• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

U današnje vrijeme kad je stopa razvoda i prekida Foto: intelligentunion.wordpress.com veća no ikad, svi su svjesni činjenice da je sretan i dugovječan par teže naći nego jednoroga. Čak i ako ga nađete, nitko vam neće vjerovati. Internet je prepun članaka s "uputama" kako prekinuti vezu, kako prepoznati da je veza propali slučaj te da je partnerica disfunkcionalna na svim područjima. S druge strane, o sretnim vezama se gotovo nikad ne piše.


Zamisli da si tek ušla u vezu i samo čekaš trenutak kad ćeš osjetiti leptiriće i kemiju. Prođe nekoliko tjedana i mjeseci, a leptirići još nisu mahnuli krilima. U jednom trenutku počneš se pitati: "Je li ovo jedna od onih situacija o kojima se piše po internetu? Mogu li ja uopće biti sretna?".

Kako bi ti se odgovor iskristalizirao, Huffington Post naveo je čak 30 pokazatelja koji prema kojima možeš zaključiti jesi li u pravoj vezi ili ne.

Krenimo sa stvarima koje su nepoželjne.

1. Bojiš se
Ako se bojiš obaveza, onda je preporučljivo da se riješiš tog straha prije nego što uđeš u vezu.

2. Od partnerice ne skrivaš ništa, osim zabave iznenađenja
Pod ovime se misli na bivše, varanje, dugove, bolesti, prekršaje, želju za brakom i djecom, uspjehe i neuspjehe, želju za selidbom, seksualne fantazije... Istina će kad-tad izaći na vidjelo, a ako si s nekim kome ne možeš ove stvari otvoreno reći, onda ta osoba možda nije ona prava.

3. Zabadaš nos tamo gdje mu nije mjesto
Ako ste otvorene i iskrene, zašto onda njuškaš? Provjeravanje partneričinog e-maila, Facebooka, mobitela ili dnevnika ukazuje na tvoje nepovjerenje prema njoj. Osim toga, ona će vrlo brzo postati nepovjerljiva i prema tebi.

4. Skrivaš vezu od drugih osoba
Ova točka je specifična za LGBT populaciju jer je proces outanja sebe, a potom i veze, bitno drugačiji od onoga između strejt parova. Riječ je o situaciji u kojoj nemaš želju upoznati partnericu s tebi najbitnijim osobama u životu.
Općenito, ako ti je ugodno u vezi, ne bi trebala osjećati susprezanje od upoznavanja partnerice s tebi bliskim osobama, pogotovo ako procijeniš da je okolina sigurna.

5. Misliš da si superiorna
Ako osjećaš da je partnerica inferiorna u bilo kojem smislu (moralno, socijalno, intelektualno, financijski ili profesionalno), ne nadaj se poštovanju s njezine strane, iako to silno želiš.  U uspješnim vezama osjećaš se voljenom neovisno o prethodno navedenim karakteristikama.

6. Umanjuješ njezin uspjeh
Profesionalna ljubomora može biti jednako otrovna za vezu kao i konstantno razmišljanje da flerta s tvojom najboljom prijateljicom. Ljubomora također ukazuje na to da previše vremena provodiš uspoređujući se s osobom koju bi trebala obožavati. U dobroj vezi natjecanja nema ni u najmanjim tragovima.

7. Dopuštaš da poroci budu ispred veze
Ovisnica o bilo čemu, bez obzira je li posrijedi droga, alkohol ili određeno ponašanje, varat će te upravo s tom ovisnošću. A ti zaslužuješ bolje.

8. Zabijaš glavu u pijesak
Kad partnerica napravi nešto što te potpuno naživcira i naljuti, ne okrećeš glavu i trpaš stvar pod tepih nadajući se da će proći samo od sebe. Svjesna si da neće i zato pokrećeš raspravu na temu tijekom sljedeća 24 sata.

