Foto: Wikimedia Commons/Tom Morris

Tek pet dana nakon što je Arkansas ukinuo ustavnu zabranu sklapanja istospolnih brakova, isto je učinio i Idaho. Ukoliko se odluka ne stavi na čekanje, prvi brakovi mogli bi biti sklopljeni već u petak ujutro.

Savezna sutkinja Candy Dale slijedila je svoje kolege i kolegice iz 18 saveznih američkih država i Kolumbijskog distrikta te ukinula ustavnu definiciju braka prema kojoj pravo na sklapanje ove institucije imaju jedino heteroseksualni parovi, javljaju američki mediji.

Slučaj je pred savezni sud stigao nakon što su četiri istospolna para tužila državu za izravnu diskriminaciju i kršenje odluke prema kojoj je "srušen" homofobni Zakon o obrani braka (DOMA). U svojem objašnjenju odluke, sutkinja Dale napisala je sljedeće: "Zakoni o braku države Idaho onemogućuju temeljno ljudsko pravo svojim LGBT sugrađanima i sugrađankama na sklapanje braka i osnivanje obitelji, čime ih stigmatiziraraju i etiketiraju kao građane drugog reda, bez ikakvog posebnog razloga".

U veljači ove godine, Vrhovni sud donio je odluku prema kojoj istospolni parovi u Idahou smiju zajedno posvajati djecu. Ukoliko se odluka ne stavi na čekanje, kao u slučaju Arkansasa i Utah, parovi će moći izgovoriti "sudbonosno da" već u petak 16. svibnja, od 9 sati ujutro.

Osim Idahoa, ustavne zabrane sklapanja istospolnih brakova proteklih su mjeseci ukinuli su savezni suci u Oklahomi, Virginiji, Michiganu, Teksasu, Utah i Arkansasu, a trenutno se slični slučajevi vode na saveznim sudovima u Kentuckyju, Ohiju i Tennesseeju gdje istospolni parovi zahtijevaju da im država prizna brak sklopljen u državama koje su uvele bračnu jednakost.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.