Tema o augmentaciji

Ovdje spadaju teme koje se ne mogu svrstati u ostale forume. SVE privatne prepiske i dogovore vodite u podforumu dnevna soba.
Odgovorite

Augmentacija

y
6
86%
n
1
14%
 
Ukupno glasova: 7

Avatar
degenereginald
cryptid
Postovi: 3449
Pridružen/a: 04 ožu 2010 21:19

Tema o augmentaciji

Post Postao/la degenereginald » 18 ožu 2016 10:07

Ful sam htjela otvoriti ovu temu i prije, ali mi se nije dalo konstruirati divnu, jasnu temu s potrebnim linkovima- pa ni neću. Sad mogu samo c-p stvari iz pitaj me topica, pa što ne :D

Pokucala je budućnost na vrata (idemo opet, dakle :D).
U svijetu se razvija augmentacija i uz izuzetak invalida koji ju imaju zbog praktičnih razloga, polovica populacije kojoj 'nije nužna' ima augmentaciju neke vrste, polovica nema.
Pod augmentacije pričamo i o 'unaprijeđenju' vida, sluha, pamćenja (kognitivnih sposobnosti?) uz standarnde zamjene/ ugradnje/ ojačanje udova ili čega god- što god ti padne na pamet. Isto tako, augmentacija može, ali i ne mora biti uopće vidljiva.
Pretpostavimo i da nema problema s tehnologijom, ista ne zastarijeva brzo, ne kvari se- sve je s te strane odlično, lako se implementira, imaš financijskih sredstava za istu, itd. Isključimo i faktor prednosti/ predrasuda prema ljudima koji imaju istu; ono što me zanima je čisto osobno mišljenje izvan svakog konteksta.
Daješ si ugraditi neku augmentaciju (koju?) ili ne?
+
bonus- u slučaju da istu želiš- biraš li da je tvoja augmentacija vidljiva ili neprimjetna?

Pitanje broj dva (poll se odnosi samo na prvo pitanje)-
Postoje izrazite predrasude prema augmentacijama- na iste se gleda s gnušanjem i nisu uopće prihvaćene u društvu kao nešto prihvatljivo. Istovremeno, iste ti daju znatnu prednost i na tržištu rada i u osobnom životu- a mogu i biti apsolutno neprimjetne.
Biraš li augmentaciju ili ne?

(sva druga/ nova pitanja su dobrodošla (i čak poticana))

slika
(da topic ipak ne bude čisti tekst. I never asked for this)
I have no money and I have to scream.

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

Re: Tema o augmentaciji

Post Postao/la Andain » 18 ožu 2016 13:30

Što se kognitivnih sposobnosti tiče, mislim da bih išla na unapređenje ak bih imala priliku..teško mi je zamisliti da netko ne bi i da bi to dovelo do tog da su augmentacije na lošem glasu, obzirom da bi po nekoj logici stvari vodeće pozicije u društvu bili upravo ljudi koji su ih odabrali (jer bi upravo zbog tih poboljšanih sposobnosti bili na tim pozicijama moći ili bi s druge strane samo oni koji su financijski sposobni istu napravili, al tu se opet vraćamo na ljude koji su na poziciji moći). Sumnjam da bih radila neka čisto fizička poboljšanja na tijelu, da budem 5cm viša, bolji sluh, veće grudi i sl. :D

Dal bi bile primjetno da sam to napravila ili ne? Well, ak bi doista bila društveno diskriminirana zbog istog (što mi je, velim, teško zamisliti) onda bih vjerojatno napravila da sve bude neprimjetno te da imam izbor kome reći. Valjda.
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Avatar
zwarte paard
Postovi: 4263
Pridružen/a: 06 vel 2015 12:23

Re: Tema o augmentaciji

Post Postao/la zwarte paard » 18 ožu 2016 14:10

ne bih nikakve intervencije :)
bas nikakve.
hocu biti covjek kakav jesam i vjezbati da dosegnem vrhunce, a ne da ih dobijem na gotovo. nabijem trziste i moci...zivjela bevanda u hladovini! necu zbog nikoga nadogradjivati memoriju i biti u bazama podataka kao serija 467, nije mi trip...biti borg ili pas kada poboljsam sluh ili sova...
niko nije kriv, al' je neko zajeeeee..Bo bo Bo bo Bo bo BO

Avatar
Hidden_soul
Devil in details
Postovi: 4982
Pridružen/a: 17 stu 2005 13:00
Spol/rod: žensko
Lokacija: On stranger tides

Re: Tema o augmentaciji

Post Postao/la Hidden_soul » 18 ožu 2016 15:30

Sve bih ja to, herzlich willkommen, budućnosti :inlove:

