Foto: arhiva

Istospolni brakovi postali su top tema u brojnim državama svijeta. Nacionalnim vladama koje se još uvijek premišljaju o uvođenju bračne jednakosti moglo bi pomoći najnovije istraživanje koje govori u prilog pokretu za LGBT prava.

Diskusija o bračnoj jednakosti nerijetko se svodi na pitanja moralnosti i političke opredjeljenosti. Međutim, stručnjaci i pojedina istraživanja otvaraju sasvim novu dimenziju ove polemike - onu zdravstvenu. Jedno takvo objavljeno je časopisu "New England Journal of Medicine" u kojem liječnik Gilbert Gonzales objašnjava povezanost bračne jednakosti i javnog zdravlja.

U svom članku Gonzales navodi kako je jedna od pozitivnih posljedica ozakonjenja istospolnih brakova dostupnost zdravstvenog osiguranja lezbijskim i gej parovima koji imaju mogućnost osiguranja preko svog partnera, odnosno partnerice. Također, on je primijetio i smanjen stupanj depresije, tjeskobe i ostalih psihičkih poteškoća.

Njegove je nalaze za Daily Beast komentirao pedijatar Russell Saunders koji je podijelio osobno i iskustvo svojih pacijenata, među kojima su bili i brojni istospolni roditelji i njihova djeca. "Proteklih sam godina imao velik broj pacijenata koje su odgajali istospolni roditelji. Oni nisu bili ništa manje voljeni, sretni ili njegovani od onih koji su odrastali u heteroseksualnim obiteljima. Vidio sam brojne istospolne obitelji koje prolaze kroz jednake zdravstvene poteškoće kao i one heteroseksualne", prepričava Saunders.

Malen korak za državu, velik za pojedinca

Saunders je otac četvero djece koje odgaja sa svojim suprugom i kaže kako bi se s njegovim tvrdnjama složila i pedijatrica njihove djece. Presretan je što mu njegova država omogućava jednakost pred zakonom i zaštitu kakvu imaju heteroseksualne obitelji. Objašnjava kako mu je kod putovanja u drugu zemlju ovo najbitnija stavka.

Foto: arhiva

"Kad svi zajedno putujemo u državu koja nije ozakonila gej brakove, to nam zna izazvati popriličan stres. Što bismo učinili da se nešto dogodi meni, mom suprugu ili našoj djeci? Bismo li se mogli posjetiti u bolnici ili donositi odluke o zdravlju drugoga?", upitao se on.

Nastavlja govoreći da mu je i sama činjenica što svog supruga ne mora više zvati "partnerom" već "suprugom" predstavlja neopisivu sreću. "O svojoj obitelji mogu govoriti služeći se istom terminologijom kao i ostale obitelji. To na mene jako pozitivno utječe, a posebno na moje psihičko zdravlje", kaže on.

Žalostan je jer mnoge LGBT osobe moraju živjeti u zemljama gdje njihovi odnosi nemaju zakonsku zaštitu, dok se on pri samoj pomisli da putuje u jednu takvu zemlju uznemiri. "Ako mi samo putovanje u takve zemlje izaziva tjeskobu, kako li je tek LGBT osobama koje svakodnevno žive u tim zemljama? Ne mogu ni zamisliti da živim u nekoj zemlji koja nema bračnu jednakost. Logično je da će LGBT osobe postati sretnije i zdravije ako im država omogući da se vjenčaju za osobu koju vole", zaključuje on.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.