Foto: Wikimedia Commons/Diego Grez

Homofobna (ne)djela povećala su se u Francuskoj tijekom 2013. godine za alarmantnih 78 posto, zaključuje u svom izvješću nacionalna udruga SOS Homophobie. "Gorka godišnjica bračne jednakosti", dodaje dnevni list Libération.

U nedostatku službenih statistika ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova, upravo je godišnji dokument kojeg izdaje SOS Homophobie glavni izvor za mjerenje homofobije u društvu. Sveukupno, prošle je godine zabilježeno preko 3500 svjedočanstava o prijetnjama i fizičkoj agresiji spram LGBT osoba. Homofobna djela direktno su se prijavljivala udruzi, preko posebne telefonske linije (koja postoji preko 20 godina), e-mailom ili kroz razgovore.

Kroz brojna svjedočanstva, daju se donekle i profilirati žrtve. Najviše napada, što verbalnih, što fizičkih, zabilježeno je kod zrelih muškaraca, između 25 i 50 godina koji žive u velikim urbanim centrima. No jednako tako, veliki porast zabilježen je i kod adolescenata, kao i sve veći broj slučajeva transfobije.

Gorak okus pobjede

"Mogli bismo se veseliti izglasavanju bračne jednakosti, tom novom koraku prema jednakosti... No ta pobjeda ostavlja gorak okus. Homofobni diskurs se oslobodio i legitimirao uvrede i nasilja", zaključuje se u izvješću. Za SOS Homophobie nema dvojbe. Razlog golema povećanja nasilja vide upravo u debati koja je prošle godine pratila glasanje u parlamentu o bračnoj jednakosti.

Rasprave, kako je već dobro poznato, bile su u Francuskoj prilika protivnicima bračne jednakosti da u javnu sferu unesu svježu i pozamašnu porciju homofobnog diskursa što očito nije ostalo bez posljedica. Naime, skoro svako treće svjedočanstvo iz izvješća direktno je vezano uz prosvjede. "Rasprave su se infiltrirale u sve pore društva", bilo da se radi o okruženju na poslu ili obiteljskom krugu, tvrdi direktor udruge Yohann Roszéwitch.

Foto: arhiva

U fizičkim napadima bilježi se porast od čak 54 posto u odnosu na 2012. Više od polovice počinjeno ih je na javnim mjestima. "Žrtve smatraju da je prejaka prisutnost agresivnog diskursa dala napadačima ohrabrenje, osjećaj nekažnjivosti te osjećaj da si nemaju što prigovoriti", stoji u izvješću. Ponekad je za agresiju bila dovoljna gesta držanja za ruke što su posvjedočile Agathe i Gladys u metrou u Lyonu kada ih je mladić prvo izvrijeđao, a potom i fizički napao.

Anonimnost na internetu daje osjećaj nekažnjivosti

Uvrede su se dobrano raširile i društvenim mrežama te su tako zabilježene grupe na Facebooku u kojima se eksplicitno zabranjivalo ulaz LGBT osobama, a na Twitteru su se pojavili uvredljivi hashtagovi kao što je #LaFranceSansGays (Francuska bez gejeva). Više od polovice (51 posto) ukupnih homofobnih djela u 2013. ima svoj izvor na internetu, a tu je i porast rekordan, čak 162 posto. SOS Homophobie je objavila da je s Twitterom sklopila sporazum o prijavljivanju homofobnog diskursa.

Porast od 80 posto zabilježen je među adolescentima, a i u tom se segmentu priznaje utjecaj visoko napetog okruženja oko glasanja zastupnika. Zabilježeni su slučajevi u kojima su profesori u školi pozivali đake da prosvjeduju na strani Manif pour tous, organizacije katoličke provenijencije koja se strogo protivila uvođenju bračne jednakosti. "Legitimno je smatrati da su razmjeri koje je poprimila debata pospješili intruziju homofobije kod mladih u školama", navodi se u izvješću. Kao jedina pozitivna točka ističe se da su se uz oslobađanje homofobnog diskurs na izvjesni način oslobodile i žrtve koje se više ne libe prijavljivati uvrede i nasilja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.