Foto: Flickr/Pargon

Savezni suci u Oregonu i Pennsylvaniji odabrali su slijediti primjere sudaca i sutkinja iz (uglavnom) istočnoameričkih država i ukinuti zabranu sklapanja istospolnih brakova. Povijesne odluke su uslijedile nakon pritiska LGBT zajednice i šire javnosti.

Prošlog je tjedna sudac Michael McShane iz Oregona zaustavio pokušaj Nacionalne organizacije za brak (NOM), koja po svom programu uvelike nalikuje udrugama U ime obitelji i Manif pour tous, da obrani ustavnu zabranu sklapanja istospolnih brakova, a u ponedjeljak i službeno proglasio ovu odredbu diskriminatornom i nevažećom.

Isti se scenarij odvio nedavno u Idahou, a u utorak i u Pennsylvaniji gdje je sudac John Jones presudio u korist istospolnih parova koji su podigli tužbu protiv države jer im onemogućava sklapanje braka. "Sada smo se pridružili 12 saveznih sudova diljem zemlje koji su, suočeni s nejednakostima u vlastitim državama, zaključili da svi parovi imaju pravo na dostojanstvo i sklapanje braka", izjavio je po presudi Jones.

Istospolni parovi nezaustavljivi

Otkako je prošle godine Vrhovni sud SAD-a ukinuo homofobnu odredbu Zakona o obrani braka (DOMA), 19 saveznih država odlučilo je krenuti putem ljudskih prava i sloboda i zaustaviti diskriminaciju prema LGBT dijelu stanovništva.

Ovotjedne presude u korist bračne jednakosti novi su udarac na "obiteljsku organizaciju" NOM koja se, sve izglednije, bori s vjetrenjačama. Da im uzastopni porazi još teže "sjednu", pobrinuo se i savezni sudac u državi Utah koji je naredio da se svim parovima (njih više od tisuću) priznaju sklopljeni brakovi u prosincu prošle godine.

Međutim, nadobudni i uporni kao i inače, NOM-ovci sljedeće u planu imaju "obraniti brak" na američkom Jugu, a ako je suditi prema masovnoj kampanji koju je pokrenula organizacija Freedom to Marry, trebat će uložiti nadljudske napore da im se cilj i ostvari. Američki aktivisti predviđaju da bi Virginija mogla biti sljedeća država koju će zahvatiti novi val bračne jednakosti, a potom Florida i Aljaska, čiji bi sudovi uskoro trebali donijeti odluku o više od 70 tužbi istospolnih parova.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.