odvratnoOd 360 homoseksualaca, 4,5 posto pozitivno na HIV, 10,6 na sifilis, 13,2 na gonoreju
ZAGREB - Razina zaraženosti HIV-om među populacijom spolno aktivnih mlađih homoseksualnih muškaraca na području grada Zagreba doseže razinu epidemije u zemljama zapadne Europe, pokazalo je prvo sustavno istraživanje o spolno prenosivim bolestima među homoseksualcima, koje je na području hrvatske metropole provođeno krajem prošle godine.
Od 360 testiranih muškaraca, njih 4,5 posto bilo je zaraženo HIV-om, a 10,6 posto ispitanika bilo je pozitivno na sifilis. Posebnost ovog istraživanja, osim rezultata, bio je i način provođenja jer je prvi put na području Hrvatske upotrijebljena tzv. RDS metoda (respondent-driven sampling) koja se upotrebljava u populacijskim istraživanjima HIV-a u Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji i Africi.
- Kako bismo počeli istraživanje, najprije smo identificirali početnih deset ispitanika, a svakome od njih podijelili smo tri kupona. Nakon što bi obavili testiranje, njihova je zadaća bila da kupone dalje podijele pripadnicima MSM zajednice (muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima) i time ih pozovu da se i oni testiraju.
Tijekom tri i pol mjeseca testirali smo ukupno 360 muškaraca, a dobiveni rezultat, zahvaljujući ovoj metodi, u dobroj mjeri odgovara stvarnoj slici pojave spolno prenosivih bolesti među tom skupinom - objasnila je liječnica Ivana Božičević koja je provodila istraživanje zajedno s prof. dr. sc. Josipom Begovcem i drugim kolegama iz Klinike za zarazne bolesti, udruge HUHIV i Iskorak.
Prema rezultatima, gonoreja je identificirana kod 13,2 posto muškaraca, a kako pokazuju dosadašnja istraživanja, te su infekcije u većini slučajeva bez simptoma.
- Bitno je napomenuti da se sifilis, gonoreja i ostale spolno prenosive bolesti mogu prenijeti i oralnim spolnim odnosom - napomenula je Ivana Božičević. Dodala je kako Hrvatska ima šansu da se epidemija HIV-a održi na niskoj razini, a to se može postići povećanim testiranjem osoba koje su izložene riziku, testiranjem na spolno prenosive bolesti, upotrebom kondoma i smanjenjem broja partnera.
Također treba ukloniti barijere u našem zdravstvenom sustavu, koje obeshrabruju populaciju MSM da traži pomoć. Istraživanje su proveli Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Medicinski fakultet u Zagrebu, Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” te udruge Iskorak i HUHIV, a sredstvima Globalnog fonda financirali su ga Ministarstvo zdravstvo i socijalne skrbi te UNDP.
MSM čini 42 posto svih HIV pozitivnih
MSM populacija čini 42 posto ukupnog broja HIV pozitivnih osoba u Hrvatskoj, što znači da oni nose najveći teret HIV infekcije. - Bitno je upozoriti muškarce kako bi bilo dobro da znaju HIV status svog partnera. Nadamo se da ćemo ovakvo istraživanje moći za godinu dana ponoviti kako bismo usporedili rezultate - napomenula je Ivana Božičević.
Spolnu bolest ima trećina testiranih homoseksualaca
- Kroacija
- Spol/rod: ne želim definirati
- Ja sam: ne želim se identificirati
Spolnu bolest ima trećina testiranih homoseksualaca
ex invalid_user
- Zbela Lokwa
Loše...svi trebaju pazit na STD's ali određene skupine još više jer je i rizik veći, tako da mi zaista nije jasno zakaj se ne ide na testiranja ako se već ne prakticira siguran sex...
Trećina? Divno! Ovo istraživanje daje zaista lijepu sliku o pederima a i lezbijkama indirektno jer je to prosječnom čovjeku tak i onak isto. Znači ne samo da smo psihički bolesni, sad smo i hodajuća zaraza. 
rezultati jesu zabrinjavajući, ali se definitivno ne mogu ekstrapolirati na cijelu populaciju pedera, i mislim da je brojka 4,5 posto malčice pretjerana..(ako bi se uzela u obzir čitava populacija pedera i biseksualaca). upravo iz razloga jer daleko najveći broj testiranih jesu oni koji imaju razloga za testiranje, a to je nezaštićeni sex plus promiskuitet. a daleko od toga da su svi promiskuitetni i prakticiraju nezaštićeni sex.
naravno da masa onih koji se trebaju testirati to ne čine. to nije upitno.
ali mislim da je stvarni postotak hiv-a među pederskom populacijom ipak manji nego 4.5 posto.
a trećina heteroseksualnih adolescentica je zaražena hpv-om.
e to ja zovem problemom
ali mislim da je stvarni postotak hiv-a među pederskom populacijom ipak manji nego 4.5 posto.
slažem se.Zbela Lokwa je napisao/la:Ovo istraživanje daje zaista lijepu sliku o pederima a i lezbijkama indirektno jer je to prosječnom čovjeku tak i onak isto. Znači ne samo da smo psihički bolesni, sad smo i hodajuća zaraza.
e to ja zovem problemom
in pills we trust
- tamara3
- Just tax the stupid people.
- Spol/rod: žensko
- Status: U životnom partnerstvu
- Kontakt:
Članak je bedast i pomalo manipulativan. Plus, uvijek se istražuje zdravlje pedera a lezbe kao da ne postoje iako su kao sklonije nekim bolestima od strejterica.
S druge strane isto tak sam sigurna da među (promiskuitetnim?) hetrićima ima još i više takvih pošasti.
S treće strane, prilično je glupo prakticirati nezaštićeni seks u vremenima kad nas on može doslovno ubiti.
S druge strane isto tak sam sigurna da među (promiskuitetnim?) hetrićima ima još i više takvih pošasti.
S treće strane, prilično je glupo prakticirati nezaštićeni seks u vremenima kad nas on može doslovno ubiti.
-
call_me_not
najs answerScarlett je napisao/la:rezultati jesu zabrinjavajući, ali se definitivno ne mogu ekstrapolirati na cijelu populaciju pedera, i mislim da je brojka 4,5 posto malčice pretjerana..(ako bi se uzela u obzir čitava populacija pedera i biseksualaca). upravo iz razloga jer daleko najveći broj testiranih jesu oni koji imaju razloga za testiranje, a to je nezaštićeni sex plus promiskuitet. a daleko od toga da su svi promiskuitetni i prakticiraju nezaštićeni sex.
slažem se.Zbela Lokwa je napisao/la:Ovo istraživanje daje zaista lijepu sliku o pederima a i lezbijkama indirektno jer je to prosječnom čovjeku tak i onak isto. Znači ne samo da smo psihički bolesni, sad smo i hodajuća zaraza.
e to ja zovem problemom
zvir i bestimja.
ne samo sto je zarazena hpv-om,nego ne zna sta je hpv!!! e, to je problem. bila neki dan neka anketa na tv gdje su pitali curice po srednjim skolama (one koje su se vec maznule s cijelim 7b, a i s pola 7a i 7c) da li znaju sto o hpv-u i rezultati su bili porazni. dapace, hpv je vec visa filozofija. mislim da jedan dobar postotak, ma barem 40% klinaca koji se uredno tuca vec par godina nije nikad bio kod doktora i totalno ih je sram kupit recimo kondome na kiosku.

Prema rezultatima, gonoreja je identificirana kod 13,2 posto muškaraca, a kako pokazuju dosadašnja istraživanja, te su infekcije u većini slučajeva bez simptoma.