CroL

Subota 20 Pro

Za neznalice Ljubavna pisma Eleanor Roosevelt i Lorene Hickok

Ljubavna pisma Eleanor Roosevelt i Lorene Hickok

Image

Eleanor Roosevelt (ER) i Lorena Hickok svoju su vezu koja je trajala desetljećima započele 1933, prije inauguracije Franklina D. Roosevelta. Lorena (ili Hick, kako ju je zvala ER) je bila vrlo uspješna novinarka, a ER je trebala postati Prvom Damom.

Bile su u emocionalnoj i romantičnoj vezi koja je dosegla vrhunac strasti i kasnije se razvila u prijateljstvo koje je trajalo do smrti.

ER u tu vezu nije ušla kao naivna i neiskusna žena. Biografkinja Blanche Wiesen Cook tvrdi da su, u razdoblju nakon 1920. brojne njezine najbliže prijateljice bile lezbijke te da je ona cijenila njihove veze i čuvala njihovu privatnost. Iz pisama Eleanor Roosevelt (a neko je vrijeme svojoj Hick svakodnevno pisala pisma od deset do petnaest stranica) očito je kako se radilo o romantičnoj vezi koja je bila i tjelesna. Znala je kakva je to vrsta privlačnosti te da kao takva mora ostati tajnom. Shodno tome teško je, ali ne i nemoguće, pronaći dokaze.

Veza između te dvije žene godinama je bila "cenzurirana", što nije iznenađujuće. Za njihovih života, fotografije s obiteljskih večera bile su izrezane kako se na njima ne bi vidjela Hick. Ako je i ostala na kojoj slici, nije bila identificirana a o njoj se definitivno nije ni pričalo, čak ni biografima. Nakon smrti Eleanor Roosevelt, Hick je sama uredila i prepisala brojna njihova pisma. Spalila je neka Eleanorina i mnoga vlastita pisma. Kad je i Hick umrla, njezina sestra Ruby  pročitala je originalne verzije pisama iz prve godine njihove veze i zatim ih bacila u vatru uz riječi, "To se nikoga ne tiče."

Čak je i Doris Faber, autorica knjige The Life of Lorena Hickok: ER's Friend, bila zgrožena njihovom prepiskom. Pokušala je zapečatiti pisma i tako ih sakriti od  javnosti do poslije 2000. godine, a kad joj to nije uspjelo, odlučila je zanemariti sadržaje vezane uz prirodu njihovog odnosa. O jednom posebno romantičnom dijelu rekla je kako postoji izvjesna sumnja da "to možda nije bilo onako kako se čini".

Zbirka pisama Empty Without You: The Intimate Letters of Eleanor Roosevelt and Lorena Hickok, objavljena 1998. bacila je novo svjetlo na život jedne od najomiljenijih američkih Prvih dama.

Zbog vjerodostojnosti, navodimo neke dijelove pisama u izvornom obliku.

5. ožujak 1933.
Pismo od ER za Hick, večer nakon inauguracije Franklina D. Roosevelta

Hick my dearest--
I cannot go to bed tonight without a word to you. I felt a little as though a part of me was leaving tonight. you have grown so much to be a part of my life that it is empty without you, even though I'm busy every minute.

[pojedinosti o danu su obrisane]

Oh! darling. I hope on the whole you will be happier for my friendship. I felt I had brought you so much discomfort and hardship today & almost more heartache than you could bear & I don't want to make you unhappy--All my love I shall be saying to you over thought waves in a few minutes.

Good night my dear one
Angels guard thee
God protect thee
My love enfold thee
All the night through

Always yours
ER

*** *** *** *** *** ***

7. ožujak 1933.
Pismo od ER za Hick

Hick darling,
All day I've thought of you & another birthday I will be with you, & yet tonite you sounded so far away & formal. Oh! I want to put my arms around you. I ache to hold you close. Your ring is a great comfort to me. I look at it and think she does love me, or I wouldn't be wearing it.

*** *** *** *** *** ***

[Bez datuma]
Pismo od ER za Hick

I wish I could lie down beside you tonight & take you in my arms.

*** *** *** *** *** ***

[Bez datuma]
Pismo od Hick za ER nakon dugog razdoblja odvojenosti

Only eight more days... Funny how even the dearest face will fade away in time. Most clearly I remember your eyes, with a kind of teasing smile in them, and the feeling of that soft spot just north-east of the corner of your mouth against my lips...

 

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
manja slova | veća slova

busy