Hetero ili homo: kako nastaje spolna orijentacija

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Odgovorite
Judina sestra

Hetero ili homo: kako nastaje spolna orijentacija

Post Postao/la Judina sestra » 13 tra 2009 16:31

http://www.crolportal.com/1/index.php?o ... Itemid=206

Eto ga! Ne slažem se s tezom da se homoseksualni muškarci rađaju s manjkom muževnosti. Ima ih mnogo koji nisu feminizirani.
Koliko košta madona bez djeteta?

tamara3
Just tax the stupid people.
Spol/rod: žensko
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 13 tra 2009 16:40

Ni ja. Nedavno sam gledala nekakav dokumentarac National Geografica o blizancima u utrobi i isto su to spomenuli kao znanstvenu činjenicu ali nešto u meni se s tim ne slaže. Ne znam.

Judina sestra

Post Postao/la Judina sestra » 13 tra 2009 17:02

Meni se ne slaže jer znam da nas ima svakakvih. Znanost pokušava nekako označiti homoseksualne osobe takvim objašnjenjima, ali naprosto po logici da heteroseksualnih muškaraca ima raznih, tako ima i homoseksualnih. Ovo, dakako, vrijedi i za žene. Mnogi od nas koji se poznajemo, i muškarci i žene, znamo bar njih par koji odudaraju od stereotipa.

Ftica

Post Postao/la Ftica » 13 tra 2009 19:53

A vrijedi li ovo znanstveno tumačenje i za žene?
Ili je ženska homosexualnost prosto neobjašnjiva? :cool: :)
I što je s prvorođenima? A jedinicama? :?

tamara3
Just tax the stupid people.
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 13 tra 2009 19:56

Uopće ne znam istražuje li itko u toj mjeri žensku homoseksualnost, a za prvorođene i jedin(i)ce ne znam jer su tema bili baš blizanci, a ovo je bila jedna od tema...

Ftica

Post Postao/la Ftica » 13 tra 2009 20:23

Kužim. Zato što se ne istražuje i pitam.
Thnx na odgovoru.

Judina sestra

Post Postao/la Judina sestra » 13 tra 2009 21:29

Ah, da, stara stvar :roll: Uvijek više o muškim homoseksualcima. To se, valjda, još provlači od izjava nekih državnika i državnica kroz povijest da seks između dviju žena ne postoji. I danas u većini zemalja gdje je još uvijek homoseksualni čin gonjen kriminalno mahom se više kažnjavaju gayevi, a ne lezbijke. Potpuno ignoriranje. Užas, baš me to ljuti.

Instinct
Ja sam: lezbijka
Kontakt:

Post Postao/la Instinct » 14 tra 2009 10:48

Ja imam neku svoju teoriju da se svatko od nas rodi sa "dozom" homoseksualnosti i heteroseksualnosti u sebi.I da tijekom života kod nekoga prevlada doza homoseksualnosti i on se definira kao homoseksualac dok kod nekog prevlada heteroseksualnost i on se sukladno tome definira kao heteroseksualac.Mislim da je seksualnost sama po sebi prepuna nijansi da bi se na nju gledalo od samog rođenja u potpunosti crno-bijelo.Zapravo,mislim da je to nemoguće.Uglavnom je sivo. (Karikirano rečeno jel).

Ali dobro,to je samo moje mišljenje. :)
"Najveća mudrost u životu je da čovjek pronađe pravu ludost"

Nicky

Post Postao/la Nicky » 14 tra 2009 13:58

Judina sestra je napisao/la:Meni se ne slaže jer znam da nas ima svakakvih. Znanost pokušava nekako označiti homoseksualne osobe takvim objašnjenjima, ali naprosto po logici da heteroseksualnih muškaraca ima raznih, tako ima i homoseksualnih. Ovo, dakako, vrijedi i za žene. Mnogi od nas koji se poznajemo, i muškarci i žene, znamo bar njih par koji odudaraju od stereotipa.

Pročitala sam dosta tekstova na tu temu i čini mi se da je članak malo krivo interpretirao znanstvena istraživanja. Naime, čini se da homoseksualnu orijentaciju određuje izloženost višku hormona suprotnog spola (za muškarce ženskih, za žene muških) u majčinoj utrobi, ali to nema nikakve veze sa razvojem tjelesnih karakteristika (ženstveni muškarac ili butchica...) nego sa definiranjem spola mozga i pokazano je da gayevi i hetero žene imaju sličan mozak i lezbe i hetero muškarci. A velike i male sise ;), tjelesna građa nemaju baš puno veze s tim.

