Foto: wordpress.com

Slavna ljubavna priča američke spisateljice Gertrude Stein i Alice B. Toklas dobila je ovog vikenda svoju opernu verziju u kazalištu u St. Louisu. Budući da je pariška umjetnička avangardna scena s početka prošlog stoljeća imala svoj epicentar upravo u salonu Gertrude Stein, opera skladatelja Rickya Iana Gordona nazvana je Twenty-Seven, kao referenca na adresu salona, 27, rue de Fleurus.

Gertrude Stein uživa uzoritu poziciju u kulturnoj povijesti 20. stoljeća. U Pariz se doselila 1903., a u vrijeme procvata avangardnih tendencija u umjetnosti, njezin salon okupljao je glasovite umjetnike, Pabla Picassa, Georgesa Braquea, Henrija Matissea, J. Dos Passosa, Ernesta Hemingwaya, F.S. Fitzgeralda, Jamesa Joycea, Francisa Picabiu … Djelujući kao mentorica i mecena čitavoj generaciji umjetnika, posebice američkih pisaca, pamti ju se kao profeta čitavog vala novih tendencija u modernoj umjetnosti.

No i osobni život Gertrude Stein imao je izvjesnu "proročansku" notu. Kako tvrdi Royce Vavrek, libretist opere, za magazin Out:  "Volim njihov odnos (op. a., odnos G. Stein i A.  Toklas) zamišljati kao prototip američkoga gej braka. Živjele su pod vlastitim uvjetima, odvažno i prelijepo … ima nešto čarobno i sveto u tome." Godine 1933. Gertrude Stein izdala je knjigu memoara, nazvanu Autobiografija Alice B . Toklas, koja je ostala kao možda najvažniji biografski izvor. Nakon smrti 1946., Stein je svoju imovinu, među kojom je bila i vrijedna kolekcija umjetnina,  oporučno ostavila Alice, no budući da njihov odnos nije imao pravni status, kolekcija je u konačnici mahom završila u rukama obitelji Stein.

Vavrek i Gordon poručili su da u operi neće zanemariti ni kontroverzne epizode iz njezinog života, suradnju s kolaboracionističkom vladom u Vichyu. Tvrde da su željeli pružiti "nijansiran prikaz žene koja je živjela u složenim vremenima"  i koja je preživjela Drugi svjetski rat u Francuskoj kao Židovka i lezbijka, a ne samo pitoresknu priču o dinamičnoj sceni avangarde.
Gertrudu Stein na sceni tumači slavna mezzosopranistica Stephanie Blythe, a Alice B. Toklas sopranistica Elizabeth Futral.

LGBT likovi u opernom žanru su i dalje rijetkost, no valja podsjetiti da je početkom ove godine u Teatro Real u Madridu praizvedena opera Brokeback Mountain skladatelja Charlesa Wuorinena o nesretnoj ljubavnoj priči dvojice kauboja. Libreto za operu napisala je autorica originalne priče, Annie Proulx.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.