Misa za gay katolike

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Odgovorite
Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati

Misa za gay katolike

Post Postao/la Kroacija » 11 lis 2010 00:08

jutarnji.hr je napisao/la:Misa za gay katolike: Ako pred Bogom ne možemo biti otvoreni, gdje možemo?
slika
Slušajući jednoličnu melodiju crkvene pjesme Kyrie Eleison teško mi je zamisliti da se nalazim u jednom od najživljih dijelova Londona. Soho, u samom središtu grada, šaren je i vrlo bučan - pun turista, trgovina, restorana i gay barova.
Ipak, u crkvi koja nosi ime Majke Božje i svetog Grgura atmosfera je smirujuća, što zbog glazbe, što zbog mirisa voska i odsjaja svijeća u polutami. Gledam oko sebe; tipični prizori katoličke nedjeljne propovijedi - šezdesetak vjernika u pravilnim redovima gleda prema osvijetljenom oltaru gdje svećenik poziva na molitvu. “Naš je Bog, Bog ljubavi. I on nas voli ljubavlju koju ne možemo ni zamisliti. Najvažnija Božja istina je ljubav”, propovijeda. Ni po čemu ne mogu zaključiti da je nešto dukčije. Da se nalazim na gay katoličkoj misi. Dobro ste pročitali - ovo je jedinstveni primjer da se homoseksualnost nesmetano povezuje s katoličkom vjerom.
Priznajem, očekivala sam više gay obilježja. Ustvari, ne znam što sam očekivala pri pomisli na gay misu, ali zasigurno ne redove uobičajenih vjernika okupljenih u nedjeljnoj molitvi.
Tih je dana papa Benedikt XVI. bio u posjetu Londonu. Onaj isti papa koji osuđuje osobe homoseksualnih sklonosti. Unatoč tome, svećenik ispred svojih gay župljana moli za blagoslov Pape, pjevajući stihove kardinala Johna Newmana koji je postao prvi britanski kardinal beatificiran od Katoličke crkve. Kardinal Newman, koji je s anglikanske vjere prešao na katoličanstvo, uveo je britanski cinizam i razumsko promišljanje u katoličku vjeru. Zato su neki zaključili da čin njegove beatifikacije od Vatikana pokazuje da je Crkva polako, ali sigurno spremna na neke nove korake.
Jesu li ti koraci vidljivi ovdje, u središtu Sohoa, gdje su deseci osoba homoseksualnih, biseksualnih i transseksualnih sklonosti okupljeni u misnoj svečanosti slaveći Isusa Krista jednako onako kako to čine katolici diljem svijeta?
Da je ponešto drukčije primjećujem tek pred kraj mise kada svećenik s oltara silazi među vjernike i moli Boga za blagoslov gay parova. Kada dolazi red na molitvu Očenaš, svi se primaju za ruke u zajedničku molitvu.
ex invalid_user

Plague

Re: Misa za gay katolike

Post Postao/la Plague » 11 lis 2010 15:04

meni je ovo suludo. vjerojatno neće potrajat jer će vatikan nešto spizdit. nema mi smisla tražiti prihvaćanje od religije koja nas tako otvoreno i javno osuđuje, stoga osobno ne bi zakoračila tamo kao ni u nijednu drugu crkvu, osim možda informiranja radi. ovo, uvjetno rečeno, prisiljavanje crkve da nas prihvati mi izgleda kao trčanje za nečim što ne možemo imat. dokazivanje je pointa koji nema prevelikog efekta na gej zajednicu i koji nikako neće dobro završit. da bi se to postiglo u potpunom smislu trebalo bi promijenit temelje kršćanske religije što je smiješno uopće pomisliti, ili si izmisliti neku svoju religiju koja će bit jača od ove i zavladat svijetom kroz narednih tisuću godina. što je opet u današnje doba nemoguće. apdejtanje arhaičnih sistema je borba s vjetrenjačama i jedinu svijetlu budućnost vidim u odbijanju bilokakvog dogmatizma jer je to, na kraju krajeva, jedini način za napredak. plus, malo mi je patološki posvetiti život proganjanju onog što te neće, bila to katolička crkva ili bilo što drugo.

