Imaju li Hrvati problema s iznajmljivanjem stana lezbijskom paru? Odlučili smo provesti malo istraživanje, pronjuškali po oglasima i krenuli telefonirati potencijalnim stanodavcima od Zagreba, preko Splita, Šibenika i Vodica, do Osijeka i Varaždina.

U Zagrebu se kao najveći problem pokazala potencijalna situacija "kaj budu rekli susedi", a za sve ostalo – nema problema. Što je također zanimljivo, ta "situacija sa susjedima" izražena je isključivo u centru grada, gdje pretežno živi starija populacija. U ostalim kvartovima to i nije bio slučaj, nešto je teže bilo u Dubravi i to sa stanovima koji se nalaze u obiteljskim kućama, neki su se malo zbunili, neki zatražili "dodatne konzultacije", ali sami iznajmljivači velikom većinom nemaju nikakvih problema s time da stan unajmi lezbijski par - "samo da se plaća na vrijeme".

Gospođa iz Dubrave, nakon uobičajene razmjene informacija o stanu, načinu plaćanja, nakon što smo je upoznali s time da će joj podstanarke možda biti lezbijke prvo je kratko zašutjela, pa rekla: "Aha, aha, ma to se mene ne tiče, to je vaša privatna stvar, u zgradi ljudi ne kontaktiraju puno, ionako su uglavnom svi podstanari". Vrlo slične odgovore dobivamo na još dva broja iznajmljivača po zgradama, pa krećemo na stanove u kućama.

"Ne znam, čujte, to mi je sve nekak' novo sad..."

"Imate poseban ulaz, etažno grijanje, nema nažalost telefona niti interneta, ali možemo se dogovoriti i za to, ako ste ozbiljna nema problema", kaže nam potencijalna stanodavka. No, nakon pitanja "Ima li kakvih problema ako stan unajmi lezbijski par?" ipak nešto drugačiji odgovor:

"Ma znate kaj, to bi trebala pitati gazdaricu, ne ja ne iznajmljujem, moj su broj dali dok su bili na moru, ja vam to zbilja ne znam" , kaže nam sugovornica za oglas koji je objavljen krajem studenog. No, dobro. Idemo dalje. Još jedan oglas za stan u obiteljskoj kući u Dubravi:

"Kako mislite partnerica? Aha, životna partnerica, da, da. Ma znate iznajmljujemo stan jednoj osobi i draže bi nam bilo da je muškarac, mislim čak da ga je suprug već iznajmio, tak' da fala na pozivu, ali tako vam je to", kratko nas je pozdravila gospođa iz Dubrave. No, već idući poziv pokazuje kako lezbijski par može naći stan i u obiteljskoj kući u tom kvartu.

Za lezbijski par sva su vrata podstanarskih stanova otvorena i u Varaždinu

"Pa nije problem, ne, bitno da platite, drugo me ne zanima, u kući ionako živim samo ja", odgovorio nam je potencijalni stanodavac. U Kustošiji pozitivni odgovori, redom svi iz obiteljskih kuća: "Meni nije to problem, ne znam zašto bi to ikome bio problem, pa kaj se to tiče ikoga? ", rekao nam je jedan od iznajmljivača.

U kući u Gajnicama također na telefon dobivamo stanodavca, no ispada da je supruga ipak "pravi gazda": "Vi i partnerica? Da, mhm.. (muk)... čujte, moram se konzultirati sa suprugom, meni ne smeta, ali za nju nisam siguran znate, nazovite vi za koji dan", ljubazno nas je otpravio gospodin.

U centru Zagreba velika se većina stanova iznajmljuje putem agencija, a one koje smo uspjeli izravno kontaktirati uglavnom nemaju ništa protiv "osim ako susjedi neće raditi probleme". "Pa, u principu nemam nešto protiv posebno, ne znam zašto bi bio problem, priznajem nisam do sad imao takav upit, susjedi su starije osobe, pa ne znam jel' bi to bio problem, ako s vremenom bude zbog susjeda. Ne znam, čujte to mi je sve nekak' novo sad", pomalo zbunjeno nam je pojašnjavao vlasnik stana iz Martićeve.

