sir na babe
- Kroacija
- Postovi: 16674
- Pridružen/a: 02 stu 2005 11:37
- Spol/rod: ne želim definirati
- Ja sam: ne želim se identificirati
- Lokacija: Njemačka
sir na babe
volite sireve i to? pretpostavljam da da. ja sam big fen svega osim emmentalera.
zadnje vrijeme sam se uhvatila onih bijelih sireva na babe, mastila i travke. fini su mi, dobro dodje za dijetu.
ovako to nekako izgleda:
imate za preporuciti jos neki slican sir i gdje ga ima kupiti? neke trgovine nemaju niti kladavcanku.
opcenito, koje sireve za dijetu preporucate najvise? samo mi nemojte reci posni i zrnati. treba mi neka ukusna zamjena za lijepe, tvrde sireve koje volim vise od zivota.
fala svima.
zadnje vrijeme sam se uhvatila onih bijelih sireva na babe, mastila i travke. fini su mi, dobro dodje za dijetu.
ovako to nekako izgleda:
imate za preporuciti jos neki slican sir i gdje ga ima kupiti? neke trgovine nemaju niti kladavcanku.
opcenito, koje sireve za dijetu preporucate najvise? samo mi nemojte reci posni i zrnati. treba mi neka ukusna zamjena za lijepe, tvrde sireve koje volim vise od zivota.
fala svima.
Re: sir na babe
a mozarelica draga?
- Kroacija
- Postovi: 16674
- Pridružen/a: 02 stu 2005 11:37
- Spol/rod: ne želim definirati
- Ja sam: ne želim se identificirati
- Lokacija: Njemačka
Re: sir na babe
To mi nema okus :/ ali svejedno me ne sprijecava da je jedem.
Re: sir na babe
Čini mi se da sirevi baš i nisu za dijetu, osim posnog i zrnatog :/
Al u umjerenim količinama možeš i ove polumasne, masnije..preferiram one domaće što možeš naći na Dolcu (ovčji, kozji) ili fetu i sl. (od ovih polutvrdim mi je zapravo svejedno koji jedem).
Al u umjerenim količinama možeš i ove polumasne, masnije..preferiram one domaće što možeš naći na Dolcu (ovčji, kozji) ili fetu i sl. (od ovih polutvrdim mi je zapravo svejedno koji jedem).
“She's hot. I trust her.”
Hansel
Hansel
Re: sir na babe
skuta (rikota) ti je manje masna. ako voliš. većina ne voli. al ima više okusa nego posni sirevi.
mi imamo sve što nam treba,
prostor od zemlje pa do neba...
prostor od zemlje pa do neba...
- Kroacija
- Postovi: 16674
- Pridružen/a: 02 stu 2005 11:37
- Spol/rod: ne želim definirati
- Ja sam: ne želim se identificirati
- Lokacija: Njemačka
Re: sir na babe
Jel skuta skorup?
Nadam se da ovo pitanje nije u rangu kremite.
Nadam se da ovo pitanje nije u rangu kremite.
Zadnja izmjena: Kroacija, dana/u 16 tra 2013 21:31, ukupno mijenjano 1 put.
Re: sir na babe
^
nije. to je ono što se nakon izrade sira napravi od tekućine koja je ostala a koja se zove sirutka. bar je kod nas gore škorub nešto drugo (ono što se stvori na mlijeku kad zakuha). al ne bi bilo prvi put da različite stvari zovemo isto.
http://volimsir.com/index.php/kategorij ... dnja-skute
nije. to je ono što se nakon izrade sira napravi od tekućine koja je ostala a koja se zove sirutka. bar je kod nas gore škorub nešto drugo (ono što se stvori na mlijeku kad zakuha). al ne bi bilo prvi put da različite stvari zovemo isto.
http://volimsir.com/index.php/kategorij ... dnja-skute
mi imamo sve što nam treba,
prostor od zemlje pa do neba...
prostor od zemlje pa do neba...
- LittleRedRidingHood
- Postovi: 3484
- Pridružen/a: 15 ožu 2011 20:53
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: ne želim se identificirati
- Status: U vezi
- Lokacija: Juzno
Re: sir na babe
postoji stranica volimsir.com? SIR
ja totalno ne pazim koji jedem, slistim ih sve s reda, osim ementalera isto, on mi je nekako...bljuv, po okusu i mirirsu. zrnati mi je posta neizostavni dio svakog obroka, a boljeg sendvica od lipog kruha,majoneze i sira nema!
u zadnje vrijeme eksperimentiram sa sirevima s bijelom plijesni:
ja totalno ne pazim koji jedem, slistim ih sve s reda, osim ementalera isto, on mi je nekako...bljuv, po okusu i mirirsu. zrnati mi je posta neizostavni dio svakog obroka, a boljeg sendvica od lipog kruha,majoneze i sira nema!
u zadnje vrijeme eksperimentiram sa sirevima s bijelom plijesni:
I motali smo u vodi moju dušu na njenu i njenu dušu na moju. I prvi put sam shvatio da je ovo, što činimo, mnogo veće od ljubavi. Da plivamo kroz vječnost.