tamara3
Just tax the stupid people.
Spol/rod: žensko
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 11 lis 2010 16:13

Iskreno, ne razumijem zašto bi molili za papu koji bi ih najradije spalio na lomači da može? Univerzalna ljubav? Možda, ali ipak je to institucija čiji poglavar i podanici diljem planeta otvoreno s oltara propovijedaju čak i mržnju prema pederima i lezbama. Uvijeno i slatkorječivo, ali ipak je to netrpeljivost. U ostalom se slažem s gore napisanim. Ni meni to nema svrhe. Ako nekog veseli, super, ali ne kužim to. Plus, još jedna segregacija - dakle, odvojena misa samo za gay katolike. Zašto?

Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati

Post Postao/la Kroacija » 11 lis 2010 16:14

a ono. :o ne molim ja ni za papu ni za popa nego za sebe. slazem se sa tom segregacijom thou. bilo kakva podjela nije fer, s hetero ili homo strane.
ex invalid_user

call_me
Ja sam: lezbijka
Status: Solo

Post Postao/la call_me » 12 lis 2010 22:00

za zbljuvat se. koje pickice.

being_alive

Post Postao/la being_alive » 13 lis 2010 20:11

hej...

ovak, jedno pitanje, ako ste voljni pomoci. Tražim po internetu tekstove ili govore, citate, u video ili pisanom obliku, gdje rimski papa osuđuje homoseksualce, i gdje otvoreno propagira mržnju prema nama....
Radim skripte za knjigu u kojoj ću se dotaknuti između ostalih i te teme, pa...cijenila bih vasu pomoc. Hvala :-)
"When you touch me, I feel so alive."

bašja
Status: U vezi

Post Postao/la bašja » 13 lis 2010 20:28

PicajzLa je napisao/la:meni je ovo suludo. vjerojatno neće potrajat jer će vatikan nešto spizdit. nema mi smisla tražiti prihvaćanje od religije koja nas tako otvoreno i javno osuđuje, stoga osobno ne bi zakoračila tamo kao ni u nijednu drugu crkvu, osim možda informiranja radi. ovo, uvjetno rečeno, prisiljavanje crkve da nas prihvati mi izgleda kao trčanje za nečim što ne možemo imat. dokazivanje je pointa koji nema prevelikog efekta na gej zajednicu i koji nikako neće dobro završit. da bi se to postiglo u potpunom smislu trebalo bi promijenit temelje kršćanske religije što je smiješno uopće pomisliti, ili si izmisliti neku svoju religiju koja će bit jača od ove i zavladat svijetom kroz narednih tisuću godina. što je opet u današnje doba nemoguće. apdejtanje arhaičnih sistema je borba s vjetrenjačama i jedinu svijetlu budućnost vidim u odbijanju bilokakvog dogmatizma jer je to, na kraju krajeva, jedini način za napredak. plus, malo mi je patološki posvetiti život proganjanju onog što te neće, bila to katolička crkva ili bilo što drugo.
da bi se to postiglo trebalo bi samo poštivati temelje kršćanske religije. jer je taj temelj ljubav prema bližnjemu. sve ostalo su dodali razni crkvenjaci od pamtivijeka prisutni.

i pritom ne mislim na onog običnog župnika, kojih ima i prekrasnih i dobrih kao i prezatucanih i opasnih, nego na establishment crkveni koji je čista politika :fuj:
How did a housepet, who ignores people, get into our lives? They basically domesticated themselves.

