CroL

Subota 20 Pro

Obitelj/Roditeljstvo Istraživanje: Nedostatak očinske figure ne ometa normalan razvoj djece

Istraživanje: Nedostatak očinske figure ne ometa normalan razvoj djece

E-mail

Foto: ArhivaPredrasuda o tome da nedostatak muškog uzora djeci iz lezbijskih obitelji može negativno utjecati na njihov razvoj mogla bi konačno biti uklonjena.


Istraživanje "National Longitudinal Lesbian Family Study" (NLLFS) pokušalo je saznati kako na djecu lezbijskih parova utječe nedostatak muške (roditeljske) uloge. Na uzorku od 78 tinejdžera, istraživači u Amsterdamu i Kaliforniji zaključili su da ni prisustvo ni odsustvo očinske uloge ne utječe na njihov rodni razvoj ili psihološko stanje.

Predvođeno Hennyjem Bosom sa Sveučilišta u Amsterdamu i Nanette Gartrell s instituta Williams pri sveučilištu UCLA, NLLFS je prvo i jedino istraživanje koje je pratilo razvoj djece lezbijskih parova od njihova začeća.

Dr. Gartrell je objasnio važnost istraživanja: "Naša studija je dubinsko, longitudinalno i buduće (što znači da se događa u stvarnom vremenu i ne postavlja pitanja o događajima koji su se dogodili prije 30 godina) istraživanje nad PLANIRANIM lezbijskim obiteljima (što znači da su se majke identificirale kao lezbijke prije nego što su djeca koju smo proučavali bila rođena), koja je započela prije 26 godina".

Povijesno istraživanje razbija predrasude
Istraživanje je započelo 1986. godine, a s vremenom se iz njega razvilo nekoliko dodatnih od kojih je najnovije obuhvatilo 39 djevojčica i 39 dječaka od njihove 17. godine

Kritičari vjeruju da lezbijske obitelji kod svojih sinova "potiču nemuževne osobine". Ova je teorija testirana kod tinejdžera koji su trebali rangirati tipično muške (kompetitivnost) i tipično ženske (razumijevanje) osobine koje pronalaze u svom karakteru. Osim toga, trebali su popuniti upitnike na temu njihove psihološke prilagodbe.

Rezultati su pokazali da nedostatak muškog uzora u djetetovu životu nije utjecala na njegov rodni razvoj te da su se dječaci identificirali s muškim atributima, a djevojke s onim ženskim. Oba su spola podjednako sklona identificirati se s muškim atributima, prije nego sa ženskim.

Uklanjanje barijera kod posvajanja
Također, ne postoji dokaz da odsustvo očinske figure u životu uzrokuje smetnje u psihološkom razvoju djeteta. U upitniku o stresu, depresiji, anksioznosti i slično, tinejdžeri iz lezbijskih obitelji nisu pokazala nikakva odstupanja od djece iz heteroseksualnih obitelji.

Odsustvo muškog uzora dosada se koristilo kao izgovor da se lezbijske parove ograniči (spriječi) kod posvajanja djece.

Istraživači se nadaju da će rezultati istraživanja potaknuti sprečavanje diskriminacije lezbijskih parova koji planiraju imati djecu ili ih već imaju.

Komentari (8)add comment

ona koja zna zabit čavlić ;) said:

0
samo za Heteroseksualca
pozdrav za Tebe,kršni momče smilies/wink.gif pojela bih te,taman za trening..na kom bi ti pišao krv! hhhh,Breganaa smilies/wink.gif))
June 28, 2012

Heteroseksualac said:

0
...
??? Šta je to crna Bregana??? Ma hajde šta god da je, bitno je da ja govorim istinu, dok vi živite u iluziji.
June 24, 2012

tara2 said:

0
...
Heteroseksualac, vidim da si jedan od onih kojima svijet zavrsava na Bregani...
June 24, 2012

Heteroseksualac said:

0
...
P.S. Pusti ovo što piše u tekstu, ovdje samo dezinformacije prosipaju, umjesto da napišu nešto pametno, kao recimo to da pederi imaju ženski mozak, a dajkice imaju mški mozak.

"Skenovi mozgova otkrili su da homoseksualci i heteroseksualne žene imaju simetrične mozgove, odnosno da su im lijeva i desna polutka gotovo iste veličine.
Lezbijke i heteroseksualni muškarci imaju asimetrične mozgove, i desna im je polutka mozga znatno veća od lijeve, pokazuju skenovi."
(Navod iz teksta: "Homoseksualci i žene imaju sličan mozak")
June 24, 2012

Heteroseksualac said:

0
...
Ne vjerujem da su žene jednako sposobne uzeti čekić u ruke i zabiti ekser kao i muškarci, jer to zahtjeva iskustvo, a žene u 99% slučajeva, ne bave se tim poslom. Eto, uzmi čekić i zabij ekser, možda ćeš ga iskriviti, a možda ćeš ga slučajno uspijeti zabiti nakon deset udaraca, a ja ću i žmireći zabiti ekser sa jednim ili dva udarca. Isto tako, ako ne igraš nogomet, nemožeš ni udariti loptu kako treba, otići će u krivom smjeru. Malo žena igra nogomet, u odnosu na muškarce. Nogometašice ne igraju dobro kao nogometaši, a to je pokazala utakmica između nogometaša i nogometašica u kojem su nogometaši iz šale pobijedili nogometašice. Ovo su činjenice.
June 24, 2012

Lezbijka said:

0
...
Potpiruješ stereotipe jer odavno živimo u svijetu u kojemu su žene jednako sposobne "zabiti ekser" ili pošteno udariti loptu, a istraživanje o kojemu je ovdje riječ baš tvrdi sve suprotno od onoga što ti govoriš.
June 24, 2012

Heteroseksualac said:

0
...
A ako "majke" budu odgajali dječaka, onda će biti kao curica, nježan i slabašan... U školi će biti zadirkivan, jer neće znati ni lopte udariti, niti će se smijeti braniti ako ga neko bude tukao, nego će plačući dovesti mamu u školi, a kad postane dečko, za druge će biti peder, mlakonja, mekušac... I kakav je to razvoj?
June 24, 2012

Heteroseksualac said:

0
...
Možda ne kod ženske djece, ali kod muške djece nedostatak oca negativno utiče na razvoj muškog dijeteta...

Majka nemože naučiti muško dijete kako se zabija ekser, a to je sasvim normalno. Isto tako nemože otac naučiti dijete kako se prave kolači, ukoliko nije kuhar ili pekar.

Isto tako, otac može naučiti muško dijete nekom zanatu ukoliko se bavi određenim zanatom, isto tako može aktivirati dijete na neki sport kao što je nogomet, ribolov itd...

Za dobar razvoj muškog dijeteta, potrebni su prvi kontakti sa nekim zanatom ili sportom...

Otac je možda imao negativna iskustva u mladosti, kao što je tučnjava, budaleštine u školi, droga i tako to, pa trebe baš on pričati o svojim negativnim iskustvima i posljedicama, pa da dijete ne uradi iste greške u budučnosti...
June 24, 2012

Napišite komentar
manja slova | veća slova

busy