Novi afganistanski zakon

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Miki

Novi afganistanski zakon

Post Postao/la Miki » 16 kol 2009 09:58

Afganistan je donio zakon kojim se "ozakonjuje diskriminacija" prema ženama šijitske manjine i po kojemu se ženama može uskratiti hrana ako odbiju seks, objavio je u petak Human Rights Watch (HRW).

Kako navodi organizacija za zaštitu ljudskih prava, koja upozorava da je riječ o izbornom manevru predsjednika Hamida Karzaja, kandidata za drugi predsjednički mandat na izborima 20. kolovoza, zakon je objavljen u afganistanskom Službenom listu 27. srpnja.

O donošenju tog zakona nije bilo službene izjave, a afganistanska vlada nije bila dostupna u petak ujutro kako bi potvrdila informaciju.

Zakon je, po mišljenju HRW-a, nova inačica zakona koji su u ožujku prihvatili afganistanski parlamentarni zastupnici, a potpisao ga je predsjednik Hamid Karzaj, ali nije stupio na snagu, jer je uzvitlao prašinu na Zapadu, gdje su ga nazvali zakonom za ozakonjenje silovanja u braku.

HRW kaže da se upoznao sa završnim oblikom novog zakona koji ima "velik broj nazadnjačkih članaka" o pravima žena, premda oni nisu tako restriktivni kao u prvom prijedlogu.

Po novom zakonu muž ima pravo uskratiti ženi svaku materijalnu potporu, pa i hranu, kao i čuvanje djece, ako ga ona ne zadovolji u krevetu. U tom se slučaju skrb nad djecom povjerava ocu ili djedu.

Zakon također predviđa da žena mora zatražiti dopuštenje od muža ako želi raditi, a silovatelj može izbjeći sudski progon ako plati "krvarinu" silovanoj ženi, dodaje HRW.

Donošenje novog zakona dolazi nekoliko prije predsjedničkih izbora 20. kolovoza, na kojima Hamid Karzaj ima najviše izgleda za pobjedu, pošto se dogovorio s vođama najvećih entičkih i vjerskih zajednica u zemlji.

business.hr

Mi se selimo. Iz galaksije. :eek:
slika

Hidden_soul
Devil in details
Spol/rod: žensko

Post Postao/la Hidden_soul » 16 kol 2009 10:42

Nadam se da ih Amerika nece stici izjebat jos, zato jer ce ih prije toga izbrisati ogromni meteor sa lica zemlje.
Dobrodosli u kameno doba.
Za zenu koju zelite izabrati, mlatnite ju toljagom po glavi jedan put.
Za zenu koju zelite silovati, mlatnite ju toljagom po glavi dva puta.
Bog te jebo! :eek:
"Allow me to lend a machete to your intellectual thicket..."

sillmarien
Ja sam: lezbijka

Post Postao/la sillmarien » 16 kol 2009 14:18

to je kao npr. da mislite da je nemoguće da na vrbi rodi grožda. i onda se to dogodi. i opet. i opet. .. i opet i opet i opet i opet...

pridružujem se putu u drugu galaksiju :confused:

Plague

Post Postao/la Plague » 16 kol 2009 14:51

@silmarien
sad sam se sjetila onog predavanja i profe koja se slozila da je feminizam apsolutno nepotreban u 21. stoljecu.
Mamicu im!

Ne volim diktature nikakve vrste i ne propagiram komunisticku ideologiju,
ali imamo srece sto nam se dogodio socijalizam i sto su komunisti poslali zene na posao jer bi, u protivnom,
i mi vjerojatno funkcionirali na slicnom nivou pod diktaturom Katolicke Crkve.
Zadnja izmjena: Plague, dana/u 16 kol 2009 15:00, ukupno mijenjano 1 put.

sillmarien

Post Postao/la sillmarien » 16 kol 2009 14:53

:thumbup: otprilike

Ameli

Post Postao/la Ameli » 16 kol 2009 17:13

PicajzLa je napisao/la:@silmarien
sad sam se sjetila onog predavanja i profe koja se slozila da je feminizam apsolutno nepotreban u 21. stoljecu.
Mamicu im!

Ne volim diktature nikakve vrste i ne propagiram komunisticku ideologiju,
ali imamo srece sto nam se dogodio socijalizam i sto su komunisti poslali zene na posao jer bi, u protivnom,
i mi vjerojatno funkcionirali na slicnom nivou pod diktaturom Katolicke Crkve.
:thumbup:

Miki

Post Postao/la Miki » 16 kol 2009 18:59

well, nikad nije kasno, komunista su se riješili, jos samo da Mesiću istekne mandat pa da vidiš di će im kraj biti uz ove svoje ofčice rvacke, mamicu im... :x
slika

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 16 kol 2009 23:42

toliko o tim milijardama ulaganja u afganistansku demokraciju.
boz sacuvaj.