Više bih voljela bračni par, ali iznajmljujem, nije problem, zašto bi bio problem, partnerica ili partner,  nema veze

"Paaaa, nemam pojma, mislim meni ne smeta, a sad ne znam zbog susjeda, to su vam penzići, sve komentiraju, ne bi htio imati problema, a valjda neće biti, samo vi dođite pogledat stan, meni je bitno da plaćate na vrijeme", rekao nam je stanodavac iz Ilice. "Pa, nismo imali nikakve prohtjeve u tom pogledu, svejedno nam je , a susjedi, nemamo neke kontakte sa susjedima, vjerujem da neće biti problema", kaže gospođa iz Bužanove.

Kako "dišu" Dalmacija i Slavonija?

I u Splitu se velika većina stanova iznajmljuje preko agencija, a dosta je iznajmljivača iz nekog drugog grada, uglavnom iz Zagreba. No, oni Splićani s kojima smo pričali predstavljajući se kao lezbijski par, s tom činjenicom nemaju baš nikakvih problema.

"Stan vam je u samom centru, kod kazališta, ima spavaću sobu s bračnim krevetom, nemam ja nikakav problem s tim s kim vi živite", kaže stanodavka, koja pak otkriva kako ona živi u Zagrebu. Stan u splitskom kvartu, kojih 15-tak minuta od centra u obiteljskoj kući, javlja nam se starija gospođa: "Više bih voljela bračni par, ali iznajmljujem, nije problem, zašto bi bio problem, partnerica ili partner, nema veze", kaže gospođa na kraju.

Čini se kako je najbitnija karakteristika dobrog podstanara u Hrvatskoj samo i isključivo – platežna moć

Stanovi u Dalmaciji uglavnom se iznajmljuju do početka ljetne sezone, a to nam je i "buduća gazdarica" iz Šibenika odmah naglasila: "Da, da, vi i vaša cura, da, da, ma sve okej, šta sad se može, ali samo do lipnja, imam već dogovorene turiste za ljeto, odmah da znate, da ne bi bilo, eto, pa sad znate ako tako može, okej onda", kratko i poslovno je pojasnila.

Najvažnija je – platežna moć

Stan u Vodicama nećemo vidjeti, jer nakon pitanja "Je li vam problem ako u stanu živim s partnericom?" svi su dogovori pali u vodu ili bolje rečeno – prekinuti su, gazda nam je jednostavno poklopio slušalicu uz jedno "Ma dajte!", štogod to značilo.

Nakon razgovora s par potencijalnih stanodavaca iz Osijeka imamo dojam kako je i taj grad gej-friendly, nitko od njih troje koje smo nazvali ne vidi problem u tome da za podstanarke ima lezbijski par "ako plaćate na vrijeme". Samo u jednom slučaju je došlo do kratkog "šuma u komunikaciji".

Nakon kratke priče o stanu i načinu plaćanja, kad sam spomenula da bi stan iznajmio lezbijski par, gospođa je rekla "samo malo", popričala s nekim sa strane, nažalost nije se čulo previše, nakon čega se vratila s povratnom informacijom: "Znate, možda smo se krivo shvatile, stan iznajmljujemo isključivo studentima. Eto, nije do mene, to iznajmljuje moj sin, pa ne bih htjela imati problema, znači samo studentima, hvala i doviđenja!", pozdravila je gospođa iz Osijeka.

U Zagrebu se kao najveći problem pokazala potencijalna situacija "kaj budu rekli susedi", a za sve ostalo – nema problema

Za lezbijski par sva su vrata podstanarskih stanova otvorena i u Varaždinu. Bez obzira iznajmljuje li se stan u zgradi ili u kući odgovori su svi do jednog bili – pozitivni: "Ma nema problema, sve dok plaćate na vrijeme ne zanima me što radite u stanu", "Nije mi bitno s kim živite" ili pak "Ako je vama dobro i ne kasnite s plaćanjem ne vidim nikakvog problema", bili su najčešći odgovori potencijalnih stanodavaca. Jedna gospođa nam je otkrila i kako je njezin susjed gej: "Meni ne smeta, znate čak je i naš susjed gej, mene baš briga kaj je neko po usmjerenju, ne volim ni da se meni netko petlja u život", kratko i jasno nam je odgovorila.

I nakon par dana zivkanja od istoka do zapada, pa od juga ka sjeveru naše zemlje, čini se kako je najbitnija karakteristika dobrog podstanara u Hrvatskoj samo i isključivo – platežna moć.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Platforma LGBT centra Split, koja okuplja udruge Split Pride, Queer Sport Split i queerANarchive,

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.