38-godišnji Robert Biedroń prvi je gej gradonačelnik izabran u Poljskoj. U drugom krugu lokalnih izbora u gradu Słupsku na sjeveru Poljske, Biedroń je kao kandidat antiklerikalne liberalne stranke, pobijedio favorita vladajuće demokršćanske stranke s 57 posto glasova.

Njegov je politički uspjeh ujedno i pravi pokazatelj koliko se Poljska, kao duboko konzervativna katolička zemlja promijenila u posljednjem desetljeću od ulaska u Europsku uniju, jer još su 2004. godine Povorke ponosa zabranjivali, a homoseksualnost je bila velika tabu tema. No, otad rastuće prihvaćanje gej zajednice ide ruku pod ruku s procvatom poljske ekonomije.

"Svjedočio sam tome kako je poljsko društvo naučilo svoje lekcije o toleranciji i zato sam jako optimističan, sretan i ponosan", rekao je Biedroń za AP.

Rekordan broj gej kandidata

No, čini se kako je taj mladi gej političar pokrenuo i druge, jer stvoren je, kako to poljski mediji zovu "efektom Biedron" –na ovim je lokalnim izborima sudjelovao rekordan broj gej kandidata. Iako nitko od njih nije zabilježio uspjeh, gej aktivisti su ohrabreni tom velikom promjenom.

Robert Biedroń postao je prvi čovjek grada s 90.000 stanovnika, koji je jedan od najzaduženijih u Poljskoj, pa je najavio kako mu je cilj privući investitore i "počistiti" situaciju u gradskoj vijećnici. Iako je naslijedio i luksuzni vozni park, Biedroń je najavio kako će na posao dolaziti javnim prijevozom ili biciklom.


Poruka podrške Roberta Biedrońa sudionicima Povorke ponosa u Minsku, 2013.
 
Inače, Biedroń na parlamentarnim i lokalnim izborima sudjeluje još od 2002. godine, kao kandidat socijaldemokrata, te redovno (baš kao i svojedobno Harvey Milk) gubi izbore, a na parlamentarnim izborima 2011. godine prelazi u antiklerikalnu stranku Twoj Ruch ("Tvoj pokret") i ulazi u parlament, zajedno s Annom Grodzkom koja je trenutačno jedina transrodna parlamentarna zastupnica na svijetu te ukupno treća trans žena izabrana u neki parlament, druga u Europi.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Platforma LGBT centra Split, koja okuplja udruge Split Pride, Queer Sport Split i queerANarchive,

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.