autanje

Teme vezane uz aktivizam, djelovanje domaćih/stranih udruga, Pride, coming out, politiku i sve tome slično.
Odgovorite
Popeye

Post Postao/la Popeye » 07 stu 2009 16:55

ok, dakle opet potvrdjujes da si bila u krivu kada si prije godinu dana tvrdila da ce trebati jako puno vremena da se pojave neki novi ljudi. drago mi je da se oko toga slazemo. :)

jeftine uvrede nema smisla komentirati, one dovoljno govore o tebi.

tamara3
Just tax the stupid people.
Spol/rod: žensko
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 07 stu 2009 19:34

Raging cat je napisao/la:Pa iskreno, smatram da outanje čini više štete nego koristi. Pod tim mislim na javno, ono, svima. Mislim da to baca pogrešnu sliku na gay populaciju jer po tome, laički gledano, ispada kao da se tu sad želi nešto postići; neko odobravanje društva ili čak priznanja samo zato što tu neko nekoga više liže nego tuca.
Wo-ho, čekaj malo... znači živjeti kao lezbijka ili peder znači samo to koga ševiš ili ližeš? Nisu uključeni možda i neki drugi aspekti svakodnevnog življenja :o?

Raging cat

Post Postao/la Raging cat » 07 stu 2009 22:35

[/quote]
Wo-ho, čekaj malo... znači živjeti kao lezbijka ili peder znači samo to koga ševiš ili ližeš? Nisu uključeni možda i neki drugi aspekti svakodnevnog življenja :o?[/quote]

Ne ispada li tako?
Koja je razlika između nas i njih?
U biti je nema. Ne bi je trebalo biti. Nr bi ju trebali raditi ni mi ni oni, zar ne?
Jer volimo isto, živimo isto. I trebali bi živit isto.

Plague

Post Postao/la Plague » 07 stu 2009 22:38

@tamara
Raging cat kajnda ima d pojnt.
Jedina razlika između nas i strejtera je ta u koga se zaljubljujemo i koga jebemo.
Koliko god to tebi priprosto zvučalo, tako je.

fakatja
Ja sam: lezbijka

Post Postao/la fakatja » 08 stu 2009 10:46

I ja se slazem sa raging cat. U biti, to je i sustina svega- isti smo.I kako kaze picajzla, razlika je samo, ko nas privlaci sexualno.U koga se zaljubimo. A svi ostali aspekti svakodnevnog zivota homo populacije dolaze samo zbog toga, jer drustvo ne prihvaca tu dimenziju sex.usmjerenosti.I onda je posljedica i nacin zivota homo populacije, koji je nekako primorana zivjeti tako, da se prilagodava.Vise ili manje.Sa outanjem ili bez. Neki to moze, zele, a neki nista od toga. Zasto bi ja, npr. morala ustat i kazat svima, sa kim se jebem il koga volim. Pa ne bi to uradila ni da imam decka. Hetero drustvo je nametnulo nenapisana pravila, da smo svi hetero.Da se zna. Da ne daj boze, netko se upucava lezbi. Gubis vreme uzalud .Il ce te, da si zena, ta lezba napast i izlizat. To su strahovi.I radi toga bi bilo najbolje, da homo nose roza trokute- da nece bit zabune i da svako zna. I da te moze pretuc il zavodit.Kako kome pase.
"for me it is more about seduction than just a pretty face"

Bash

Post Postao/la Bash » 08 stu 2009 10:52

Raging cat je napisao/la: Ne ispada li tako?
U biti je nema. Ne bi je trebalo biti. Nr bi ju trebali raditi ni mi ni oni, zar ne?
da, ali društvo u kojem smo radi razliku jer nemaš ista prava kao strejteri. to je kao problem nekima. btw, ne živiš isto ako se npr. bojiš poljubit djevojku na ulici ili držat je za ruku.

bea.zarre
Status: U braku

Post Postao/la bea.zarre » 08 stu 2009 12:41

Raging cat je napisao/la:Ne ispada li tako?
Razlika je drastična.
Razlika u tome kako nas velika većina strejt populacije doživljava.
Zašto smo djevojka i ja bile izbačene iz birtije?
Zato što je neprihvatljivo gledat dvije cure kako se ljube usred bijeloga dana,
dok nitko ne bi ništa rekao jednom hetero paru.
I da, nemamo se mi šta balavit u birtiji, kao ni neki hetero par,
jer za to postoje hotelske sobe, stražnja sjedala auta i njena ili moja soba,
ali, eto, došlo nam je da se poljubimo i za to smo bile izbačene
uz hrpu vrhunaravno inteligentnih psovki tipa
"Marš odavdje, smeće pedersko ." :o

