• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto: DalmacijanewsDok se u Zagrebu slavila uspješna Povorka ponosa, u nedjelju rano ujutro na splitskim Bačvicama napadnuta je skupina djevojaka i to zato jer su napadači pretpostavili da su lezbijke. Skandaloznu je dimenziju čitavom slučaju dalo postupanje policije.


Naime, kako piše Jutarnji list, dvije djevojke zadobile su niz udaraca šakama i nogama po glavi i tijelu, a jednu od njih su i cipelarili dok je bila na podu. Sve su ih gurali, vrijeđali i prijetili govoreći im: “Lezbače, svi ste vi bolesni, sve vas treba ubiti”. Pozvale su policiju, ali dvojica policajaca koji su došli na mjesto događaja nisu priveli napadača koji jedini nije pobjegao.

Dapače, ispostavilo se da ga poznaju i dopustili mu daljnje vrijeđanje i prijetnje. Jedna je od djevojaka prigovorila policiji zašto to dopušta, nakon čega ju je jedan od policajaca odgurnuo tako da je pala.

Horor se nastavio u policijskoj postaji kad je jedna od djevojaka upitala zašto su se napadači, očito zatečeni na mjestu događaja, izvukli nekažnjeno, nakon čega joj je jedan od policajaca priprijetio da će joj "zalijepiti trisku". Kad su policajcima pokušale objasniti da se dogodio zločin iz mržnje, oni su se potpuno oglušili i počeli ih napadati da se miješaju u njihov posao, tvrdi jedna od žrtava.

Policija bi trebala ispitati slučaj
U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj o događaju uopće nisu izvijestili, premda slični incidenti redovito ulaze u policijski bilten. Pozvali su djevojke da im se jave i kažu što se dogodilo. S obzirom da su se o slučaju raspisali mediji, provjerit će se zakonitost postupanja bez obzira na to hoće li djevojke prijaviti policajca zbog neprofesionalnog postupanja.

Nakon što je slučaj dospio u medije, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pokrenula je antidiskriminacijski postupak te uputila žuran upit o tom događaju Ravnateljstvu policije, a napadnute djevojke obratile su se Pravnom timu Iskoraka i Kontre za pomoć, te je angažiran odvjetnik za rad na slučaju.

Kontra i Iskorak podnijet će više prijava
Tim su povodom udruge Iskorak i Kontra danas uputile priopćenje za javnost u kojemo stoji kako najstrože osuđuju  ponašanje djelatnika policije koji su suprotno Zakonu i policiji i policijskim ovlastima propustili pružiti pomoć žrtvama kaznenog djela, te su ih omalovažavali i vrijeđali. Zbog sramotnog postupanja policijskih službenika podnijet će prijave Odjelu za zakonitost postupanja policije, kao i Odjelu unutarnje kontrole pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Protiv počinitelja će podnijeti kaznenu prijavu zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja, prijetnje i razbojništva a sve u vezi sa zločinom iz mržnje.

"Nezakonito postupanje policije upućuje na potrebu sustavne edukacije policijskih službenika o zločinima iz mržnje na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Tražimo da se uvede edukacija o zločinima iz mržnje prema LGBT osoba u redovne programe edukacije na Policijskoj akademiji. Ovim putem također pozivamo predstavnike medija i djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova da štite privatnost žrtava i ne objavljuju njihove identitete", stoji u priopćenju.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon što je postala prva lezbijka ministrica u srpskoj vladi, Ana Brnabić u četvrtak je imenovana

Kanadski lezbijski film Below Her Mouth stravično je idealiziran prikaz ljubavi zavodljive

Biti majka gej sina u Hrvatskoj, i to sina koji javno istupa, a pritom je još i prvi hrvatski gej

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.