Portali će početi naplaćivati informacije?

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Odgovorite
Gost

Portali će početi naplaćivati informacije?

Post Postao/la Gost » 14 svi 2010 16:30

"OD SIJEČNJA 2011. godine New York Times počet će naplaćivati sadržaje na svojim internetskim stranicama! Prvi je to korak prema ostvarivanju predviđanja Ruperta Murdocha, najutjecajnijeg svjetskog medijskog magnata, koji je odavno najavio da će besplatne informacije u skoroj budućnosti izumrijeti.
...
New York Times i dalje će nuditi neke besplatne sadržaje. Plan je da se svakom korisniku omogući besplatno pregledavanje određenog broja tekstova, ali ako želi kompletni sadržaj - morat će platiti."

Cijeli članak na: http://www.index.hr/vijesti/clanak/od-s ... 91353.aspx .

Bi li pristali na plaćanje naknade portalima koje čitate ili smatrate da informacija mora biti dostupna i besplatna svima?
Ako da/ne, zašto?

Da li čitate kakve novine/portale svaki dan, imate li potrebe za informiranjem, ili vam je to manje bitno?
Koji portali su vam najdraži, zašto?

Zita
Spol/rod: žensko
Status: U životnom partnerstvu

Re: Portali će početi naplaćivati informacije?

Post Postao/la Zita » 14 svi 2010 16:38

moram rec da sam ocekivala nesto slicno
a sad dal cu placat-jasno da ne
danas ima hrpa sajtova sa informacijama i radje cu surfati po njima te dobiti trazenu informaciju
Measure of a woman is her sense of humor

Pi
Ja sam: ne želim se identificirati
Status: U vezi

Post Postao/la Pi » 14 svi 2010 17:12

Ne vjerujem da će NYT naplatiti toliko sadržaja da će biti nečitljiv ako se ne plati, eventualno će zatvoriti 3-5% ekskluzivnog sadržaja i visokokvalitetne tekstove.

Zašto? Npr. Scientific American je zatvorio sav sadržaj časopisa, stavlja online samo sadržaj niske kvalitete - onda ga se isplati rippati i stavljati za download na rapidshare i slično - rijetki će danas platiti prije nego googlaju "SciAm rapidshare". S druge strane, The New Yorker zatvori samo djelić visokokvalitetnog sadržaja (ali pušta i online oprezno većinu), i to su obično opširni ekskluzivni tekstovi koje se ne isplati rippati za širu javnost, ali ima svoju publiku koja će platiti relativno nisku cijenu za tu kvalitetu sadržaja. I eto, ja platila i nisam požalila.

Stvari poput tekstova Jutarnjeg, Večernjeg, Indexa, Sun-a i Telegrapha će uvijek biti besplatne jer su nenaplative, a ipak sadrže dovoljno senzacionalističkih informacija da zaokupe ekipu i da se ljudi poslije toga osjećaju zasićeni informacijama.

U zaključku - ne vjerujem da će informacije biti naplaćivane. Samo kvaliteta novinarstva.
Whatever makes you happy
Whatever you want

jpeg

Post Postao/la jpeg » 14 svi 2010 17:16

necem. citat cu od tam di necu trebat platit. I'm from Croatia and I have no money. :predaja:

Bash

Post Postao/la Bash » 14 svi 2010 17:57

Ako New York Times ima sadržaje jedinstvene za njega, neka naplati. Ali sumnjam da će neko normalan ić plaćat za sadržaje na portalima koji samo prenose vijesti sa drugih izvora. :D

pihach
Kontakt:

Post Postao/la pihach » 14 svi 2010 18:26

placat ce se u onom trenutku kada drzava skuzi koliko je zapravo ugrozen njen status i moc zbog kolicine informacija koje imamo, zahvaljujuci internetu.
ne mislim placati ni lipe nikome i nicemu cije usluga trenutno ne placam.
ziher ce biti pacijenata koji ce i ovo popushiti...