Lijepo je da idealiziraš i imaš teoretsko shvaćanje situacije,
ali što je sa real life situacijama u kojima ti je iznova dato na znanje
koliko je naše "isto voljenje, isto življenje" neprihvaljtivo?
"The play was a great success, but the audience was a disaster." Oscar Wilde

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 08 stu 2009 14:35

Ma naravno, pa to je smiješno, sorry. To je vrlo nalik onome kad kažu "nemam ništa protiv pedera i baš me briga što rade u svoja 4 zida".
Ali život se odvija i izvan ta četiri zida i sastoji se od odlazaka na posao, putovanja, izlazaka i druženja, dizanja kredita, odlaska liječniku, plaćanja poreza i da ne nabrajam... a u svemu tome ravnopravnosti nema - od situacija koje je opisala bea, pa do svega ostalog. Život nije samo seks i ono što radiš među plahtama.

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 09 stu 2009 00:38

raging je isla po dobroj logici. sta se kome imas outat kad ne radis nista drugacije nego ostatak populacije? samo kaj takva logika funkcionira teoretski, as bea said, ne i u real lifetimeu.
zvir i bestimja.

Popeye

Post Postao/la Popeye » 09 stu 2009 09:48

o tome govorim kada kazes da crol ima ogranicen emancipatorski potencijal. prvi korak je napravljen, ali za mnoge ovdje je to ujedno i zadnji.

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 09 stu 2009 10:50

ja bih bila blaza prema ljudima. dobar je svaki korak koji se napravi, pa i taj prvi. za mnoge je i to vec jako veliki step. i applaud for every one of them.
zvir i bestimja.

Popeye

Post Postao/la Popeye » 09 stu 2009 10:53

da citiram dio teksta iz "vremena":

Pitanje svih pitanja jeste zašto bi homoseksualci uopšte govorili bilo šta o svojoj seksualnoj orijentaciji. Humanoidi koji su želeli da ih mlate na ulicama, ali i mnogi neupućeni koji čitavu stvar samo nezainteresovano posmatraju, zastupaju tezu da "ni heteroseksualci ne pričaju o tome s kim spavaju". Odgovor na pitanje "Zašto?" jednostavan je i tiče se bazične ljudske slobode, a ne samo saopštavanja pola osobe s kojom se ide u krevet. Skrivanje seksualne orijentacije podrazumeva skrivanje većeg dela sopstvenog života, laži, konstrukcije, obećanja i – stalna pitanja.

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 09 stu 2009 12:12

Popeye je napisao/la:o tome govorim kada kazes da crol ima ogranicen emancipatorski potencijal. prvi korak je napravljen, ali za mnoge ovdje je to ujedno i zadnji.
A što bi ti, da ih bičem tjeramo na autanje? Nemamo ama baš nijedan sadržaj koji bi upućivao da je život u ormaru super, meni prvoj nije.
Ali postoji nešto kaj se zove slobodna volja. Ne mislim da je broj autanih djevojaka i žena mjerilo bilo čega.

ticklebook
Ja sam: ne želim se identificirati
Status: U vezi
Kontakt:

Die Endlösung

Post Postao/la ticklebook » 09 stu 2009 13:30

Pa jel bih se sad ja kao trebala outati da su mi totalni turn on plavuše sa smeđim očima? Ja mislim da je lezbijstvo samo dio identiteta i nisam imala problema s tim da osobama s kojima provodim više vremena, poslovno ili privatno, to kažem, ako je to bilo potrebno (npr. da posl.partner zove na večeru ženu i mene, ne mene samu, kad sam mu rekla za sebe). Po meni je to privatno. Sad, jel bih se ljubila na ulici - ne bih i da sam hetero. A puse npr. za pozdrav sam davala ionako. So what.

Hoćeš prisilno outanje?
Hoćeš da nosimo rozi trokut zašiven za kaput?!! Jel bi te to zadovoljilo?
Pa da nas svi vide, out&proud.
Osnovat ćemo i geto, samo reci.
“If my critics saw me walking over the Thames they would say it was because I couldn't swim.” Margaret Thatcher

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 09 stu 2009 14:11

Popeye je napisao/la:da citiram dio teksta iz "vremena":

