudjelovalo je četiri milijuna ljudi

Između 2007 i 2008. godine u gradu je ubijeno 13 gej muškaraca, a sumnja se da iza ubojstava stoji skupina koja mrzi gejeve. U 2009. ranjena je 21 osoba, kada je tijekom gej parade na sudionike bačen eksploziv. Nakon povorke brutalno je pretučen 17-godišnjak koji je pao u komu.

Godinu kasnije, skupina tinejdžera napala je gej muškarca koji je s prijateljima hodao prema popularnom gej klubu Avenida Paulista.

Vječni rat crkve i države

Predstavnica Radničke partije, Telma de Souza, predložila je osnivanje specijalne policijske jedinice koja bi se bavila isključivo zločinima iz mržnje i štitila gej zajednicu.

No, rješenja na nacionalnoj razini nailaze na prepreke i otpor. Brazilska predsjednica Dilma Rousseff nedavno je zabranila popularni program kojim bi se učenike podučavalo o seksualnim različitostima. Predloženi "antihomofobni zakon", kojim bi se homofobni napadi kažnjavali s tri godine zatvora, naišao je na žestoke reakcije evanđelista. Požalili su se da bi zakon umanjio vrijednost propovijedi i religijskih naputaka koji govore protiv homoseksualnosti.

Zakon se potom preformulirao, no fundamentalisti ga i dalje odbacuju.

“Evangelički blok nikad neće pristati na zakon koji ide nama u korist”, izjavio je predsjednik brazilske LGBT organizacije ABGLT koji je nedavno kritizirao preoblikovani zakon jer je u njemu “vidljiva hijerarhija ljudskih prava”.

Iako stvari ne djeluju optimistično, obećavaju zagovaračke aktivnosti brojnih organizacija i agencija koje su, među ostalim, pokrenule kampanju protiv homofobije

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein optužio je republikanskog

Je li borba protiv klerikalizacije Filozofskog završena nakon što je Ministarstvo znanosti utvrdilo

Deseto jubilarno izdanje Vox Feminae Festivala (VFF) održat će se u prvoj polovici listopada, s

Zadnje što je Ahmad, izbjeglica iz Sirije i predani musliman, očekivao nakon dolaska u Švedsku s

Entity, Galaxy, Roxanne i Colinda Evangelista, četiri drag kraljice iz udruge House of Flamingo u

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.