Sud odbio prijedlog zabrane ponude T-HT dionica

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Odgovorite
Zita

Sud odbio prijedlog zabrane ponude T-HT dionica

Post Postao/la Zita » 28 ruj 2007 13:06

TUŽBA UDRUGE POTROŠAČSud odbio prijedlog zabrane ponude T-HT dionicaOpćinski sud je odbio prijedlog društva Potrošač za određivanjem privremene mjere za zabranom javne ponude 16.377.707 redovnih dionica T-HT.
Teja Vukadinović foto: ilustracija Prijedlog društva Potrošač za određivanjem privremene mjere za zabranom javne ponude za kupnju dionica T-Hrvatskih telekomunikacija (T-HT) odbijen je na zagrebačkom Općinskom sudu.

Prospekt javne ponude dionica je nepotpun

Udruga Potrošač podnijela je tužbu kojom traži privremenu zabranu javne ponude za kupnju dionica T-HT-a nakon što je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) odobrila objavljivanje podataka, pri uvrštavanju dionica u prvu kotaciju Zagrebačke burze.

Navodno, u Prospektu za javnu ponudu dionica nije navedeno da je T-HT od Potrošača izgubio prvostupanjski sudski postupak pokrenut 21. rujna, pa su time dovedeni u zabludu svi kupci dionica. U Potrošaču tvrde da u Prospekt mora biti uvršten podatak o izgubljenom prvostupanjskom sporu i pretpostavka da će, ako svi klijenti podnesu tužbe, T-HT biti prisiljen isplatiti iznos od preko 5 milijardi kuna.

Iz HANFA-e smatraju da prodaja dionica nema veze s potraživanjima od T-HT-a i da u Prospektu jasno sve piše o sudskim postupcima Potrošača.

Prijedlog udruge Potrošač je neosnovan

Glasnogovornik Općinskog suda u Zagrebu Ivica Veselić u razgovoru za Javno potvrdio je odluku suda.

- Sud je odbio prijedlog društva Potrošač za određivanjem privremene mjere za zabranom javne ponude 16.377.707 redovnih dionica i globalnih potvrda depozitara kao neosnovan – naglasio je Veselić.

Sud smatra da udruga Potrošač nije aktivno legitimirana za podnošenje prijedloga jer u konkretnom slučaju ne postoji pravni odnos između nje s jedne te države i T-HT-a s druge strane. Potrošač nije učinio vjerojatnim postojanje svoje tražbine, stoji u sudskom obrazloženju.

Iz prijedloga za donošenje privremene mjere nije razvidno želi li Potrošač tom mjerom zaštiti mogućnost realizacije svoje tražbine ili tražbine 42.000 potencijalnih tužitelja ili svih korisnika T-HT-ovih usluga.

Dionice je upisalo 210 tisuća građana

Upis dionica T-HT-a za građane traje danas do 20 sati. Vlada je zbog povećanog interesa povećala paket dionica za javnu ponudu na 32,5 posto.

Prema neslužbenim informacijama, samo do kraja prošloga tjedna dionice je upisalo 210 tisuća građana, a predviđa se da će ukupan broj građana koji su upisali dionice doseći i 300 tisuća.

Institucionalni investitori, kojima je namijenjeno do 7,5 posto dionica, ponude mogu predati do 1. listopada

Ameli

Post Postao/la Ameli » 28 ruj 2007 14:29

iskreno od pocetka ponude dionica ja sam rekla da je ovo jedna od najveci i najmnogobrojni naivaca u redu..pa zar nitko od tih ljudi nezna sta je se desava u njemackoj,a to direktno utjece na trziste u hrvatskoj..za ovo je kriva Vlada i naivnost pojedinaca...ali vidjet ce mo kako ce proci ovo kockanje..vlada ce skupit novce za otplatit cetvrtu ratu umirovljenicima,a za ove sto kupuje sretno im bilo :roll:

jabooka
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka

Post Postao/la jabooka » 29 ruj 2007 13:47

jos uvijek sam misljenja da svi koji su kupili dionice da ce i zaraditi. ....iako uvijek postoji rizik.

obozavam tu "depresiju" kod nasih ljudi, sumnjicavost, gledanje izdaje i nepravde u svemu, a zapravo samo nemaju love za kupiti dionice. Ustvari ne znam da li mi je gore gledati one sta cekaju u redu da kupe dionice na kredit... iako cijeli zivot zive na kartice. Ili oni depresivci sta u svemu vide prevaru.

Nisam kupila dionice cisto iz razloga sta mi se nije stajalo uredu. medju svom tom masom.
postoji.jedna.bizarnija.stvar.od.incesta.i.pedofilije.
zove.se.ocinstvo.
sastoji.se.u.tome.da.napravis.dijete.zatim.ga.volis.a.nikad.s.njim.ne.spavas.

Odgovorite