Pitanje svih pitanja jeste zašto bi homoseksualci uopšte govorili bilo šta o svojoj seksualnoj orijentaciji. Humanoidi koji su želeli da ih mlate na ulicama, ali i mnogi neupućeni koji čitavu stvar samo nezainteresovano posmatraju, zastupaju tezu da "ni heteroseksualci ne pričaju o tome s kim spavaju". Odgovor na pitanje "Zašto?" jednostavan je i tiče se bazične ljudske slobode, a ne samo saopštavanja pola osobe s kojom se ide u krevet. Skrivanje seksualne orijentacije podrazumeva skrivanje većeg dela sopstvenog života, laži, konstrukcije, obećanja i – stalna pitanja.
istina. stoji svaka rijec citata. ali nemaju svi iste potrebe, pozadine, odgoje. neki ce imati slobodu, no matter what. drugima vise pase moci doci roditeljima na nedeljni rucak bez da ih provociraju temama o vlastitoj homosexualnosti ak znaju sta misle o tome. treci ce se udati za muskarca jer im odgovara ne slusati tudje komentare. cetvrti ce napisati knjigu o dva muskarca koji se jebu.
i sta sad sa svima njima? nemam bozju providnost da mogu osudjivati iciju potrebu. i boze sta bi bilo oholo tvrditi da je moj put jedina istina. takva razmisljanja vode u fanatizam. tko sam ja da bilo kome mogu reci kako da vodi vlastiti zivot. tko sam ja da osudim nekoga kome roditelji citav zivot tvrde kako su homosexualci pogansko zlo. za mene je sama cinjenica da taj netko ima curu i decka veliki korak za tu osobu. tko sam ja da je pljujem jer eto ne zeli se outat kolegici na poslu?
it's more then black or white world out there :)
zvir i bestimja.

lucretia
Status: U vezi

Post Postao/la lucretia » 09 stu 2009 14:16

call_me_slut je napisao/la: it's more then black or white world out there :)
istina. slažem se skroz.
We serve an old moan in a dry season
A lighthouse keeper in the desert sun
Dreamers of sleepers and white treason
We dream of rain and the history of the gun
There's a lighthouse in the middle of Prussia
A white house in a red square
I'm living in films for the sake of Russia
A Kino Runner for the DDR

Popeye

Re: Die Endlösung

Post Postao/la Popeye » 09 stu 2009 14:28

ticklebook je napisao/la: Po meni je to privatno.
a po misljenju milijuna lezbijski i pedera koji zive u zapadnoj europi, juznoj i sjevernoj americi - nije. kome je bolje, nama u hrvatskoj ili svim onim lezbijkama i pederima u, recimo, spanjolskoj ili njemackoj koji se postavljaju bas potpuno nasuprot tvojeg stava?
Hoćeš prisilno outanje?
Hoćeš da nosimo rozi trokut zašiven za kaput?!! Jel bi te to zadovoljilo?
Pa da nas svi vide, out&proud.
Osnovat ćemo i geto, samo reci.
odmah se ide u ekstreme kako bi se izbjeglo ozbiljno i iskreno o tome pricati. kao da su jedine dvije opcije zivot i smrt u ormaru ili prislino outanje. nisu i tako postaviti stvari je potpuno pogresno i kontraproduktivno. takodjer, nije to pitanje mojeg osobnog zadovoljenja (iako mi laska fiksacija na mene, moram priznati, postoje mnogo vaznije stvari na ovom svijetu), nego je pitanje promisljanja i pristupa kako da lgbtiq zajednici u hrvatskoj bude bolje. nadalje, imam osjecaj da se izbacuju nepromisljene floskule, koje bi a priori trebale zvucati negativno, primjerice taj geto. well, san francisco ima citav jedan gay kvart, ima ga i pariz, ima ga i madrid, berlin je pak citav gayish, a neki se kvartovi smatraju bas pederskim, u rimu isto imas gay ulicu itd. pa opet postavljam pitanje - jel bolje lezbama i pederima iz tih gradova, gdje eto imaju i ta strasna gay geta (iako to uopce nisu na negativan nacin na koji se ovdje koristui ta rijec), ili je bolje u rijeci ili zagrebu?

jer ako cemo stvari postaviti cisto populisticki, ako se vec iskazuje toliki otpor da se prica o svemu malo diferenciranije, moje pitanje je: kome je bolje? lezbama i pederima san francisca, madrida, pariza, berlina ili istoj skupini u zagrebu, rijeci, splitu itd?

meni se cini da je bolje u svim tim navedenim (i jos mnogim nenavedenim) gradovima (i drzavama), izmedju ostaloga i zato sto u svima njima nije stav kako je sve to privatna stvar, nego bas suprotno!

