Više od 60 senatora i članova Kongresa potpisali su pismo kojim traže revidiranje zabrane darivanja krvi i organa gej muškarcima.

Pismo je uslijedilo nakon što je odbijena donacija očiju tinejdžera Alexandera Bettsa Jr. Naime, tinejdžer iz Iowe si je oduzeo život prošle godine nakon niza zlostavljanja. Sam se prijavio, nekoliko mjeseci prije smrti, da bude donator organa.

Nakon smrti, njegovo srce, jetra, pluća i bubrezi iskorišteni su da se spase životi drugih, no odbijena je donacija očiju samo zato što je bio gej. Naime, prema važećim propisima, Agencija za hranu i lijekove (FDA), ne prihvaća za donaciju tkiva muškaraca koji su u posljednjih pet godina imali spolne odnose s drugim muškarcima.

Diskriminacija i netočni stereotipi

U pismu senatora stoji, prenosi Gay Star News, da slučaj iz Iowe "potvrđuje nepravdu i nesklad u primjeni politike glede darivanja krvi, organa i tkiva za gej muškarce". Berry je, naime, bio testiran na virus HIV/AIDS-a prije darivanja.

"Takva politika promiče netočne stereotipe i diskriminaciju", stoji, među ostalim, u pismu: Mjera zabrane darivanja uvedena je još tijekom osamdesetih tijekom pošasti AIDS-a, a demokrati smatraju da trenutna politika uopće ne održava znanstveni napredak u detektiranju virusa HIV-a.
Ove godine pokrenuta je i kampanja "Gay Blood Drive Day", također s ciljem ukidanja zabrane darivanja krvi gej muškarcima.

U Europi također raste osviještenost o ovoj diskriminatornoj mjeri. Ove godine je nezavisni odvjetnik Mengozzi sa Suda Europske unije dao mišljenje da "spolni odnos između dva muškarca nije ponašanje koje bi opravdalo trajnu zabranu darivanja krvi" u sudskom procesu koji pokrenuo Geoffrey Leger jer mu je liječnik u Francuskoj odbio darivanje krvi zbog spolne orijentacije

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.