• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

dinkobogdanicNije posve jasno zašto se ljudima poput Zdravka Mamića daje toliki medijski prostor, no neki je dan opet 'briljirao', ovaj put homofobnom izjavom. – Da sam ja predsjednik HNS-a, ni u mojoj reprezentaciji ne bi igrali homoseksualci. Za takve osobe prirodnije je da budu novinari, tekstopisci, baletani – rekao je u obraćanju javnosti u ponedjeljak.

Izjava velikog intelektualca
Mamić je prije šest godina u Mjenjačnici Roberta Knjaza glumio baš baletana. Prvak HNK Svebor Sečak tada se na nekoliko dana uživio u ulogu Zdravka Mamića, dok je izvršni dopredsjednik Dinama spremno odjenuo tajice i zaplesao balet, podsjeća Večernji List.

– Mamićev govor o homoseksualcima briljantna je izjava jednog velikog intelektualca – cinično je rekao bivši ravnatelj Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Dinko Bogdanić te dodao:

– Po tko zna koji put dokazao je da je obični Balkanac bez smisla za različitost među ljudima.

Smatra da ovakve izjave ne bi smjele ostati bez reakcije državnih institucija.
– Sramota je da nitko ne reagira na takve Mamićeve ispade. Red je da ga se za nešto napokon i kazni – rekao je Bogdanić te zaključio:
– Neka Mamić vrati dio velikog novca koji mu grad daje za Dinamo. Gradsku kasu pune i homoseksualci, pa znači da i od njih Mamić ima i te kakve koristi.

Ipak reagirao Pučki pravobranitelj
Jučer je, povodom homofobnih izjava predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića i izvršnog dopredsjednika NK Dinamo Zdravka Mamića kao i opetovanih rasističkih ispada na nogometnim utakmicama, reagirao i Pučki pravobranitelj Jurica Malčić:

"Povodom homofobnih izjava predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića i izvršnog dopredsjednika NK „Dinamo“ Zdravka Mamića kao i opetovanih rasističkih ispada na nogometnim utakmicama upozoravam da verbalne osude i isprike nisu dovoljne.

Kao pučki pravobranitelj u svojstvu središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije pozivam Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatski olimpijski odbor kao i Hrvatski nogometni savez da poduzmu sve zakonom i svojim pravilima predviđene pravne i druge mjere za sprečavanje i sankcioniranje diskriminatornih izjava i postupanja.

Podsjećam da je Hrvatski nogometni savez udruga osnovana zakonom i kojoj su Zakonom o športu povjerene javne ovlasti. Punopravni je član Hrvatskog olimpijskog odbora, udružen je u Svjetsku nogometnu organizaciju (FIFA) i Europsku nogometnu uniju (UEFA). Prema čl. 7. njegovog statuta u ovim udruženjima zastupa ga predsjednik.

Svojom izjavom, kao i nekim ranijim izjavama povrijedio je jedno od temeljnih načela svih ovih asocijacija a to je zabrana diskriminacije bilo koje vrste. Također je povrijedio i odredbu čl. 1. stavka 3. Zakona o športu prema kojoj šport mora biti jednako dostupan svima bez obzira na dob, rasu, spol, spolnu orijentaciju, vjeru, nacionalnost, društveni položaj, političko ili drugo uvjerenje.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa prema čl. 84. Zakona o športu obavlja nadzor nad radom pravnih osoba iz sustava športa. Hrvatski olimpijski odbor ovlašten je i dužan osigurati poštovanje i pridržavanje načela o zabrani diskriminacije sadržano u Olimpijskoj povelji i svojem statutu a Hrvatski nogometni savez kod svojih predstavnika i članova.

Svi su oni dužni postupati i prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije prema kojem je i poticaj na diskriminaciju zabranjen kao i sama diskriminacija.
Ovom prigodom, ne po prvi puta, upozoravam da navedena tijela i udruge ne obavljaju u dovoljnoj mjeri svoje ovlasti i dužnosti nadzora nad provođenjem zakona u športu i poštovanjem načela i odredaba propisanih njihovim aktima i pravilima. U tom smislu i snose odgovornost za stanje u športu i posebno u nogometu.

Stoga pozivam da se javno očituju o postupcima i mjerama koje su poduzele ili će poduzeti s ciljem sprečavanja i sankcioniranja diskriminacije u športu i dosljednog provođenja zakona i vlastitih pravila, kao i da o poduzetom izvjeste pučkog pravobranitelja sukladno odredbama Zakona o pučkom pravobranitelju i Zakona o suzbijanju diskriminacije."

(Foto: 24 sata)

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Općinski građanski sud u Zagrebu u nepravomoćnoj presudi od 7. srpnja ove godine presudio je da

Proteklog vikenda je završio ovogodišnji, 131. po redu Wimbledon. U sjeni osmog wimbledonskog, a

Serija uz koju su se lezbijke diljem svijeta samospoznavale, uz nju plakale, smijale se i strepile

Nedavno se u respektabilnim hrvatskim novinama čiju zadnju stranicu redovito rese najčednije

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.