Za početak u mlađoj dobi bih poboljšala kognitivne sposobnosti, jer i to daje svojevrsnu prednost na tržištu rada, recimo kapacitet memorije ali i brzinu usvajanja podataka tako da bi mi to dalo više vremena za druge stvari. Mogli bismo zaboraviti zaboravnost <3 Pa onda sluh i vid, because eye of the tiger, baby.
Kako bivam starija, ovisno o potrebama mijenjala bih i te popucale kosti, pomaknute kukove i sanirala propadanje tijela i onda bih živjela vječno, dovoljno da vidim što će još krasnoga donijeti budućnost :inlove: Dok ne donese nekog blade runnera ali do tad ću i ja već biti upgradeana.
Što se tiče vidljivosti tih nadogradnji, u slučaju da nema nikakve diskriminacije, mogu čak i biti vidljive. Nije sad da bih hodala drvenog nosa ili metalnog mozga (jer je korozija nezgodna stvar, a i onda bi mi svi mogli govoriti kako mi je mozak zahrđao a srce mi ne bi bilo kameno da to podnese :( ), ali recimo neki zgodni dodaci su fora. Tipa metalna obrva koja mi može generirati prikaz društva tako da nisam sama kad mi je dosadno ili nekako omogućiti autoskeniranje mog tijela u slučaju bolesti ili nekog oštećenja kojeg nisam još svjesna. Zamisli da s obrvom mogu skenirati potencijalno opasnu situaciju ili da mi obrva sugerira određeno ponašanje sukladno procjeni okoline u kojoj se zateknem. It would raise a few eyebrows :D

Sad čisto neke ugradnje radi poboljšanja fizičkih performansi, ne bih jer to nije smisao sporta i bilo bi mi dosadno, premda mi ideja da se mogu kretati brže zvuči dobro jer opet vodi uštedi vremena. Capitalism at its best.
Isto vrijedi i u slučaju da prema takvim nadogradnjama postoji diskriminacija, ovisno o nadogradnji neke bih svejedno napravila vidljivima a neke ne.
Pretpostavljam da bi svijet već bio upoznat s takvim mogućnostima pa se nitko ne bi toliko išćuđavao mojoj inteligentnoj explore 2.0 obrvi.

Nisu ni plastične grudi nešto baš društveno prihvatljive i dosta ih se gleda s gnušanjem, pa svejedno daju znatnu prednost na tržištu rada a i u osobnom životu :D
"Allow me to lend a machete to your intellectual thicket..."

Bash
Postovi: 6512
Pridružen/a: 07 kol 2009 12:56

Re: Tema o augmentaciji

Post Postao/la Bash » 18 ožu 2016 19:45

Volila bi znat kako je to imat normalno pamćenje lica i imena i općenito informacija, ali bi mi draže bilo samo radit u toj branši. Idealna prilika za manipulaciju ljudima, odu na jednu augmentaciju, dobiju još jednu malenu a da nisu ni znali. Next thing you know, glasačka većina su dovoljno informirani ateisti :D
Ali budimo realni, u ovom pothvatu bi me vjerojatno prestigla ona druga strana i imali bi populaciju poluinformiranih bogobojaznih ovaca.
Oh wait...

Avatar
Nirya
Postovi: 3057
Pridružen/a: 21 sij 2016 21:15
Spol/rod: žensko
Status: U vezi

Re: Tema o augmentaciji

Post Postao/la Nirya » 20 ožu 2016 14:40

Oh, ja definitivno bih - kognitivne sposobnosti, svakako... Bolje pamćenje, brže procesiranje, ali si ne bih pojačavala inteligenciju zbog rizika da previše vremena provodim uronjena u vlastite kompleksne kognitivne procese :D Pada mi na pamet film "Lucy" for some reason. Ako bi postojala mogućnost da me pojačavanje kognitivnih sposobnosti dovede do telepatije, bih svakako - naravno, ne da ide automatski nego s intencijom.

Od fizičkih poboljšanja - mda, eliminirala bih probleme s kralježnicom kako je god moguće. I zamjenjivala "dijelove" kako bi starili i počeli raditi probleme :D Sve s ciljem produljivanja života i povećanja kvalitete istog. Tjelesne sposobnosti in general ne bih imala potrebu pojačavati, nije mi to ni izdaleka tako zanimljivo kao ovaj kognitivni aspekt.

