• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

lezfamilyEngleski lezbijski par koji je sudskom odlukom izgubio skrbništvo nad djecom, javno je progovorio o svojoj situaciji.

U intervjuu za britanski Mail biološka je majka, koja je željela ostati anonimna kako bi zaštitila djecu, izjavila: "Slušanje te presude bilo je nešto najgore što sam u životu morala proći. Nemam riječi kojima bih to opisala, a takav je strah nešto što svaki roditelj može razumjeti, bez obzira na tip obitelji. Nije mi žao što smo to napravile jer imamo dvoje krasne djece, jedino žalim zbog načina na koji smo do njih došle."

Otac se predomislio
"Ipak, drugima bismo savjetovale da to ne čine jer sam sigurna da bi anoniman donator sperme bio mudrija opcija. Bile smo strašno naivne i pristajale na brojne kompromise samo zbog 'mira u kući'", dodala je.

Njihova priča počinje 1999. godine, kad su u mjesečniku Gay Times naišle na oglas sljedećeg sadržaja: "Gej dečko želi postati tata. Bijelac u tridesetima, zgodan, situiran i zaposlen, u sretnoj vezi i izvan 'scene'. Ima sve osim djece i traži sličan lezbijski par koji želi djecu. Moj bi angažman bio malen, a mogu ponuditi mnogo."

Nakon upoznavanja i dogovora, 2000. i 2003. godine umjetnom je oplodnjom začeto dvoje djece. Ona su živjela s biološkom majkom i njezinom partnericom, ali otac je aktivno sudjelovao u odgoju, što je uključivalo financiranje privatnog školovanja.

Kad su odnosi između dviju strana postali napeti, lezbijski je par ocu ograničio pristup djeci, nakon čega ih je on odlučio tužiti. One su pak tvrdile kako je on prekršio obećanje o ograničenom sudjelovanju u podizanju njihovo dvoje djece.

Podmićivanjem do djeteta
Pravna je bitka okončana u utorak. Sutkinja Jill Margaret Black i dva žalbena suca odlučili su da otac ima jednaka prava na djecu te da s njima može biti 152 dana godišnje.

"On je doslovno rekao kako djeci želi biti 'poput ujaka' i provesti s njima tek nekoliko sati mjesečno. Također je molio da mu šaljemo fotografije i novosti, a nama je cijeli taj aranžman zvučao gotovo idealno", ispričala je dugogodišnja partnerica biološke majke.

Par je također izjavio kako je otac jedno dijete pokušao "podmititi darovima kako bi ostalo s njim", što on poriče.

Sutkinja je roditeljima savjetovala da "svoje razmirice ostave po strani zbog dobrobiti djece."

"Ako odrasli ne uspiju riješiti probleme komunikacijom, djeca će patiti. Kad odrastu i postanu svjesna situacije, roditeljima se to može vratiti na vrlo neugodan način."

Podsjetimo, u travnju ove godine u Velikoj Britaniji je donesen novi zakon o roditeljstvu temeljem kojega dvije žene mogu biti navedene kao roditelji na rodnom listu djeteta, a prve koje su taj zakon iskoristile bile su Natalie Woods i Elizabeth Knowles.

(Foto: CBS News)

 

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić javno se ispričao pripadnicima LGBT zajednice zbog

Nakon nadahnjujućega govora scenarista Igre oponašanja Grahama Moorea na dodjeli Oscara, obitelj

Povijest umjetnosti nije samo povijest djela i autora, već i povijest recepcije. A upravo se tim

Jedinstveno istraživanje pruža detaljan i nimalo ugodan pogled na živote mladih LGBT osoba u New

Apple će uskoro predstaviti čitav niz novih emotikona s istospolnim parovima i obiteljima, kao i