• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto: DalmacijanewsDok se u Zagrebu slavila uspješna Povorka ponosa, u nedjelju rano ujutro na splitskim Bačvicama napadnuta je skupina djevojaka i to zato jer su napadači pretpostavili da su lezbijke. Skandaloznu je dimenziju čitavom slučaju dalo postupanje policije.


Naime, kako piše Jutarnji list, dvije djevojke zadobile su niz udaraca šakama i nogama po glavi i tijelu, a jednu od njih su i cipelarili dok je bila na podu. Sve su ih gurali, vrijeđali i prijetili govoreći im: “Lezbače, svi ste vi bolesni, sve vas treba ubiti”. Pozvale su policiju, ali dvojica policajaca koji su došli na mjesto događaja nisu priveli napadača koji jedini nije pobjegao.

Dapače, ispostavilo se da ga poznaju i dopustili mu daljnje vrijeđanje i prijetnje. Jedna je od djevojaka prigovorila policiji zašto to dopušta, nakon čega ju je jedan od policajaca odgurnuo tako da je pala.

Horor se nastavio u policijskoj postaji kad je jedna od djevojaka upitala zašto su se napadači, očito zatečeni na mjestu događaja, izvukli nekažnjeno, nakon čega joj je jedan od policajaca priprijetio da će joj "zalijepiti trisku". Kad su policajcima pokušale objasniti da se dogodio zločin iz mržnje, oni su se potpuno oglušili i počeli ih napadati da se miješaju u njihov posao, tvrdi jedna od žrtava.

Policija bi trebala ispitati slučaj
U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj o događaju uopće nisu izvijestili, premda slični incidenti redovito ulaze u policijski bilten. Pozvali su djevojke da im se jave i kažu što se dogodilo. S obzirom da su se o slučaju raspisali mediji, provjerit će se zakonitost postupanja bez obzira na to hoće li djevojke prijaviti policajca zbog neprofesionalnog postupanja.

Nakon što je slučaj dospio u medije, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pokrenula je antidiskriminacijski postupak te uputila žuran upit o tom događaju Ravnateljstvu policije, a napadnute djevojke obratile su se Pravnom timu Iskoraka i Kontre za pomoć, te je angažiran odvjetnik za rad na slučaju.

Kontra i Iskorak podnijet će više prijava
Tim su povodom udruge Iskorak i Kontra danas uputile priopćenje za javnost u kojemo stoji kako najstrože osuđuju  ponašanje djelatnika policije koji su suprotno Zakonu i policiji i policijskim ovlastima propustili pružiti pomoć žrtvama kaznenog djela, te su ih omalovažavali i vrijeđali. Zbog sramotnog postupanja policijskih službenika podnijet će prijave Odjelu za zakonitost postupanja policije, kao i Odjelu unutarnje kontrole pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Protiv počinitelja će podnijeti kaznenu prijavu zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja, prijetnje i razbojništva a sve u vezi sa zločinom iz mržnje.

"Nezakonito postupanje policije upućuje na potrebu sustavne edukacije policijskih službenika o zločinima iz mržnje na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Tražimo da se uvede edukacija o zločinima iz mržnje prema LGBT osoba u redovne programe edukacije na Policijskoj akademiji. Ovim putem također pozivamo predstavnike medija i djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova da štite privatnost žrtava i ne objavljuju njihove identitete", stoji u priopćenju.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Na popularnoj splitskoj plaži Duilovo ponovno je, kao i 2008. , nepoznat netko, postavio znak

Pola milijuna katolika potpisalo je peticiju kojom traže da papa Franjo na idućoj sinodi u Vatikanu

Mreža kulturnih rodnih praksi jugoistočne Europe raspisuje natječaj za autorske radove na temu

Dvije žene koje su odigrale ključnu ulogu u povijesnoj presudi američkog Vrhovnog suda koja je

Vjerojatno malo vas to zna, ali ove me godine Lara King, koja je nastupala u projektu Laugh Out

VOX banner 265x265px logo