Ali sumnjam da bih baš htjela da išta od toga bude vidljivo na van. Sad mi padaju na pamet "Hunger games" i ekipa iz Capitola - now that would be a bizzare world to live in :D I zapravo mi se čini da, kad bi augmentacija bila dozvoljena i dostupna, vrlo brzo bi dovela društvo do razvoja pretjerane, ekscentrične ekstravagancije kakva je prikazana tamo. A ako bi bila zabranjena... Well, trebalo bi obratiti jako puno pažnje na to da nitko ne skuži te pojačane kognitivne sposobnosti, telepatiju i sl. Ali čak i da je zabranjeno ili diskriminirano, išla bih na tu opciju. Jer mislim da bi vrijedilo rizika.
"Don't underestimate the seductive power of a decent vocabulary."

Avatar
degenereginald
cryptid
Postovi: 3449
Pridružen/a: 04 ožu 2010 21:19

Re: Tema o augmentaciji

Post Postao/la degenereginald » 21 ožu 2016 08:12

Bash diže fakat dobro pitanje o manipulaciji. We never know.
Koliko teže bi se bacile u augmentaciju u slučaju da je risk- reward omjer znatno drukčiji? Da se priča po selu, ali ne postoje dokazi ni informacije, da se može utjecati na ljude pomoću tih intervencija? Jasno, samo u trenutcima instalacije, ali ne i nakon, kad bi to bio zatvoren sustav.

+
Zanima me i koliko bi onih koje su rekle da su za augmentaciju na istu i dalje išle da se radi i o većem trošku- npr. da trebate podignuti kredit koji ćete otplaćivati do penzije? (ali je isto tako šansa za napretkom/ promocijama u poslu i time plaćom znatno povećana)
I have no money and I have to scream.

Avatar
tratinčica
Postovi: 1894
Pridružen/a: 02 ruj 2015 21:43
Spol/rod: žensko

Re: Tema o augmentaciji

Post Postao/la tratinčica » 23 ožu 2016 01:20

oh, count me in. Uzela bih nevidljive gadgete bez obzira na diskriminaciju. Ne mogu se zamisliti tako mehanička :blushes:
Kao prvo, htjela bih nekakav dodatak u mozgu uz čiju pomoć bih regulirala sve svoje fiziološke i mentalne potrebe. Kada hoću spavati programiram da zaspem tada (što trenutno jako želim). Uglavnom, ono što zamislim bi se trebalo ostvariti s tim da ima nekakav filter koji će prepoznati kada zamišljam gluposti inače bi svijet otišao u onu stvar koju nemam. To bi bilo dobro, koliko puta u nekoj situaciji poželim ostati kul, ali proklete emocije to ne dozvoljavaju. uz pomoć tog dodatka bi nepoželjne emocije otišle u zaborav. Već vidim neku reklamu za taj proizvod. :D
Vezano uz mozak htjela bih da dosegne razinu poput one u limitlessu minus tabletice, tabletice nisu kul. To toliko želim da bih se pomirila s tim da promjena mora biti vidljiva, što nije toliko ni loše. Nema više frizera. :D
Dobro bi bilo ugraditi nekakvo mehaničko oko koje će se uz ili bez posebnog dodatka kretati gdje god poželiš. prije skretanja pogledaš ima li nekoga na uglu. :D ako nema dodatak uz pomoć kojeg bi se oko kretalo moglo bi putovati na dulje relacije. tada bi imala smisla ona izreka "daj da bacim oko" :D enihu, kada bi bilo dostupno svi bi bili voajeri lvl 5356 :D Također to moje super oko bi imalo mogućnost da skenira ljude i prepozna osobine ljudi koje ne mogu tolerirati i koje ću naravno ja programirati. Lijepo uđem u kafić i pojavi mi se oznaka 'on/a glasa za hdz'. super stvar.:D
Instalirala bih mehanički želudac sa super brzim oštricama koje razgrađuju hranu i onda bih cijeli život samo jela, sjedila i ne bih se debljala. how great is that. :D
Neka to bude to, za sada. :dork:

Avatar
Hidden_soul
Devil in details
Postovi: 4982
Pridružen/a: 17 stu 2005 13:00
Spol/rod: žensko
Lokacija: On stranger tides

Re: Tema o augmentaciji

Post Postao/la Hidden_soul » 23 ožu 2016 01:42

tratinčica je napisao/la:Instalirala bih mehanički želudac sa super brzim oštricama koje razgrađuju hranu i onda bih cijeli život samo jela, sjedila i ne bih se debljala. how great is that. :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kako se ovog nitko još nije sjetio?! Kako savršeno! :inlove:

Samo moram nadodati da je meni ovo bilo prva asocijacija kad sam to gore pročitala:

slika

:D
"Allow me to lend a machete to your intellectual thicket..."

Odgovorite