9. Tijekom svađe ili rasprave javlja se fizička agresija
Dođe li do neslaganja i bilo koja od vas redovito demolira pola kućanstva ili fizički nasrće na onu drugu, vjerojatno je vrijeme za "dizanje sidra", unatoč tome što pokušavaš racionalizirati situaciju i nadaš se da će biti bolje. Nasilje u vezi je jednostavno to - nasilje – i ne smije se tolerirati.

10. Iznosiš prljavo rublje pred drugima
Jasno je koje razgovore trebate držati dalje od ušiju javnosti, zar ne?

11. Računaš da će partnerica riješiti sve tvoje probleme
Ako misliš da će ona riješiti tvoje emocionalne probleme, učiniti te odgovornijom osobom, podržati te financijski i poboljšati društveni standard, pronaći ti nove prijatelje, stvoriti obitelj koju nikad nisi imala ili natjerati tvoje roditelje da te konačno prihvate - tada je apsurdno za očekivati da uopće budeš u vezi s nekim. Bar ne dok ovako razmišljaš.

12. Tražiš u njoj osobu za sve
Ne možeš biti baš sve svojoj partnerici. Zašto bi i bila? Zvuči iscrpljujuće. Prijatelji obogaćuju život i u mnogim će situacijama htjeti raditi stvari koje tvoja partnerica ne želi, kao i pobrinuti se da ti ona ne dosadi. Uostalom, ako veza pukne, prijatelji će te izvući iz kreveta i natjerati te da se pokreneš. Ne zanemaruj ih!

13. Gubiš svoj identitet
Ovo je lakše reći nego učiniti, pogotovo ako si u odličnoj vezi. Koliko god ti se ponekad ne da izaći iz kreveta, nastavi raditi, volontirati, vježbati, socijalizirati se, umrežavati i raditi sve što si radila prije nje. Sjeti se - zaljubila se u tebe zbog svih tih karakteristika. Nemoj ih se odreći ni zbog koga.

14. Imaš vlastiti plan B
Ako si u vezi kakvu želiš, tada ti kroz glavu ne prolaze misli poput: "Možda će me ostaviti" ili "Ako se vrati svojima, sve će se promijeniti".

15. Imaš puno drame
Poznat vam je klišej: Osoba vrijedna tvojih suza neće te rasplakati.

Slijedi popis stvari koje su u vezi poželjne.

16. "Bacaš se na glavu"
Ako ne riskiraš da ti slomi srce, onda nešto ne radiš ispravno.

17. Poštuješ osobe s kojima je ona bliska
Ne moraš ih voljeti, ali razmišljaj o njima kao moralnim i iskrenim osobama (ako to jesu, naravno). Želiš znati jesi li s pravom osobom? Samo promotri ljude za koje ona smatra da su dobri.

18. Međusobno se nadahnjujete radi napretka
Dobra veza je inspirirajuća, ali ne u o-moj Bože-upoznala-sam-savršenu-osobu-i-sad-moram-što-prije-postati-preidvna-kao-i-ona verziji, već na način da druga osoba vjeruje u tebe i samim time te potiče da imaš više povjerenja u sebe.

19. Otkrivate se jedna drugoj
Znate da ne možete dugo skrivati svoje mane pa nema ni smisla tako nešto pokušavati. Odmah se primijeti želi li te partnerica baš takvu kakva jesi ili ne. Ionako ćete obje s vremenom nešto zeznuti i morati se ispričati jedna drugoj. Pitat ćeš se koliko je teška počinjena šteta i hoće li baš ta biti presudna; ona koja će okončati vezu.

20. Razgovarate o seksu
Većina parova ne zna instinktivno kako se međusobno seksualno zadovoljiti. Morate o tome pričati ili bar pokušavati, što god vam odgovara. Ako ne znate što želite, onda se što prije bacite na posao i započnite razgovor o uvijek zanimljivoj (i bitnoj) temi. Nakon teorije bacite se na praksu.

