Foto: usud.hr
Prošlog mjeseca je donesena prva presuda u Republici Hrvatskoj od strane Ustavnog suda, po kojoj su državne institucije dužne pravno priznati status spola transrodne osobe u skladu s njezinim rodnim identitetom.

"To je veoma važna presuda za sve nas trans osobe u Republici Hrvatskoj jer nam se ovim činom po prvi puta priznaje pravo da slobodno živimo i izražavamo svoj identitet", kazao je Noah Pintarić iz udruge Trans Aid Croatia.

Zabrana diskriminacije temeljem rodnog identiteta i rodnog izražavanja u RH je prepoznata Zakonom o suzbijanju diskriminacije, usklađenim s Poveljom o temeljnim pravima Europske unije. To znači da u RH nitko ne smije biti diskriminiran/a na temelju svog rodnog identiteta, uključujući i pravo na promjenu upisa spola u dokumentima, bez prisile na invazivne operativne zahvate.

"Ovakvom presudom Ustavni sud dosljedno provodi sudsku praksu Europskog suda za ljudska prava, po kojemu je država potpisnica Europske konvencije dužna priznati sva građanska i statusna prava, uključujući i pravno priznanje roda, odnosno upis spola osobe u dokumentima, u skladu s načinom na koji se osoba samodefinira, uvažavajući poštovanje njezinog privatnog života s naglaskom na zaštitu dostojanstva svake osobe", naglašava Pintarić.

Većina europskih država omogućava promjenu upisa spola u matičnim knjigama za transrodne osobe. Ovo je prvi primjer pozitivne prakse u Republici Hrvatskoj za trans osobe, a iz udruge Trans Aid Croatia očekuju da će i daljnja praksa i promjene zakonskih okvira ići u tom smjeru.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.