Hrvatski zakoni diskriminiraju transeksualce

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Odgovorite
Mazilica
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: Solo

Hrvatski zakoni diskriminiraju transeksualce

Post Postao/la Mazilica » 19 sij 2010 21:24

Ovaj prijedlog je podnesen jos u prosincu, no koliko ce se toga ostavriti mi je jako upitno, u biti jedino sto bi puno znacilo je da osoba moze promjeniti ime i spol na dokumentima prije operacije promjene spola; jer se ista obavlja pri kraju tranzicije a osoba izgleda fizicki kao suprotni spol ubrzo nakon pocetka hormonske sto onemogucuje zaposljavanje i normalan zivot, jer dodes kao cura a na dokumentima si musko (ili obrnuto) sto je uzas i cijela frka cim moras pokazat dokumente bilo gdje.. isto tako je bed kako ces se predstaviti prijateljima/icama kad upoznas nekoga a da ne ispadne da lazes cak i o tome kako se zoves..

Moguce je promjeniti ime u unisex kad god oces, medutim i to je duga i mukotrpna procedura te poslije kada obavis operaciju nemozes mjenjat ime sa unisex u musko/zensko 5 godina sto mnoge odbija od toga.

Isto tako u hr nema strucnjaka za hormonsku terapiju niti kirurga koji je u stanju obaviti konacnu operaciju stoga transeksualne osobe su prisiljene ici u inozemstvo kod doktora sto znaci da konstantno moraju prelaziti granicu i pokazivati dokumente (isto ludnica svaki put).

Jos jedna stvar koja mi jako smeta sto se zakona tice je sto se promjena spola nesmije zapoceti prije punoljetnosti, cak ni uz pristanak roditelja, sto je uzas stvarno..
Opce poznato je da sto se prije krene sa promjenom to ce rezultati biti laksi i bolji, a da ne spominjem tek traume i tragove na psihi koje zivot u krivom spolu ostavlja na osobi.. :cry:
Γιατί πάντα υπήρχαν οι γυναίκες που λάτρευαν γυναίκες... Και όλα αρχίσαν απο εδώ...

tamara3
Just tax the stupid people.
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Re: Hrvatski zakoni diskriminiraju transeksualce

Post Postao/la tamara3 » 19 sij 2010 21:59

afrathevamp

Post Postao/la afrathevamp » 19 sij 2010 23:05

Po mojim saznanjima, zakoni većine europskih zemalja,nadam se da ne svih, diskriminiraju takve osobe. Na osobnim dokumentima se mogu promijeniti podaci,ali u maticama rođenih ne jer je općeprihvaćena definicija da se spol utvrđuje prema vanjskim karakteristikama.
Moguć je izvadak iz matica gdje nije navedena činjenica promjene spola pa to recimo nije problem kod slanja molbi za zapošljavanje.
Najveće kršenje prava na privatni život je nemogućnost sklapanja braka koji je po definiciji institut osoba različitog spola (osim zemalja koje priznaju istospolne brakove). Nije mi jasno zašto se u obzir ne uzimaju sve karakteristike i stanje nakon terapije i operacija. Tada osoba zaista prestaje biti jednog spola i postaje drugog. Licemjerno je utvrđeno da tim osobama nije zabranjeno sklopiti brak ,samo ne s osobom istog spola. :x
Nažalost, sve ukazuje na to da se situacija neće bitno promijeniti tako skoro.

komad kruha

Post Postao/la komad kruha » 21 sij 2010 19:47

hrvatski zakoni diskriminiraju mnoge :(

transrodne, transeksualne osobe pogotovo.

no, osim što ih zakoni diskriminiraju, diskirminira ih javnost. afirmativni članci na tu temu su prava rijetkost, isto kao i kvalitetne emisije. mogućnost da trans osobe dođu do relevantnih informacija na hrvatskom jeziku su male. kao što je napisano nema osposobljenog medicinskog osoblja. vjerojatno postoje psiholozi koji su educirani za rad s trans osobama, no to još uvijek nije dovoljno.

izgleda kao da im je gotovo cijeli svijet okrenuo leđa.

pa su i oni okrenuli leđa svijetu. jer ako i postoje udruge koje se bave njihovom problematikom, one su u javnosti nevidljive kao i njihov rad. da, znam da sve udruge koje se bave homoseksualnim osobama imaju u nazivu i T (LGBT udruge), ali koliko su te udruge usmjerene na T i koliko se stvarno bave tim osobama? tu ne mislim na održavanje radionca samo prihvaćanja ili tiskanje brošura s osnovnim informacijama (iako je to jako, jako bitno), već na cjelovit program osvješćivanja javnosti i umanjivanja transfobije.

trans ljudi moraju krenuti. moraju se pokazati. moraju započet borbu. pridružit će im se vjerojatno sve LGBTIQ udruge, a za njima i svi normalni ljudi.

i tada će stvari biti bolje :)
kaj te hiče?

Mazilica

Post Postao/la Mazilica » 21 sij 2010 20:04

@Komad Kruha
U hr nema jednog jedinog psihologa koji se moze baviti transeksualnim osobama.
Kontra je lgbt udruga koja dosta radi i sto se tice trans price, dok sve ostale udurge jedva da imaju slovo T u nazivu, a neke ni to.. zalosno..
Γιατί πάντα υπήρχαν οι γυναίκες που λάτρευαν γυναίκες... Και όλα αρχίσαν απο εδώ...

komad kruha

Post Postao/la komad kruha » 21 sij 2010 21:23

Mazilica je napisao/la:@Komad Kruha
Kontra je lgbt udruga koja dosta radi i sto se tice trans price, dok sve ostale udurge jedva da imaju slovo T u nazivu, a neke ni to.. zalosno..

nije to baš tako... :)

http://www.lori.hr/psihologija/

stranica je jako dobra, a imaš i link na trans forum, pa si pogledaj da li ima nešto što te zanima.
kaj te hiče?

komad kruha

Post Postao/la komad kruha » 21 sij 2010 21:27

no, i dalje mislim da je potrebna trans udruga s par trans pojedinaca koji će biti spremni istupiti u javnosti i pokrenuti lavinu. ja sam čula samo za Romanu Brajković. da li je još netko upoznat s njezinim radom i što mislite o tome?
kaj te hiče?

Mazilica

Post Postao/la Mazilica » 21 sij 2010 21:50

zasto bi na tom forumu bilo nesto sto me zanima?
i nisam nikad cula za ovu romanu

komad kruha

Post Postao/la komad kruha » 21 sij 2010 21:58

ako prosurfaš tom stranicom možda ćeš shvatiti koliko su pogrešne ove rečenice:
nije sve tako crno :)
kaj te hiče?

Odgovorite