Ameli

Post Postao/la Ameli » 14 svi 2010 20:56

Da li čitate kakve novine/portale svaki dan, imate li potrebe za informiranjem, ili vam je to manje bitno?
Da, citam..e sad za placanje, ne znam..informacije nisu jedino putem interneta dostupne, postoji jos nacina da se informiramo,..zapravo ne znam sto bi odgovorila postojala je era kad nije bilo interneta, sporije al ipak dostizalo se do informacija..ovisno o poslu i potrebi, ako dodje do toga tko bude morao placat -placat ce..podsjeca me na ovu pjesmu:
I work all night, I work all day, to pay the bills I have to pay...

call_me
Ja sam: lezbijka
Status: Solo

Post Postao/la call_me » 14 svi 2010 23:15

on line novinarima ne dam nikakve pare. nikad ikad pa ni tad.

ticklebook
Kontakt:

Post Postao/la ticklebook » 15 svi 2010 09:51

Neću. Čitam ga tu i tamo preko RSS i Blackberry aplikacije.
NYT je, koliko se sejećam, nekad imao ograničeni pristup člancima, kao i FT dan-danas. Pa su ukinuli. Hoće opet malo naplaćivati pa ukinuti?

Na FT sam pretplaćena pa imam i online pristup, ali da li bih inače plaćala (da mi nije free uz vikend izdanje)? Ne bih.
TIP: za BB ima aplikacija preko koje se FT čita potpuno besplatno. Kome treba. Vjerojatno ima i za druge OS.
Ne znam hoće li i NYT aplikacija raditi nakon što počnu naplaćivati sadržaj.
BTW, jako zgodno za npr. dugu vožnju tramvajem ;)
“If my critics saw me walking over the Thames they would say it was because I couldn't swim.” Margaret Thatcher

pihach
Kontakt:

Post Postao/la pihach » 15 svi 2010 13:02

call_me je napisao/la:on line novinarima ne dam nikakve pare. nikad ikad pa ni tad.
online novinarstvo ce i dalje postojati i nece se naplacivati (nema smisla ni opravdanih razloga), a online verzija TISKANIH MEDIJA ce se naplacivati.
postoji razlika...
p.s. ne podcjenjuj online novinarstvo!

tamara3
Just tax the stupid people.
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 15 svi 2010 13:16

Pa ne znam bih li platila (to iz mene progovara rvacki mentalitet :D), možda i bih za sadržaje koje bih smatrala kvalitetnima i potrebnima, prema svojim kriterijima. Ali opet, mislim da je to utopijska ideja kao i pokušaj(i) zabrane peer to peer programa i besplatnog dilanja filmova, glazbe, programa i drugih sadržaja - internet je jednostavno preogroman da bi to bilo moguće.

S druge strane to kužim jer vjerojatno prodaja novina u tiskanom obliku drastično pada, a ipak je oglasni prostor u tisku daleko skuplji nego na internetu.

Popeye

Post Postao/la Popeye » 15 svi 2010 13:43

iako nisam odusevljen, smatram da je to u redu.

call_me

Post Postao/la call_me » 15 svi 2010 16:09

pihach je napisao/la:
call_me je napisao/la:on line novinarima ne dam nikakve pare. nikad ikad pa ni tad.
online novinarstvo ce i dalje postojati i nece se naplacivati (nema smisla ni opravdanih razloga), a online verzija TISKANIH MEDIJA ce se naplacivati.
postoji razlika...
p.s. ne podcjenjuj online novinarstvo!
ma to, da. onlajn tiskanih. kvaliteta se placa marketingom, ne pretplatom. zato.
new york times je vrh novinarstva. ko i financial times. ko i economist. citat cu ih koliko su dostupni. al nema sanse da im dam pare.

pihach
Kontakt:

Post Postao/la pihach » 15 svi 2010 16:35

e tak vec da :pivo:

komad kruha

Post Postao/la komad kruha » 16 svi 2010 19:56

neću plaćati. protivim se monopolu nad informacijama, protivim se tom odvratnom neoliberalnom načinu razmišljanja. bljak!
kaj te hiče?

Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati

Post Postao/la Kroacija » 26 svi 2010 21:34

da je egzaktnost i pravovremenost informacije na visokoj kvaliteti opcenito, ne bih placala nista nikom. ovako, cini mi se kao jako dobra ideja.
ex invalid_user

pihach
Kontakt:

Post Postao/la pihach » 04 srp 2010 15:58

Gost

Post Postao/la Gost » 04 srp 2010 17:38

Pa bolje njih 40% koji plaćaju, već 100% koji ni lipe ne daju. :D

Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati

Post Postao/la Kroacija » 20 kol 2010 17:13

evo sam naletjela na portal koji je poceo naplacivati :)

http://www.abendblatt.de/
ex invalid_user

Odgovorite