Bolje kuna na suncu, nego dvi u hladu.
Bolje kuna na suncu, nego dvi u hladu.
Re: sir na babe
gledaj da ima maleni postotak mlijecne masti. mada ne znam. sirevi koji su toliko preradjeni da ne debljaju u stvari nisu sirevi. mislim da sirevi radjeni sa biljnim sirilom manje debljaju od onih radjenih sa sirilom zivotinjskog porijekla (iz zeluca prezivaca se dobiva).
u svakom slucaju svjezi sir s bucinim uljem blagotvorno djeluje na zeludac. bilo bi lijepo da mozes naci neki domaci svjezi sir. poboljsava probavu, a kile su cesto problem poremecaja metabolizma. samo mi pada na pamet.
u svakom slucaju svjezi sir s bucinim uljem blagotvorno djeluje na zeludac. bilo bi lijepo da mozes naci neki domaci svjezi sir. poboljsava probavu, a kile su cesto problem poremecaja metabolizma. samo mi pada na pamet.
Re: sir na babe
meni je ovo bila zanimljiva prica. vjerujem da se pokusava kopirati roquefort. dozrijavanje u spilji. zanimljivo mi je koliko postoji varijacija na temu kada je izrada sireva u pitanju, kao i potencijal koji imamo u hrvatskoj za izradu vrhunskih sireva. kod nas se tek sada radi na tehnologiji sirenja i ozbiljnijeg koristenja mlijeka i njegove kvalitete. mislim da iako zaostajemo za profinjenim tehnologijama sirenja, hrvatska ima potencijala za izradu vrhunskih sireva. samo se treba malo igrati s mlijekom i ostaviti iskljucivo vezivanje za ovciji, kozji sir ili sir iz mjesine. meni sir vise nije napet toliko otkako sam skuzila zakon trzista. ali okusi, kvalitet, inovacije...sir je bas djelo prirode. tajne sira su nedostupne bez predaje ili otkrivanja zaboravljenih tajni. morala sam ovo napisati. nije sir samo jelo. sir je tajna. i kada netko kaze da voli sir, mene uvijek zanima ne koliko je sireva probala ili probao, ne sto zna o siru, nego da li kuzi proces i sve sto je za sir vezano? morala sam offati:DLittleRedRidingHood je napisao/la:postoji stranica volimsir.com? SIR
ja totalno ne pazim koji jedem, slistim ih sve s reda, osim ementalera isto, on mi je nekako...bljuv, po okusu i mirirsu. zrnati mi je posta neizostavni dio svakog obroka, a boljeg sendvica od lipog kruha,majoneze i sira nema!
u zadnje vrijeme eksperimentiram sa sirevima s bijelom plijesni:
http://www.vecernji.hr/zivot/tounjski-s ... nak-414337" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: sir na babe
i zadnji komentar vezano za skutu i sirutku/surutku. skuta poprilicno deblja jer je krcata proteinima. da se jede svaki dan buknes u kratkom vremenu. bolje jesti extramasni sir. a proteinski napitci za body building se dobivaju iz surutke. info na koju se ne nailazi svaki dan.
surutka je jako dobra za oporavak jetre. tako da vi koje iznimno puno volite piti... regeneracija jetre-surutka. cisto eto...
surutka je jako dobra za oporavak jetre. tako da vi koje iznimno puno volite piti... regeneracija jetre-surutka. cisto eto...
- Kroacija
- Postovi: 16674
- Pridružen/a: 02 stu 2005 11:37
- Spol/rod: ne želim definirati
- Ja sam: ne želim se identificirati
- Lokacija: Njemačka
Re: sir na babe
to cura uglavnom gleda.Ooh je napisao/la:gledaj da ima maleni postotak mlijecne masti.
a evo, kupila sam opet taj neki na V, nema baba ni mastila na ilustraciji, zaboravila sam na sto je. ali previse je slan nekako. s druge strane, kladavcanka mi nema okus po siru, a cura ga obozava.
@LittleRedRidingHood, meni to izgleda kao neki cheesecake/krempite. gdje to mogu kupit?