Hidden_soul
Devil in details

Re: Die Endlösung

Post Postao/la Hidden_soul » 09 stu 2009 14:41

Popeye je napisao/la:odmah se ide u ekstreme kako bi se izbjeglo ozbiljno i iskreno o tome pricati. kao da su jedine dvije opcije zivot i smrt u ormaru ili prislino outanje. nisu i tako postaviti stvari je potpuno pogresno i kontraproduktivno.
Cisto informativno, koja je treca (ili ne znam, cetvrta-peta opcija)?

Jedino sto meni pada na pamet je zivot u ormaru, prisilno outanje i dobrovoljno/svojevoljno outanje. Gdje ovo trece opet vodi na pocetak onog sto je call me slut napisala, da svi nemaju iste potrebe/zelje/mogucnosti i slicno.
"Allow me to lend a machete to your intellectual thicket..."

Popeye

Post Postao/la Popeye » 09 stu 2009 14:59

bas o tome govorim. kako je moguce da je sve to jedino?
meni se prigovara crno-bijeli pogled na stvari, a ovdje se u krug vrte neki prilicno diktatorski postavljeni stavovi.

svaka od tri navedene opcije ima jos svojih rukavaca. recimo, prislino outanje se a priori predstavlja kao negativno (a ima i primjera koji pokazuju suprotno), coming out se podnosi (da, doslovno podnosi, i nista vise od toga), dok se najvise slavi slobodni izbor pojedinca (u prijevodu: ormar), za koji se ni ne uzima mogucnost da uopce nije - slobodni! jer, ako se vec poziva na odgoj/mogucnosti/stavec, zasto se ne ostavlja mogucnost da je izostanak coming outa koji je proizasao iz toga zapravo zarobljavanje osobe. da tzv. slobodan izbor koji ne vodi u slobodu, nego u zatvor i nije bas tako - slobodan. jer ako je izostanak coming outa uvjetovan strahom od negativne reakcije roditelja, od problema na poslu i okolni, moram se zapitati - a gdje je tu ta sloboda na koju se poziva?

hotnoise

Post Postao/la hotnoise » 09 stu 2009 15:01

Popaju,
ja ne znam kako tebi nije jasno da situacija u nasoj drzavi nije kao situacija u San Franciscu ili sta si vec naveo za primjer. Primjer ti je isto svjetski - ides nas usporedivat s gradom s najvecim postotkom gej populacije na svijetu?

Jel ti ne vidis stanje u nasoj drzavi? Cak i uz ne znam kako dobro organiziranu promociju homoseksualnosti u medijima, mi necemo moci jos narednih 20 godina slobodno pricati o svojoj seksualnosti kao sto se to moze u mjestima koja ti navodis.

Meni je jako drago ako si se ti outao pa je dobro proslo, blago tebi. Ali ako netko odluci ne napraviti isto zbog bilo kojeg razloga - e pa onda to jebemu treba postovati.

Popeye

Post Postao/la Popeye » 09 stu 2009 15:06

prvo, otkud ti znas da je moj coming out prosao dobro i da je sve to bilo jednostavno?

drugo, san francisco (i ostale primjere) navodim bas zato sto je mnogo bolje nego u hrvatskoj. i pitam se - a kako i zasto su oni u tome uspjeli? ili mislis da je u, recimo, francovoj spanjolskoj bilo pederima jednako divno kao danas? ili mislis da je u san franciscu bilo oduvijek sve divno za pedere i lezbe?

hotnoise

Post Postao/la hotnoise » 09 stu 2009 15:24

hotnoise je napisao/la:Meni je jako drago ako si se ti outao pa je dobro proslo, blago tebi.
Za ovo drugo - zato sto je sudjelovalo puno vise ljudi i u puno drugacijem drustvenom i politickom okruzenju. Ako se dobro sjecam, u Americi su velik utjecaj na promjenu i jaci aktivizam imali Stonewall protesti zbog nasilja nad homoseksualcima. Danas sve te drzave koje navodis imaju izdasno financirane utjecajne udruge koje se brinu i za prava homoseksualaca i nude pomoc.
A da kod nas ne znam koliko ljudi stane na noge i da se ne znam sto dogodi, ja jednostavno ne vidim na koji nacin bi se to isplatilo - kod nas se i daleko veci prosvjedi ignoriraju.