inani

Post Postao/la inani » 13 lis 2010 23:59

svecenici propovijedaju o stvarima kojih se i sami ne mogu pridrzavati, tipa budite skromni, ne trosite previse bla bla bla, a onda prodju s najnovijim bmw. ok. dalje: katolicka crkva je prica za sebe - zastarjela, konzervativna, primitivna. ne kazem da nema svecenika koji su u redu, i koji zive vjeru koju propovijedaju, ali vecina ih trkelja bezveze, osuduje sve sto je razlicito i drugacije pocevsi od drugih vjera, ljudi druge boje koze pa do gay ljudi, a temelj te iste vjere je ljubi bliznjeg svoga. malo kontradiktorno. nije mi bas jasno sto se zeli postici s misom za gay katolike? na koji nacin su oni razliciti od "obicnih" katolika? i kakvi su to "obicni" katolici? i cemu to odvajanje ako je bit vjere zajednistvo?
... :nesvjest:

funcutica

Post Postao/la funcutica » 14 lis 2010 15:24

Ne znam. koliko sam ja shvatila oni samo žele da budu prihvaćeni i da se mogu u miru molit, da im netko da blagoslov, da mogu unutar te crkve biti svoji bez da se na njih digne hajka i bez da ih se gleda sa gnušanjem.
i uopće ne vidim problem u tome. Oni vjeruju u kršćanskog boga i žele ispovijedat svoju vjeru. Vatikan bi ih sve najradije na lomaču. Ali oni ne vjeruju u papu, oni vjeruju u Isusa. I zato žele ići u crkvu. što je posve ok. svi smo mi različiti, ne čine nas sretnima iste stvari, nemamo isti smisao u životu. Ako ne čine loše nikome, a ne čine, zašto ne?
Glupo je generalizirat i pretpostavit da su svi vjernici ovce bez mozga.
Daleko od toga da je Crkva dobra, ali ovdje nije riječ o Vatikanu ni papi, ovdje je riječ o šačici gay vjernika koji žele ići na misu i ne lagat u božjoj kući o tome tko su.
i to što se na kraju pomole i za papu je potpuno u skladu s kršćanskim oprostom, ono, neka rade što hoće,
na kraju krajeva de gustibus...
Second to the right, and straight on till morning.

call_me

Post Postao/la call_me » 14 lis 2010 16:52

oni bi odlazili u crkve u kojima propovjedaju da se oprost moze dati ubojicama, silovateljima, pedofilima, nasilnicima, ukratko svima osim pederima. i onda se gay vjernici pomole i za papu koji blagoslivlja ubojice, silovatelje i pedofile, a pederima zeli prokletsvo vjecno. kod mene se to zove lagano pomaknuce u mozgu, i pri tom ne mislim na nista pozitivno. kae to neki jebeni stokholmski sindrom?! pomoli se onome koji te proklinje? voli onog tko ti zeli zlo? tko ce im dat blagoslov - svecenik kojem religija nalaze da proklinje pedere? zvuci ko fanatizam.
a to da se o ukusima ne raspravlja...pa o cemu ljudima tisucama godine vec raspravljaju nego o ukusima i razlikama u vjeri, religiji, kulturi, ljepoti...? svaka komparacija je diskusija o ukusima.

Popeye

Post Postao/la Popeye » 14 lis 2010 17:16

neka im bog oprosti, ne znaju što čine.

bašja

Post Postao/la bašja » 14 lis 2010 17:36

call_me je napisao/la:kod mene se to zove lagano pomaknuce u mozgu, i pri tom ne mislim na nista pozitivno. kae to neki jebeni stokholmski sindrom?! pomoli se onome koji te proklinje? voli onog tko ti zeli zlo? tko ce im dat blagoslov - svecenik kojem religija nalaze da proklinje pedere? zvuci ko fanatizam.
pa da, ovo jest kršćanski ideal, okreni drugi obraz i sl. i konstantna žrtva i iskušenja da ne izgubiš vjeru čak i kad te netko mrzi. zvuči prilično nelogično, ali to je smisao vjere. dosta je nelogično i da je netko začeo po duhu svetom i da gore grmovi i svašta zanimljivo.

dakle, to što je nekome jednostavno glupo što netko u nešto slijepo vjeruje jer mu to pruža zadovoljstvo, nadu, osjećaj zajedništva ili štogod drugo može biti tema rasprave. al po kršćanskim načelima ne i dobar razlog da se svi ljudi homoseksualnih sklonosti odreknu vjere i crkve!

ja bih bila jako zadovoljna kad bi se oni homofobi koji se busaju u prsa križem ponašali u skladu s onim što im vjera nalaže, a to je da ne mrze nikoga i da nikome ne čine ništa nažao!! a ono ostalo, da se brinu za moju dušu i oću li il neću u pakao, to mi je tako svejedno.

