• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto: arhivaBrazil, većinski katolička zemlja južnoameričkoga kontinenta, poznata po karnevalu, lijepim ženama i odnedavna meka za gejeve i lezbijke. Ipak, svakodnevni život u ovoj zemlji izgleda nešto drugačije.

Turistički agenti/ce, novinari/ke, hotelijeri/ke i mnogi drugi iz svijeta turizma sudjelovali su na Međunarodnoj konvenciji svih svjetskih LGBT putničkih organizacija.

U brazilskom Florianopolisu se od 12. do 14. travnja odvijala zanimljiva konvencija naziva "The International Gay & Lesbian Travel Association’s annual global convention". Bilo je to mjesto na kojem su se našli vodeći turistički LGBT djelatnici i djelatnice koji su diskutirali o novim i postojećim hotelima, turističkim lokacijama i ponudi Brazila.

Kad smo kod ponude Brazila, ona je i više nego bogata! Ova južnoamerička zemlja slovi kao najotvorenija za gej populaciju. Istospolni brakovi su legalizirani, kao i posvajanje djece i služenje LGBT osoba u vojsci. Za one osobe koje žele promijeniti spol operacija je - besplatna! Naime, operacijski zahvat promjene spola je dio nacionalne zdravstvene politike.

Ali, to nije sve…

Ipak, stvari nisu tako ružičaste. Novinar Daily Beasta Kristan Jepsen uočava da stanje u Brazilu nije najpovoljnije za one koji tu zemlju nazivaju svojom domovinom. Ubojstva gejeva i lezbijki u gradovima Bahia i Minas Gerais, naročito u Rio de Janeiru i São Paulu, u sve su većem porastu.

Broj ubojstava rapidno raste posljednjih 10 godina. Samo su prošle godine ubijene čak 272 osobe homoseksualne orijentacije - jedna svakih 36 sati. Ove godine je stanje još gore, stoji u izvještaju vodeće gej organizacije Grupo Gay da Bahía. U prvih 10 tjedana počinjeno je 75 ubojstava, odnosno jedno ubojstvo svaka 24 sata!

U São Paulu se održava najveća parada ponosa, ali ono čime se grad ne ponosi jest crna statistika.

Na paradi ponosa 2011. godine sudjelovalo je četiri milijuna ljudi

Između 2007 i 2008. godine u gradu je ubijeno 13 gej muškaraca, a sumnja se da iza ubojstava stoji skupina koja mrzi gejeve. U 2009. ranjena je 21 osoba, kada je tijekom gej parade na sudionike bačen eksploziv. Nakon povorke brutalno je pretučen 17-godišnjak koji je pao u komu.

Godinu kasnije, skupina tinejdžera napala je gej muškarca koji je s prijateljima hodao prema popularnom gej klubu Avenida Paulista.

Vječni rat crkve i države

Predstavnica Radničke partije, Telma de Souza, predložila je osnivanje specijalne policijske jedinice koja bi se bavila isključivo zločinima iz mržnje i štitila gej zajednicu.

No, rješenja na nacionalnoj razini nailaze na prepreke i otpor. Brazilska predsjednica Dilma Rousseff nedavno je zabranila popularni program kojim bi se učenike podučavalo o seksualnim različitostima. Predloženi "antihomofobni zakon", kojim bi se homofobni napadi kažnjavali s tri godine zatvora, naišao je na žestoke reakcije evanđelista. Požalili su se da bi zakon umanjio vrijednost propovijedi i religijskih naputaka koji govore protiv homoseksualnosti.

Zakon se potom preformulirao, no fundamentalisti ga i dalje odbacuju.

“Evangelički blok nikad neće pristati na zakon koji ide nama u korist”, izjavio je predsjednik brazilske LGBT organizacije ABGLT koji je nedavno kritizirao preoblikovani zakon jer je u njemu “vidljiva hijerarhija ljudskih prava”.

Iako stvari ne djeluju optimistično, obećavaju zagovaračke aktivnosti brojnih organizacija i agencija koje su, među ostalim, pokrenule kampanju protiv homofobije

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon što je postala prva lezbijka ministrica u srpskoj vladi, Ana Brnabić u četvrtak je imenovana

Kanadski lezbijski film Below Her Mouth stravično je idealiziran prikaz ljubavi zavodljive

Biti majka gej sina u Hrvatskoj, i to sina koji javno istupa, a pritom je još i prvi hrvatski gej

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.