Ameli

Post Postao/la Ameli » 17 kol 2009 19:13

cini mi se da nit amerima nit europi nije nit stalo toliko do demokracije, ka risk, premjestaju i utvrdjuju, vojne postrojbe, ono sto je povuceno iz iraka samo je premjesteno u afganistan, "jaka vojna linija"..*ebe se njima za afganistanski narod i demokraciju..ka da su spremni za rat..nazalost.

Zbrkica

Post Postao/la Zbrkica » 17 kol 2009 20:02

koja glupost :violent:
slika

fakatja

Post Postao/la fakatja » 17 kol 2009 20:09

Glavni motiv koji pod Hindukušem vodi zapadne sile, nisu vojne pobjede, ili tzv 'demokratizacija', nego uspostava nekog tampon zona u Centralnoj Aziji, koji bi spriječio geostratešku i gospodarsku ekspanziju Kine ", kaze kultni britanski-pakistanski pisac i povjesničar Tariq Ali, koji je uvjeren da je nemoguće vojno poraziti Talibe, jer se njihov utjecaj širi ubrzano uz svaki novi neuspjeh medunarodne zajednice."Talibi nisu vojska- nego sve vise- stanje svijesti.Bili su uzrok, sad su posljedica."

Ameli

Post Postao/la Ameli » 17 kol 2009 20:26

fakatja je napisao/la:Glavni motiv koji pod Hindukušem vodi zapadne sile, nisu vojne pobjede, ili tzv 'demokratizacija', nego uspostava nekog tampon zona u Centralnoj Aziji, koji bi spriječio geostratešku i gospodarsku ekspanziju Kine ", kaze kultni britanski-pakistanski pisac i povjesničar Tariq Ali, koji je uvjeren da je nemoguće vojno poraziti Talibe, jer se njihov utjecaj širi ubrzano uz svaki novi neuspjeh medunarodne zajednice."Talibi nisu vojska- nego sve vise- stanje svijesti.Bili su uzrok, sad su posljedica."
..da :thumbup:

Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati

Post Postao/la Kroacija » 18 kol 2009 22:09

vec godinama tupim da taj istok tamo treba masovno spaliti i sravniti sa zemljom, zene i djecu spasiti a sav taj ostatak izroda i muskih usijanih glava...ili ih odvuci sve masovno na neki drugi planet, van dodira bilo kakve civilizacije. :o
ex invalid_user

lana
Sestra Nanut 1

Post Postao/la lana » 19 kol 2009 07:09

gledala sam jednom jedan sjajan dokumentarac (nije doduse o afganisatnu nego o iranu) gdje jedna mlada iranka, zamotana ko sarma prica o tome kako mi na zapadu ne razumijemo koliko su one tamo zapravo slobodne i da nasa (zenska) sloboda nije nista u usporedbi s njihovom. pa eto, sta da se kaze...

Hidden_soul
Devil in details

Post Postao/la Hidden_soul » 19 kol 2009 08:34

invalid_user je napisao/la:vec godinama tupim da taj istok tamo treba masovno spaliti i sravniti sa zemljom, zene i djecu spasiti a sav taj ostatak izroda i muskih usijanih glava...ili ih odvuci sve masovno na neki drugi planet, van dodira bilo kakve civilizacije. :o
Zasto se ja uvijek slazem s tobom u tim nekim krajnje radikalnim misljenjima?! :!:
"Allow me to lend a machete to your intellectual thicket..."

Kroacija

Post Postao/la Kroacija » 19 kol 2009 14:04

interesting mi je i to razmisljanje te navedene iranke. svakako se treba uzeti u obzir da mi njih ne razumijemo a osudjujemo samo na osnovi nekih vidljivih cinjenica. cvrsta osnova za osudu neceg je nesto sto se danas nalazi u 2% slucajeva bilo politickih, nacionalnih ili vjerskih pitanja.
(ovo sad progovara moja vjecno bi-tolerantna strana)

a moja vjecno brzopleta, instinktivna i temperamentna strana i dalje misli da ih sve treba potamaniti.

