• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed
Foto: arhiva

Devet nekadašnjih vođa organizacija koji su tvrdili da "liječe" homoseksualnost ispričali su se LGBT osobama zajedničkim pismom.

Konverzivne terapije u kojima "gej osobe uče postati  hetero“", iako unilateralno osuđene od strane medicinskih profesionalaca kao "štetne, neutemeljene i neučinkovite", i dalje se odvijaju u nizu zemalja, posebice u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Stoga je zajedničko pismo isprike koje je potpisalo devet nekadašnjih vođa konverzivnih terapija, a o kojem izvještava magazin Time, poprilično bitan iskorak. "Konverzivna terapija pojačava internaliziranu homofobiju, tjeskobu, osjećaj krivnje i depresiju. Uzrokuje emocionalnu i psihološku štetu  kad se promjena ne dogodi. Ujedinjeni smo u našem uvjerenju da konverzivna terapija nije "terapija", već je štetna i neučinkovita.", stoji u pismu koje je objavio Nacionalni centar za prava lezbijki.

Zabrana konverzivne terapije samo u Kaliforniji i New Jerseyu

"Nekoć smo vjerovali da biti LGBT znači nešto moralno pogrešno i "psihološki iskrivljeno"", piše u javnom pismu koje potpisuju Yvette Schneider, Brad Allen, Darlene Bogle, Michael Bussee, Catherine Chapman, Jeremy Marks, Bill Prickett, Tim Rymel i John Smid te sada traže uvođenje zakonske zabrane za konverzivne terapije nad maloljetnicima.

Zasad, Kalifornija i New Jersey su jedine države koje su zabranile konverzivne terapije, dok su, primjerice, u Teksasu republikanci i službeno podržali takve "terapije“. Udruga američkih psihologa jasno tvrdi da "ideja da je homoseksualnost mentalni poremećaj ili da je pojava istospolne privlačnosti kod adolescenata abnormalna ili nezdrava nema nikakvu potporu među glavnim organizacijama koje se bave mentalnim zdravljem."

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon vijesti da će Ladislav Ilčić, bivši saborski zastupnik i šef Hrasta, postati savjetnikom

"Projekt drugi" programa za djecu i mlade Hrvatske radiotelevizije pita se tko su "drugi" i

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je u 85. godini preminuo jedan od najvažnijih i

Istraživanje "LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu" koje je vodila Jasminka Juretić, docentica

Predsjedničini verbalni ispadi već su dugo predmet opće sprdnje, a izjave koje je dala dok je

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.