Re: sir na babe
Veronika je dobra. Uglavnom nabavljam domaće sireve svih mogućih vrsta, od frendice mama se bavi mljekarstvom i prodaje sir u manjim količinama poznatima. Tu sam bezbrižna vezano uz distribuciju i higijenske uvjete, to mi je bitno. Nekak mi ove žene (kumice) po placu djeluju simpa, no nekad neuredno pa mi je to odbojno.
Da, posni i zrnati obiluju proteinima. Najbolji je Dukatov i onaj iz Lidla, osim toga, u Lidlu ima ona skuta koja je vjerojatno sva kemijski obrađena i nekako sočna. Idealna za slatke kombinacije, sa smrznutim malinama, borovnicama i tako to.
S posnim se fakat da svašta napraviti, malo začina, ulja. Čak se sa sirom mogu raditi i knedle, uz neke kombinacije, jel.
Trenutno imam opsesiju s Ayranom, juicy napitak od jogurta. <3
Da, posni i zrnati obiluju proteinima. Najbolji je Dukatov i onaj iz Lidla, osim toga, u Lidlu ima ona skuta koja je vjerojatno sva kemijski obrađena i nekako sočna. Idealna za slatke kombinacije, sa smrznutim malinama, borovnicama i tako to.
S posnim se fakat da svašta napraviti, malo začina, ulja. Čak se sa sirom mogu raditi i knedle, uz neke kombinacije, jel.
Trenutno imam opsesiju s Ayranom, juicy napitak od jogurta. <3
- coco7
- Postovi: 1077
- Pridružen/a: 20 ruj 2011 20:07
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: ne želim se identificirati
Re: sir na babe
Urda, mladi sir, svježi kravlji, ovčji, kozji (sve već nabrojano) i tako ti su manje kalorični, ali kad ih jedeš same i nisu baš najukusniji, s jajima su čudo na kajganu. A, ni u jednoj dijeti se ne preporuča baš jesti sir, ali možeš izbaciti kruh/slatkiše i jedeš sir brate, tako ja radim. Sira se ne odričem ni u ludilu!
Možda si i sama naletila na ovo, ali evo u slučaju da nisi, možda pomogne.
Namirnica (100 g) Energija UH Bjelančevine Masti
kJ kcal g g g
Mlijeko (0,9 % masti) 167 40 4,7 3,3 0,9
Mlijeko (3,2 % masti) 275 66 4,7 3,3 3,2
Jogurt (obični) 360 40 5 4 4
Kiselo vrhnje 800 192 3 3 18
Slatko vrhnje 1300 317 2 3 32
Puding od čokolade 560 134 21 3,5 4
Sirni namazi (23% masti)480 115 6 13 5
Topljeni sir (45 % masti)1275 385 6 14 24
Tvrdi sir (45% masti) 1555 372 3 25 28
Svježi kravlji sir 101 72 4 15 3
Možda si i sama naletila na ovo, ali evo u slučaju da nisi, možda pomogne.
Namirnica (100 g) Energija UH Bjelančevine Masti
kJ kcal g g g
Mlijeko (0,9 % masti) 167 40 4,7 3,3 0,9
Mlijeko (3,2 % masti) 275 66 4,7 3,3 3,2
Jogurt (obični) 360 40 5 4 4
Kiselo vrhnje 800 192 3 3 18
Slatko vrhnje 1300 317 2 3 32
Puding od čokolade 560 134 21 3,5 4
Sirni namazi (23% masti)480 115 6 13 5
Topljeni sir (45 % masti)1275 385 6 14 24
Tvrdi sir (45% masti) 1555 372 3 25 28
Svježi kravlji sir 101 72 4 15 3
- LittleRedRidingHood
- Postovi: 3484
- Pridružen/a: 15 ožu 2011 20:53
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: ne želim se identificirati
- Status: U vezi
- Lokacija: Juzno
Re: sir na babe
Camembert se zove opcenito takva vrsta sira,rade ga i Vindija i Dukat,probah i neki njemacki iz Lidla,isto dobar! Francuzi ga grickaju uz vino,ja uz sve
I motali smo u vodi moju dušu na njenu i njenu dušu na moju. I prvi put sam shvatio da je ovo, što činimo, mnogo veće od ljubavi. Da plivamo kroz vječnost.
Bolje kuna na suncu, nego dvi u hladu.
Bolje kuna na suncu, nego dvi u hladu.
Re: sir na babe
ti ga isto bubneš i ostaneš živaslapa je napisao/la:skuta (rikota) ti je manje masna. ako voliš. većina ne voli. al ima više okusa nego posni sirevi.
gledam ovo i od ovih manje kaloričnih mi je feta draga
How did a housepet, who ignores people, get into our lives? They basically domesticated themselves.
