• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

dinkobogdanicNije posve jasno zašto se ljudima poput Zdravka Mamića daje toliki medijski prostor, no neki je dan opet 'briljirao', ovaj put homofobnom izjavom. – Da sam ja predsjednik HNS-a, ni u mojoj reprezentaciji ne bi igrali homoseksualci. Za takve osobe prirodnije je da budu novinari, tekstopisci, baletani – rekao je u obraćanju javnosti u ponedjeljak.

Izjava velikog intelektualca
Mamić je prije šest godina u Mjenjačnici Roberta Knjaza glumio baš baletana. Prvak HNK Svebor Sečak tada se na nekoliko dana uživio u ulogu Zdravka Mamića, dok je izvršni dopredsjednik Dinama spremno odjenuo tajice i zaplesao balet, podsjeća Večernji List.

– Mamićev govor o homoseksualcima briljantna je izjava jednog velikog intelektualca – cinično je rekao bivši ravnatelj Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Dinko Bogdanić te dodao:

– Po tko zna koji put dokazao je da je obični Balkanac bez smisla za različitost među ljudima.

Smatra da ovakve izjave ne bi smjele ostati bez reakcije državnih institucija.
– Sramota je da nitko ne reagira na takve Mamićeve ispade. Red je da ga se za nešto napokon i kazni – rekao je Bogdanić te zaključio:
– Neka Mamić vrati dio velikog novca koji mu grad daje za Dinamo. Gradsku kasu pune i homoseksualci, pa znači da i od njih Mamić ima i te kakve koristi.

Ipak reagirao Pučki pravobranitelj
Jučer je, povodom homofobnih izjava predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića i izvršnog dopredsjednika NK Dinamo Zdravka Mamića kao i opetovanih rasističkih ispada na nogometnim utakmicama, reagirao i Pučki pravobranitelj Jurica Malčić:

"Povodom homofobnih izjava predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića i izvršnog dopredsjednika NK „Dinamo“ Zdravka Mamića kao i opetovanih rasističkih ispada na nogometnim utakmicama upozoravam da verbalne osude i isprike nisu dovoljne.

Kao pučki pravobranitelj u svojstvu središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije pozivam Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatski olimpijski odbor kao i Hrvatski nogometni savez da poduzmu sve zakonom i svojim pravilima predviđene pravne i druge mjere za sprečavanje i sankcioniranje diskriminatornih izjava i postupanja.

Podsjećam da je Hrvatski nogometni savez udruga osnovana zakonom i kojoj su Zakonom o športu povjerene javne ovlasti. Punopravni je član Hrvatskog olimpijskog odbora, udružen je u Svjetsku nogometnu organizaciju (FIFA) i Europsku nogometnu uniju (UEFA). Prema čl. 7. njegovog statuta u ovim udruženjima zastupa ga predsjednik.

Svojom izjavom, kao i nekim ranijim izjavama povrijedio je jedno od temeljnih načela svih ovih asocijacija a to je zabrana diskriminacije bilo koje vrste. Također je povrijedio i odredbu čl. 1. stavka 3. Zakona o športu prema kojoj šport mora biti jednako dostupan svima bez obzira na dob, rasu, spol, spolnu orijentaciju, vjeru, nacionalnost, društveni položaj, političko ili drugo uvjerenje.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa prema čl. 84. Zakona o športu obavlja nadzor nad radom pravnih osoba iz sustava športa. Hrvatski olimpijski odbor ovlašten je i dužan osigurati poštovanje i pridržavanje načela o zabrani diskriminacije sadržano u Olimpijskoj povelji i svojem statutu a Hrvatski nogometni savez kod svojih predstavnika i članova.

Svi su oni dužni postupati i prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije prema kojem je i poticaj na diskriminaciju zabranjen kao i sama diskriminacija.
Ovom prigodom, ne po prvi puta, upozoravam da navedena tijela i udruge ne obavljaju u dovoljnoj mjeri svoje ovlasti i dužnosti nadzora nad provođenjem zakona u športu i poštovanjem načela i odredaba propisanih njihovim aktima i pravilima. U tom smislu i snose odgovornost za stanje u športu i posebno u nogometu.

Stoga pozivam da se javno očituju o postupcima i mjerama koje su poduzele ili će poduzeti s ciljem sprečavanja i sankcioniranja diskriminacije u športu i dosljednog provođenja zakona i vlastitih pravila, kao i da o poduzetom izvjeste pučkog pravobranitelja sukladno odredbama Zakona o pučkom pravobranitelju i Zakona o suzbijanju diskriminacije."

(Foto: 24 sata)

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Uoči kampanje za rujanske parlamentarne izbore iz Mosta poručuju kako se nadaju svojevrsnom

Brojne su stavke kojima se Vatikanskim ugovorima jamči financiranje Katoličke crkve, tu nije riječ

Barokni portret ljubavnice kralja Charlesa II., koji je u 17. stoljeću napravila prva priznata

Glasoviti Julijin balkon u Veroni, poznat kao jedno od najromantičnijih mjesta za vjenčanja, odsad

"Homo, fešta!" prvi je LGBT ljetni festival u Poreču. Održava se na otvorenom, plaži i beach klubu,

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.