Judina sestra

Post Postao/la Judina sestra » 14 tra 2009 15:17

Instinct je napisao/la:Ja imam neku svoju teoriju da se svatko od nas rodi sa "dozom" homoseksualnosti i heteroseksualnosti u sebi.I da tijekom života kod nekoga prevlada doza homoseksualnosti i on se definira kao homoseksualac dok kod nekog prevlada heteroseksualnost i on se sukladno tome definira kao heteroseksualac.Mislim da je seksualnost sama po sebi prepuna nijansi da bi se na nju gledalo od samog rođenja u potpunosti crno-bijelo.Zapravo,mislim da je to nemoguće.Uglavnom je sivo. (Karikirano rečeno jel).

Ali dobro,to je samo moje mišljenje. :)
Slažem se s ovim što si ti napisala, mislim da je seksualnost jedno veeeeeliko polje nijansi, ali dodajem da, iako postoji sivo, smatram da postoji i crno bijelo. Neki ljudi su jednostavno strejt i gotovo a neki jednostavno gay i gotovo. Ukratko, sve je moguće, i sivo i crno-bijelo.

Judina sestra

Post Postao/la Judina sestra » 14 tra 2009 15:22

Nicky je napisao/la:
Judina sestra je napisao/la:Meni se ne slaže jer znam da nas ima svakakvih. Znanost pokušava nekako označiti homoseksualne osobe takvim objašnjenjima, ali naprosto po logici da heteroseksualnih muškaraca ima raznih, tako ima i homoseksualnih. Ovo, dakako, vrijedi i za žene. Mnogi od nas koji se poznajemo, i muškarci i žene, znamo bar njih par koji odudaraju od stereotipa.

Pročitala sam dosta tekstova na tu temu i čini mi se da je članak malo krivo interpretirao znanstvena istraživanja. Naime, čini se da homoseksualnu orijentaciju određuje izloženost višku hormona suprotnog spola (za muškarce ženskih, za žene muških) u majčinoj utrobi, ali to nema nikakve veze sa razvojem tjelesnih karakteristika (ženstveni muškarac ili butchica...) nego sa definiranjem spola mozga i pokazano je da gayevi i hetero žene imaju sličan mozak i lezbe i hetero muškarci. A velike i male sise ;), tjelesna građa nemaju baš puno veze s tim.
Tjelesna građa isto može pogodovati dojmu ženskastosti kod muškaraca i muškobanjastosti kod žena, ali ja govorim o onoj unutarnjoj ženstvenosti ili muškobanjastosti. Ima butchica koje imaju ženstveno tijelo, isto i femi muškaraca s muževnim tijelom. Mislim da većina znanstvenih a i drugih članaka želi reći da su svi gayevi nužno manje ili više feminizirani, a lezbijke manje ili više muškobanjaste, a to je ono s čim se ja ne slažem.
Da su homoseksualci izloženi višku hormona suprotnog spola? To nisam znala, ali da li se to onda manifestira izvan majčine utrobe? Jer recimo mnogi seksolozi, među kojima je i Košiček, kažu da su homoseksualcima "mjerili" količinu hormona i zaključili da nemaju ništa više hormona suprotnog spola od jednog heteroseksualca/ke.

Nicky

Post Postao/la Nicky » 15 tra 2009 15:03

A nisam ja sad neki stručnjak po tom pitanju, ali koliko sam shvatila, radi se o hormonima dok smo jos u majčinoj utrobi. a poslije se vise ne vidi nikakva razlika osim u spolnoj orijentaciji.

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 15 tra 2009 16:40

moja je mama uzimala muske hormone da bi odrzala trudnocu dok je bila sa mnom. a s tatine strane imam bar 2 homo osobe. dodje mi da im kazem...pa ste se cudite...vi ste krivi :D genskohormonalno....

Scarlett

Post Postao/la Scarlett » 15 tra 2009 16:53

ovu korisnicu iznad treba prikazati kao case report. zanimljivo.

Odgovorite