što se konkretne gay mise tiče, to mi je isto malo glupavo. jedina osoba koja na misi govori je svećenik. dakle, ti ništa ne lažeš nikome kad dođeš na misu jer ni nemaš prilike govoriti! a dalje, ako tvoj župnik ima običaj za vrijeme propovjedi pljuvati po pederima, promijeni crkvu - pa rekla bih čak i prijavi ako misliš da se radi o govoru mržnje (naravno, za takav slučaj nisam čula, i znam, ne bi bilo koristi od toga).

i još ono što se oprosta ubojicama, pedofilim itd. tiče, to se opet radi o oprostu duše i to naravno pod uvjetom da se netko iskreno kaje. a s obzirom da smo sekularna država (kao fol), taj oprost naravno nema veze sa pravnim oprostom. lako za to, ako papa kaže "bog će ti oprostiti" kad po ovoj državi ubojice šetaju slobodno zbog spore birokracije!
How did a housepet, who ignores people, get into our lives? They basically domesticated themselves.

funcutica

Post Postao/la funcutica » 14 lis 2010 18:18

call_me je napisao/la:oni bi odlazili u crkve u kojima propovjedaju da se oprost moze dati ubojicama, silovateljima, pedofilima, nasilnicima, ukratko svima osim pederima. i onda se gay vjernici pomole i za papu koji blagoslivlja ubojice, silovatelje i pedofile, a pederima zeli prokletsvo vjecno. pomoli se onome koji te proklinje? tko ce im dat blagoslov - svecenik kojem religija nalaze da proklinje pedere?
Da, slažem se. Ne kažem da crkva uzor morala. Kažem samo da oni očito vjeruju u kršćanske ideale kojih se nažalost službena crkva nikad nije pretjerano držala. Kako su ti ideali ljubav i oprost, u tome što oni vjeruju ne vidim ništa loše.
Poanta mog argumenta je sloboda izbora na individualnoj razini. Ako netko želi vjerovat u kršćanskog boga i pri tome ne čini nažao drugima zašto ne? Ako taj isti netko želi pokazat da vjeruje svojim odlaskom na misu, zašto ne?
Kao što ne volim da ljudi osuđuju mene zbog pojedinih stavova koje imam, tako mi se čini pogrešno prozvati sve te gay vjernike ludima.
call_me je napisao/la: voli onog tko ti zeli zlo? ... zvuci ko fanatizam.
zvuči ko citat iz Biblije.
call_me je napisao/la:a to da se o ukusima ne raspravlja...pa o cemu ljudima tisucama godine vec raspravljaju nego o ukusima i razlikama u vjeri, religiji, kulturi, ljepoti...? svaka komparacija je diskusija o ukusima.
:predaja:
ovaj point ide tebi. Moja forumska kultura još nije na razini, šta'š odgajana sam u militarističkom duhu. :pardon:
Time samo htjedoh reći da ja ne bi u crkvu ni da me puškom tjeraju, ali da nemam ništa protiv ljudi koji idu, jer ono što ja mislim ne moraju misliti svi, tj. moje mišljenje je nebitno
:wacko: dakle ti si u pravu si što god rekla

edit: @bašja :thumbup:
Second to the right, and straight on till morning.

Plague

Post Postao/la Plague » 14 lis 2010 18:33

call_me je napisao/la:oni bi odlazili u crkve u kojima propovjedaju da se oprost moze dati ubojicama, silovateljima, pedofilima, nasilnicima, ukratko svima osim pederima. i onda se gay vjernici pomole i za papu koji blagoslivlja ubojice, silovatelje i pedofile, a pederima zeli prokletsvo vjecno. kod mene se to zove lagano pomaknuce u mozgu
ja ću se samo suptilno složit s ovim. :nerd:
meni je cijeli koncept organizirane religije poprilično pomaknut stoga ne znam čemu želja za pripadanjem. :nezna:

Odgovorite