CroL

Petak 19 Pro

Zdravlje Epilog: Lezbijke neće imati pravo na medicinski potpomognutu oplodnju

Epilog: Lezbijke neće imati pravo na medicinski potpomognutu oplodnju

E-mail

Foto: ArhivaNakon burnih rasprava i niza reakcija u javnosti,  u Saboru je danas s 88 glasova za i 45 protiv izglasan Zakon o MPO-u. Očekivano, među najžešćim protivnicima bili su HDSSB i HDZ.

Unatoč HNS-ovu amandmanu da se u Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji uključe i istospolne zajednice, odnosno da se ekspicitno ne isključuju, Ministarstvo zdravlja nije ga prihvatilo jer je riječ o "zakonu koji liječi neplodnost", a i najavljeni su "posebni zakoni za drugu polovicu godine s kojima će se uskladiti i ovaj zakon".

"Ne mogu sakriti razočarenje, ali nadam se da će se posebnim zakonom riješiti ovo pitanje", komentirao je HNS-ov zastupnik Igor Kolman.

Ipak, novi Zakon, između ostaloga predviđa da "o odabiru postupka MPO odlučuju bračni ili izvanbračni drugovi, odnosno punoljetna i poslovno sposobna žena koja ne živi u braku ili u izvanbračnoj zajednici čije je dosadašnje liječenje neplodnosti bilo neuspješno", što teoretski znači da bi taj članak mogle iskoristiti i lezbijke koje se liječe od neplodnosti, no to bi automatski podrazumijevalo skrivanje eventualne veze s drugom ženom.

Iz udruženja Zagreb Pride koje sudjeluje u izradi budućeg zakona o životnim partnerstvima kazali su kako nakon njegova donošenja očekuju usklađivanje zakona, na način da će i lezbijke u životnoj zajednici imati pravo na liječenje neplodnosti.

Komentari (1)add comment

Musliman said:

0
...
Sve neke diskriminacije u Evropi, nikome se nemože ugoditi... Eno, Njemačka je zabranila muslimanima i Jevrejima obrezivanje muške djece, iako je to dio muslimanske i jevrejske vjere. Navodno, to je nanošenje tjelesnih povreda ljudima koji na to nisu pristali i da roditelji nemaju pravo donijeti tu odluku o obrezivanju, nego dijete kad bude punoljetno. To je diskriminacija prema vjeri, zdravlju i higijeni, jer obrezivanje je zdravo. Odklanjanjem kožice dovodi do zaštite HIV-virusa i bakterija koji se gomilaju u kožici. Obrezali su se i mnogi krščani zbog zdravlja. Uglavnom, ta zabrana je veća diskriminacija od svih diskriminacija svijeta.
July 14, 2012

Napišite komentar
manja slova | veća slova

busy