@hidden - jel se palis na agresivnjace? :D
ex invalid_user

tamara3
Just tax the stupid people.
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 19 kol 2009 14:10

Sve više vjerujem kak je sloboda state of mind.
Pa ako "sarma" (Lana, dobar :D) misli da je slobodna, onda je to valjda tako.
Onda se mi ne bismo trebale uzrujavati oko njihovih "zakona".

fakatja

Post Postao/la fakatja » 19 kol 2009 18:37

Dobro, ako "sarma" tako kaze ( a sta ce drugo, pojest ce je inace )- vjerovatno ima takvih puno, valjda znamo, zasto.I kod katolika ( a i ateista ) bi nasli puno zena, koje pjevaju aleluja patriarhatu.( pola nacije sigurno) I to tamo, gdje bi zene vec mogle imat malo vlastite pameti.I niko jih ne bi ni pojeo za to. I jedna istina je, da muskarci, a ma gdje god zivjeli,na modernom zapadu il u vokojebini, sa Armanijem il ofco na sebi, javno ili potajno, zele patriarhat i zenkicu tamo, gdje ona spada-uz vatru,sa puno djece i uvijek vlaznu. Niso samo talibi oni, koji daju ovakve zakone-potajno si puno muskaraca to zeli a bogami i puno zena ( samo da je ne popapaju il barem da ne boli). Samo su talibi veci frajeri i jebe se njima za umjetnicki dojam.

Ameli

Post Postao/la Ameli » 19 kol 2009 19:27

imamo i mi "talibanski zakon", tko izlazi na cestu sa djetetom, muz?..ne Zena, bez igdje iceg :roll:

Kroacija

Post Postao/la Kroacija » 19 kol 2009 22:32

ma da, idemo sad malo pretjerivati. znam osobno nekoliko "muzeva" koji redovito izlaze s djetetom, odgajaju ga i paze. a sad ce se neka od men-hater kokoski uhvatiti nekakvih statistika i poceti srati. i zakljucno i generalno, idemo sve muskarce svesti u zajednicki nazivnik kao nemarni, smrdljivi, nepazljivi i zlostavljaci/nepostovaci zena :roll:
ex invalid_user

Ameli

Post Postao/la Ameli » 20 kol 2009 09:22

generalno nisu svi, ..necemo o statistikama..ja iman svoje misljenje a i vidjenje, ti svoje, svaka sa svog aspekta..da ne idemo u off..respekt.

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 20 kol 2009 20:56

starsno me zanima ta afganistanska situacija...ostala dva protukandidata tom liku koji je progurao ovaj zakon djeluju jako ok...inace to djubre je bivsi cia agent sa jakim americkim backgroundom....zanimljivo :o al on ce napraviti taman bas sve da ostane na vlasti.
bit ce zanimljivi izbori.

afrathevamp

Post Postao/la afrathevamp » 21 kol 2009 09:45

tamara3 je napisao/la:Sve više vjerujem kak je sloboda state of mind.
slažem se.
ovo su ekstremni primjeri.mi vidimo samo kako se one vani ponašaju....zamotane hodaju iza muškaraca s čoporom djece oko sebe.
unutar kuće nose odjeću kao i mi..i popunjavaju slobodno vrijeme na razne načine dok muškarci rade vani na + 40...
zapitati se da li jesu slobodne ili ne?

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 21 kol 2009 10:09

Pa, prema našim mjerilima nisu, ali prema svojima jesu (mudro, a :D?). Isto valjda vrijedi i za žene kakve je spomenula fakatja. Također, "sloboda" je jedna fluidna i apstraktna kategorija s kojom mnogi ne znaju što bi, čak i kad je uspiju dosegnuti, po njihovim kriterijima.

A taj patrijarhat ili kako to stanje već želimo zvati traje već toliko dugo da je postao praktički "genski ugrađen" u sva ženska bića, ma koliko mi šutjele o tome, a to je vidljivo u svim aspektima i slojevima društva.
I taman da sve žene na svijetu istodobno reprogramiraju taj čip u glavi ove sekunde, opet bi bilo potrebno mnogo vremena za korjenite i trajne promjene.

sillmarien

Post Postao/la sillmarien » 21 kol 2009 12:55

tamara3 je napisao/la:Pa, prema našim mjerilima nisu, ali prema svojima jesu (mudro, a :D?). Isto valjda vrijedi i za žene kakve je spomenula fakatja. Također, "sloboda" je jedna fluidna i apstraktna kategorija s kojom mnogi ne znaju što bi, čak i kad je uspiju dosegnuti, po njihovim kriterijima.