Re: sir na babe
Pa imaš i lahkih skuta koje su masne kao vrhnje od 25% mm.
Kad sam pisala, mislila sam na ovu:
Kad sam pisala, mislila sam na ovu:
- tamara3
- Just tax the stupid people.
- Postovi: 8744
- Pridružen/a: 01 stu 2005 16:44
- Spol/rod: žensko
- Status: U životnom partnerstvu
- Lokacija: Oblačić.
- Kontakt:
Re: sir na babe
Otkad sad pak proteini debljaju ?Ooh je napisao/la:skuta poprilicno deblja jer je krcata proteinima.
Re: sir na babe
od nikadtamara3 je napisao/la: Otkad sad pak proteini debljaju ?
koliko ja znam, za sagorijevanje proteina, tjelo upotrebljava puno više enrgije nego za sagorijevanje šečera i masti. Na 100 grama šečera, tijelo će potrošiti samo 7 kalorija. Na 100 grama masti, tijelo će sagorijeti samo 12 kalorija. A na 100 grama proteina, tijelo će sagorijeti 30 kalorija. Asimilacija proteina uvjetuje unutrašnji napor, zato tijelo troši više kalorija kada unosi proteine.
Da se vratimo na temu sira - volim fetu, brie, blue, camembert, ementaler, gorgonzolu. I jako volim onaj sušeni dimljeni sir sa placa, kravlji ili mješani. Uh, to mogu jesti stalno
... zauvijek promijenilo se sve ... odjednom ti ...
I opet sam oživija imam force se borit
sad živim za taj osjecaj za ljubav izgorit
I opet sam oživija imam force se borit
sad živim za taj osjecaj za ljubav izgorit
Re: sir na babe
e gle, nema pojma, ali kada papas skutu i npr kruh, gotovo...bujas. e, bas ovih dana cu raditi fetu, spremam se za camembert..samo kada skuzim tehnologiju i imam pljesni za gorgonzolu, ali mi se nekako ne poklapa raslopolzenje za eksperimentiranje, pa cekam inspiraciju. sve manje volim sir, ali sve vise ljude koji ga vole nice, nice, nice. mmmmmcrispy je napisao/la:od nikadtamara3 je napisao/la: Otkad sad pak proteini debljaju ?
koliko ja znam, za sagorijevanje proteina, tjelo upotrebljava puno više enrgije nego za sagorijevanje šečera i masti. Na 100 grama šečera, tijelo će potrošiti samo 7 kalorija. Na 100 grama masti, tijelo će sagorijeti samo 12 kalorija. A na 100 grama proteina, tijelo će sagorijeti 30 kalorija. Asimilacija proteina uvjetuje unutrašnji napor, zato tijelo troši više kalorija kada unosi proteine.
Da se vratimo na temu sira - volim fetu, brie, blue, camembert, ementaler, gorgonzolu. I jako volim onaj sušeni dimljeni sir sa placa, kravlji ili mješani. Uh, to mogu jesti stalno
Re: sir na babe
a da nije možda stvar u kruhu?Ooh je napisao/la: e gle, nema pojma, ali kada papas skutu i npr kruh, gotovo...bujas. e, bas ovih dana cu raditi fetu, spremam se za camembert..samo kada skuzim tehnologiju i imam pljesni za gorgonzolu, ali mi se nekako ne poklapa raslopolzenje za eksperimentiranje, pa cekam inspiraciju. sve manje volim sir, ali sve vise ljude koji ga vole nice, nice, nice. mmmmm
i da, kad ćeš dobit inspiraciju za mozzarellu? premda mi i ova feta zvuči čist ok...
Re: sir na babe
mozzarella? dobro, bit ce. (nadam se). proucavah, ali imam neku recepturu koja mi se ne svidja. trebam iskopati nesto zanimljivije i konzultirati se. nije to bas jednostavno kako se cini. nijanse, nijanse. nisam znala da se izvorno radi iz bivoljeg mlijeka btw.
isto tako do danas nisam znala da postoji irski sir koji se radi s pivom. sirevi su zestoka perverzija i nevidljivost. tek kada ga radis kuzis da je to kemija, zesca. zahtjevnije od kuhanja. puno zahtjevnije.
isto tako do danas nisam znala da postoji irski sir koji se radi s pivom. sirevi su zestoka perverzija i nevidljivost. tek kada ga radis kuzis da je to kemija, zesca. zahtjevnije od kuhanja. puno zahtjevnije.