21. Pričate o svemu
Stvari o kojima se ne priča na prvom spoju (religija, novac, politika, djeca) su stvari o kojima bi trebala raspraviti s partnericom. Mislila si da je veza samo zabava i lagane teme? A ne, ne. Ako još dosad nisi, već danas obavi razgovor na neku od navedenih tema.

22. Svađate se
Ako se u svemu slažete, netko ne govori istinu. Vidi točku 2. i 8.

23. Imate vrijeme kad ne razgovarate
Ne zato što ste ljute jedna na drugu već zato što možete biti jedna pokraj druge u tišini. Šutite i nemate potrebe za bezveznim i nepotrebnim dosjetkama ili šećete jedna uz drugu bez da razgovarate, ali neverbalno govori svoje.

24. Stojite jedna uz drugu, iako si niste blizu
Dječji psiholog Jean Piaget rekao je da bebe stare između osam i devet mjeseci počinju razvijati "object permanence" - ideju da objekt ostaje fizički prisutan čak i kad ga više ne mogu vidjeti. U zdravoj odrasloj vezi znaš da možeš otići van i raditi što i inače, a tvojoj vezi neće se ništa loše dogoditi. Ovo se još može nazvati i povjerenjem.

25. Brineš za svoje tijelo
Svjesna si toga da nećeš dijeliti svoje tijelo s drugom osobom ako ga ni sama ne voliš, ne poštuješ niti njeguješ. Tvoja partnerica jednako razmišlja.

26. Prakticiraš poslovicu "Podijeli i vladaj"
Srećom, niste iste. To znači da ti svaka od vas ima određene kvalitete i prednosti. Netko je više organiziran, netko je skloniji izlascima, a netko rođeni slušač. Netko je bolji s novcem, netko kreativniji. Netko je pravi avanturist u krevetu.
Ako se svaka vodi svojim snagama, onda je tvoja veza zaista idealna - računi su uvijek plaćeni na vrijeme, seks je neizmjerno zabavan, kuća je uvijek uredna, a vaše zabave su najomiljenije u društvu.

27. Sjetite se tu i tamo pogledavati
Nema ničeg uvjerljivijeg (ili privlačnijeg) od bijega iz dosadnog razgovora s bratićem u sedmom koljenu pogledom prema partnerici, s mišlju da ste prave sretnice što ste se našle.

28. Opažaš
Primijetiš kad će partnerica poludjeti zbog neke stvari, želi otići iako si ti tek došli, razgovara s nekim koga ne može podnijeti, napravila je nešto zbog čega se grize, razmišlja o stvarima koje joj je rekao šef, sprema se potrošiti ogromnu količinu novca ili će završiti u situaciji zbog koje će kasnije žaliti.
Obraćaš pozornost na sve ove sitnice jer ti je stalo i zato što je to prava stvar.

29. Povremeno prijeđeš svog poznatog cinizma i straha od klišeja i napraviš nešto totalno romantično
Šalješ cvijeće, nabaviš joj knjigu s autorskim potpisom, naručiš pjesmu samo za nju, ostaviš slatku poruku na stolu. Nazoveš partnericu i kažeš joj da te ono što je jutros napravila još više povezalo s njom i da si stvarno zaljubljena u nju. Kad to najmanje očekuješ, iako znamo da ništa nije 100 posto sigurno, ona te pita: "Hoćemo li se zauvijek ovako voljeti?".

30. Jednostavno znaš (da je to tó)
Najljepši mogući osjećaj jest upravo taj da je tvoja partnerica "ona prava". Ne može se racionalno objasniti, ali to naprosto znaš.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon što je postala prva lezbijka ministrica u srpskoj vladi, Ana Brnabić u četvrtak je imenovana

Kanadski lezbijski film Below Her Mouth stravično je idealiziran prikaz ljubavi zavodljive

Biti majka gej sina u Hrvatskoj, i to sina koji javno istupa, a pritom je još i prvi hrvatski gej

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.