• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto: Kenziepoo/FlickrU britanskom pravosuđu dogodio se jedinstven slučaj. Troje sudaca Prizivnog suda presudilo je da otac ne može biti tretiran kao sekundarni roditelj samo zato što njegov sin ima dvije majke.


Slučaj koji se temeljio na pitanjima biologije, ljudske prirode i sudbine, pokazao je koliko je teško odrediti što je najbolje za djecu rođenu u "alternativnim" obiteljima. Sada je dokazano, misli sutkinja Lady Black, da je za takve obitelji nemoguće imati sveobuhvatan pravni vodič.

Suci su prvo čuli da su biološka majka poznata kao "B", njezina partnerica "C" i otac "A" bogati Londončani. Njih troje u jednom su se restoranu dogovorili da će A donirati spermu i tako dvjema ženama omogućiti da zasnuju obitelj. Složili su se da će on biti priznat kao otac i da će moći viđati dijete. Ali čim je B zatrudnjela, dogovor je počeo pucati jer je A zatražio da provodi vrijeme s djetetom u njegovoj kući i da budu zajedno za praznike. Žene su se osjećale "ogorčeno i izdano" i slučaj je završio u rukama odvjetnika.

Poslije poroda kojemu je nazočio otac, sud je odbio njegove zahtjeve i očev odnos s dječakom nazvao "ograničenim". Ali ovog su mjeseca suci Lady Black, Lord Thorpe i Sir John Chadwick prihvatili njegovu žalbu i presudili da nema ništa sporno u tome da dijete ima tri roditelja.

Dijete ne mora imati samo dva roditelja

"Općeprihvaćeno je da je dijete na dobitku ako ima dva roditelja. Međutim, to nikako ne znači da je dodavanje trećeg roditelja nepovoljno za dijete", kazao je Lord Thorpe u obrazloženju presude. "Prijašnji dogovor ne znači ništa zbog očeve ljubavi prema sinu. Ljudske emocije su snažne i nestalne. Ono čemu se odrasli nadaju prije nego što preuzmu rizike začeća, rađanja i prvog roditeljskog iskustva, može se pokazati kao iluzija ili mašta." Rekao je i da je želja za osnivanjem lezbijske obitelji s dva roditelja bila suštinski sebična, jer nije dana puna težina promjenjivim djetetovim potrebama. Dodao je da je ponižavajuće zvati sekundarnim roditeljem poznatog donatora i ne uzimati u obzir važnu ulogu koju bi on mogao odigrati.

Sutkinja Lady Black osvrnula se na slučaj koji je imala prije 10 godina, kad su prvi put na sudu završili lezbijski par i donator sperme. Rekla je da je tada shvatila da su se počeli pojavljivati "novi oblici obiteljskog života" i da nisu postojale čak ni "riječi kojima bi se oni opisali".

Ugovori i dogovori postaju ništavni kad se upletu emocije

"Nakon puno razmišljanja, zaključila sam da je ovo područje obiteljskog prava u kojemu generalizacije nisu moguće", rekla je. "Ovo što se sada dogodilo pokazuje kako se planovi s vremenom mijenjaju. Nije bitno koliko je njihov dogovor bio detaljan, nije bitno ništa što su se dogovorili, jer to nije samo suhoparni pravni ugovor. Biologija, ljudska priroda i prst sudbine mogu sve to potkopati i uništiti očekivanja. Okolnosti se mijenjaju i zato se moraju raditi prilagodbe. Ono po čemu se mora ravnati je dobrobit djeteta, a ne interes odraslih," kazala je i dodala da je riječ "donator" možda neprimjerena, s obzirom na ulogu koju će muškarac imati u životu svoga sina.

Odvjetnica Jane Keir koja je zastupala oca kaže da on nikad ovo nije smatrao "gej slučajem". "Slučajno su sva tri roditelja homoseksualna. Njihov spor je tim veći zbog njihove seksualnosti, ali nije svojstven samo gej obiteljima. Ova presuda je dobrodošao podsjetnik da u središtu svega uvijek treba biti dobrobit djeteta."

Predmet je vraćen Obiteljskom sudu na kojemu će se detaljno urediti sve vezano uz dijete . S obzirom na složenost situacije, sudac Lord Thorpe naredio je da slučaj preuzme mlađi sudac, koji će "vjerojatno još mnogo godina pred sobom imati slične slučajeve".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon što je postala prva lezbijka ministrica u srpskoj vladi, Ana Brnabić u četvrtak je imenovana

"Organiziramo Pride kako bismo podsjetili ljude da postojimo, da smo dio grada Splita i da poručimo

Queer punk dvojac PWR BTTM do prije nekoliko mjeseci bio je jedan od najpopularnijih queer bendova

Brazilac je potpuno nevin. Ne nužno u doslovnom smislu. Ali, sigurno je nevin kad je u pitanju

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.