A taj patrijarhat ili kako to stanje već želimo zvati traje već toliko dugo da je postao praktički "genski ugrađen" u sva ženska bića, ma koliko mi šutjele o tome, a to je vidljivo u svim aspektima i slojevima društva.
I taman da sve žene na svijetu istodobno reprogramiraju taj čip u glavi ove sekunde, opet bi bilo potrebno mnogo vremena za korjenite i trajne promjene.
točno to. niti ne možeš raspoznati sav patijarhat na djelu jer je negdje toliko uobičajen a žene su toliko kondicionirane da je i onima sa voljom i željom teško se otrgnuti

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 21 kol 2009 13:43

...but we shall overcome :D.

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 21 kol 2009 13:55

citala sam izjave zena iz afganistana u novinama....dakle, anonimnost je za razliku od TV dobra jer se mozes izrazit...kazu da je to apsolutno katastrofalno jer nosenje burke ipak znaci potpunu diskriminaciju, ma sta ce te zene u javnosti reci, i ako to doista opet prodje njihov pralament rekle su da je to strahovito bacanje unatrag sta se tice njihovih ljudskih prava. otprilike, kao da su se za nista borile sve ove godine

Pi
Status: U vezi

Post Postao/la Pi » 22 kol 2009 16:18

afrathevamp je napisao/la:
tamara3 je napisao/la:Sve više vjerujem kak je sloboda state of mind.
slažem se.
ovo su ekstremni primjeri.mi vidimo samo kako se one vani ponašaju....zamotane hodaju iza muškaraca s čoporom djece oko sebe.
unutar kuće nose odjeću kao i mi..i popunjavaju slobodno vrijeme na razne načine dok muškarci rade vani na + 40...
zapitati se da li jesu slobodne ili ne?
Zanimljivo im je to poimanje slobode.
http://www.vecernji.hr/vijesti/zbog-gla ... lanak-9002

Sjećam se i jednog dokumentarca koji je bio davno na HRT-u, još dok sam bila u nižim razredima osnovne škole, u kojem su prikazivali odnos prema ženama u islamskim zemljama. Konkretno, bilo je riječ o spaljivanju i polijevanju kiselinom žena koje su počinile preljub. State of mind? Nikako. Zapravo, koliko ti znači stanje uma i poimanje slobode kada te polijevaju kiselinom?

Bilo bi nekako najljepše da one same dobiju bilo kakvu priliku procijeniti imaju li osnovna ljudska prava. Pa onda odlučiti žele li takvo što.
Whatever makes you happy
Whatever you want

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 22 kol 2009 16:45

sul. je napisao/la:[Zapravo, koliko ti znači stanje uma i poimanje slobode kada te polijevaju kiselinom?

Bilo bi nekako najljepše da one same dobiju bilo kakvu priliku procijeniti imaju li osnovna ljudska prava. Pa onda odlučiti žele li takvo što.
Ne, ne, ne.
Citirani komentar se odnosio na Lanino mini-izvješće o Iranki koja smatra da je slobodna. Ona je, dakle, očigledno procijenila kako je slobodna. Dakle, unatoč onome što mi smatramo ograničenjima (kretanje, nošnja, pravo na rad itd.), ona se ipak osjeća slobodnom, pa se čak ocjenjuje slobodnijom od nas zapadnjakinja.

Naravno da je suvišno raspravljati o okrutnosti takvih nedjela, ali kao što u zapadnjačkom društvu, primjerice, postoji (pre)velik broj žena koje misle da zaslužuju, recimo, biti premlaćivane od svojih muževa, tako možda i tamo postoje žene koje misle da zaslužuju biti kažnjene na ovaj ili onaj način te da upravo tako valja živjeti, da su ti i takvi zakoni dobri.
Sad možemo raspravljati čega je to posljedica i zašto, ali možda bismo onda otišle u nekom desetom smjeru. Ili možda ne, ne znam.

FofL

Post Postao/la FofL » 22 kol 2009 18:12

afrathevamp je napisao/la:unutar kuće nose odjeću kao i mi..i popunjavaju slobodno vrijeme na razne načine dok muškarci rade vani na + 40...
U nekim državama, krajevima, obiteljima, otprilike tako. U određenim klimatskim uvjetima je biti temeljito zamotan stvar (ugodnijeg) preživljavanja, za oba spola. Unutar islamske kulture postoje razlike otprilike jednako kao i unutar, hm, naše, zapadne - iako generalno, čini se, vladaju veća ograničenja i nepovoljniji uvjeti, osobito za žene te još gore, usput rečeno, za pripadnike seksualnih manjina. Ovakve stvari koje se dešavaju u Afganistanu, Iraku, Iranu, strašne su i velikom dijelu muslimana isto kao što je nama strašna inkvizicija. Zašto se unatoč tome još uvijek događaju, nažalost, ne znam.

Odgovorite