Foto: AFP/Thomas SamsonUnatoč zabrani prosvjeda, na ulicama Pariza jučer se okupilo oko 300.000 građana koji su protestirali protiv bračne jednakosti, a ovaj je put bilo i nereda jer su brojni prosvjednici pokušali probiti barikade do Champs-Élyséesa.


Paralelno s pariškim, održao se i prosvjed na londonskom Trafalgar Squareu kojem je nazočilo svega 2000 ljudi. Iza oba prosvjeda stoji organizacija Manif Pour Tous koja tvrdi da je pariška brojka znatno umanjena te da je tamošnjim ulicama promarširalo 1,2 milijuna prosvjednika.

Razlog njihovoj pobuni jest veoma izgledno izglasavanje potpune bračne jednakosti u Senatu, 2. travnja. Neki su prosvjednici zbog toga glasno tražili ostavku francuskoga predsjednika Françoisa Hollandea, a na nekim je transparentima pisalo "Hoćemo posao, a ne gej brakove" te "Ne gejkstremizmu".

"Želimo da se naš predsjednik bavi gospodarstvom i obitelji ostavi na miru", kazala je jedna od glavnih protivnica bračne jednakosti Virginie Tellenne.

Za razliku od siječanjskog prosvjeda kad su organizatori "samo" kažnjeni sa 100.000 eura zbog nereda koji su iza sebe ostavili, ovaj je put eskaliralo nasilje, piše Le Monde.

Do nereda je došlo kad je nekoliko stotina prosvjednika pokušalo probiti policijski kordon kako bi došli do Champs-Élyséesa, a policija ih je rastjerala suzavcem. Navodno je riječ o pripadnicima ekstremne desnice od kojih su neki klečali pred policajcima izvikujući "Demokracija!", a drugi su pjevali Marseljezu.

Uhićeno je 98 osoba, a šest ih je zadržano u pritvoru, no unatoč tome organizatori su kazali kako će se "novi prosvjed održati vrlo skoro".

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.