Foto: Flickr/Cluster Munition CoalitionUnatoč žestokom protivljenju predstavnika brojnih konzervativnih struja i religijskih organizacija, zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su neobvezujući Akcijski plan za suzbijanje homofobije i transfobije u Europskoj uniji.

Takozvani "Izvještaj Lunacek" predstavile su Roberta Metsola i Ulrike Lunacek te dobile podršku 394 zastupnika i zastupnica. Dvostruko manje europarlamentaraca (176) bilo je protiv predloženih mjera kojima se žele suzbiti homofobija i transfobija u EU, po uzoru na već postojeće planove o suzbijanju diskriminacije na temelju roda, etničkog porijekla ili invaliditeta.

Mobilizacija i dezinformacije nisu pomogle

Proteklih su tjedana na noge ustale brojne religijske organizacije i konzervativne političke stranke, uglavnom plašeći građanstvo floskulama da je posrijedi "usvajanje posebnih prava" za LGBT građane EU. Tako ni Hrvatska nije bila lišena dezinformacija o tome kako Izvještaj Lunacek zapravo znači kako će se "maloj djeci nametati homoseksualnost i rodne teorije", da će sve države "morati zakonski priznavati istospolne brakove" i slično.

Najveća podrška izvještaju stigla iz pet vodećih političkih stranaka u Parlamentu i Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove. "LGBTI osobe u Europi suočavaju se s ozbiljnim problemima . Unatoč postignutom napretku u nekim zemljama diskriminacija, nasilje i zlostavljanja nastavljaju se u svih 28 država članica", kazala je Lunacek dok je predstavljala izvještaj.

Držanje partnera za ruku nije privilegij, već ljudsko pravo

"Neki su protivnici govorili kako će ovaj izvještaj donijeti određene privilegije LGBT osobama. Međutim, držanje partnera za ruku nije privilegij već ljudsko pravo", objasnila je Lunacek i dodala da će Europska komisija sad ipak morati poduzeti konkretne mjere prema homofobiji i transfobiji, za razliku od dosadašnje metode šutnje.

"Usvajanje izvještaja šalje snažnu poruku našim društvima da je diskriminacija LGBTI osoba jednostavno neprihvatljiva i mora se spriječiti", izjavila je Metsola, glasnogovornica LGBT Intergrupe u Parlamentu.

Izvještaj Lunacek, odnosno Akcijski plan za suzbijanje homofobije i transfobije u Europskoj uniji nije obvezujuć za države-članice, ali služi kao upozorenje državama koje se pasivno odnose prema slučajevima homofobije i transfobije.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.