Foto: arhiva

Zajedničko izvješće dviju organizacija, Human Rights Campaign Foundation i Human Rights First, ukazuje da je homoseksualnost kriminalizirana u čak 37 afričkih država (od ukupno 54). Izvješće je objavljeno pred sastanak predsjednika SAD-a  Baracka Obame i afričkih vođa.

Izvješće je nazvano "Stanje ljudskih prava LGBT osoba u Africi" i prethodi sastanku na vrhu afričkih vođa koje se ima održati u Bijeloj kući početkom kolovoza. Među 37 država koje kriminaliziraju homoseksualnost, pozvani su vođe 32 zemalja.

Organizacije za ljudska prava stoga su pozvale predsjednika Obamu da pitanje prava LGBT osoba uključi na listu prioriteta tijekom sastanka. "Više od 800 milijuna ljudi živi u afričkim državama koje kriminaliziraju LGBT osobe. Mnoge LGBT osobe suočene su sa stalnim prijetnjama, diskriminacijom, progonom i nasiljem.",stoji u izjavi HRC Foundation.

U izjavi HRF-a stoji da "valja poduprijeti aktiviste, vođe, odvjetnike i vjerske vođe koji se suprotstavljaju nasilju".

Među 37 država koje kriminaliziraju homoseksualnost  u četiri je uvedena i mogućnost smrtne kazne (Nigerija, Sudan, Somalija, Mauritanija). Južnoafrička Republika jedina je država na kontinentu koja je uvela bračnu jednakost. Puno izvješće može se pronaći ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.