Hidden_soul
Devil in details

Post Postao/la Hidden_soul » 09 stu 2009 15:33

Popeye je napisao/la:bas o tome govorim. kako je moguce da je sve to jedino?
meni se prigovara crno-bijeli pogled na stvari, a ovdje se u krug vrte neki prilicno diktatorski postavljeni stavovi.

svaka od tri navedene opcije ima jos svojih rukavaca.
Ali svi ti rukavci opet nekako po tebi vode outanju ili prikazivanju outanja kao potrebnog i neizostavnog elementa svake lbg osobe. Sto je jednako diktatorski, ako ne i vise.
Sloboda je u tome sto imas mogucnost da se odlucis hoces li se outat ili ne. U cemu je sloboda ako se moras outati da bi bio slobodan? Covjek kao rob svoje slobode?
Odbijanje outanja ne mora biti iz straha od uze/sire okoline, ti bi to barem trebao znati. Ako sam ja outana obitelji, ali se ne zelim outati na poslu eto, iz svoje osobne zelje, jer se meni eto ne da, jer ima i masa heterosexualnih ljudi sa kojima radim i ne znam jesu ozenjeni ili nisu, gdje je moja sloboda da to ne uradim?

I ne mislis da zvuci tako lazno dusebriznicki da se brines za to hoce li neke osobe toboze bit zarobljene jer se nisu outale? Prvenstveno ti, koji gradis dobar PR prije pride-a, masu ljudi nazivas retardima, nazivas pogrdno ljude koji nisu outani i dolazis u sukobe sa svim i svacim?
Dusebrizje ti stvarno ne stoji, tak da ajmo se ne pretvarat da nam je silno stalo do tog kako ce se drugi osjecat, moze? :)
I znas sto jos? Da me netko prisilno outa, da mi to donese najvece uspjehe i prednosti i da iz toga nikad ne proizadje nista lose, i dalje bih se osjecala zakinuto za ono moje pravo da ja to uradim kako hocu, sa rijecima koje ja zelim, u sobi/mjestu na kojem ja zelim, na dan koji ja odaberem etc.
Ti si birao svoje outanje. Ljudi imaju pravo izabrat svoje.
"Allow me to lend a machete to your intellectual thicket..."

eris

Post Postao/la eris » 09 stu 2009 15:58

Sloboda je riječ koju su izmislili ljudi gušteri s Marsa.

Ne, nisam ja slobodnom voljom odlučila da želim ostati u ormaru....društvo i okolina su mi ograničili iliti iskreirali tu slobodu.

Ali imam slobodu izbora....biti slobodna (i živjeti kako hoću) ili ne biti slobodna (i uvjeravati se da sam odabrala suživot s moljcima).

No, sa slobodom dolazi i odgovornost (hm...zašto me ovo podsjeća na Spidermana?....a-ha...moć i odgovornost...bla, bla..) i suočavanje s posljedicama.
Za neke osobe te posljedice nisu nimalo ljepe.....Zar možeš nekoga kriviti jer ne želi izgubiti obitelj, posao.....dobiti batine...ili još gore?
Nije to samo stvar vidljivosti i nevidljivosti....svaka akcija izaziva reakciju...kod nas često ne baš ugodnu...

Ugl,
Sloboda je stvarno fascinantna stvar....imaš je, nemaš je, pojma nemaš imaš li je, htio bi je imati al ne znaš kako doći do nje, nemaš pojma što bi s njom čak i da je imaš....mjenjaš svoju za polovni auto....

hm....ja nemam odgovor na ovu problematiku...(očito).pitam se zašto ovo uopće i pišem...no...

:)

Naravno da je i tu pitanje nejednakosti i uskraćenih prava.
Ali postoje i prava pojedinca. Zar oni nisu važni? Nije li osuda u biti licemjerna? Borimo se svi zajedno za naša zajednička prava, ali tvoja osobna prava tko šljivi....da, jedan za sve....ali gdje je ono svi za jednoga?

il je to ono pomogni si da ti pomognemo? Naravno da mogu razumijeti da bi većoj i kohezivnijoj grupi bilo lakše raditi na pravima pojedinaca. Ali, svaku grupu čine upravo ti pojedinci. Svaki od njih sa svojim privatnim malim svemirom u glavi. Zaista nije sve crno-bijelo...mislim da čak ni nijansi sive nema dovoljno...
Ne možeš čovjeka prisiliti da se žrtvuje za buduće naraštaje.

Da je svijet idealan, ne bismo ni vodili ovu raspravu. Ali nije.
A kao što netko reče, ni svijet nije stvoren u jednom danu.
Slažem se da bi trebalo raditi na vidljivosti gay populacije, ali mislim da se prvo treba okrenuti pojedincima i pomoći im da nađu hrabrosti/način da budu ono što jesu, a tek će onda ti pojedinci moći mijenjati svijet.
(hm....i sad tu ide nekakav dramatičan zvuk bubnjeva)

Popeye

Post Postao/la Popeye » 09 stu 2009 16:09

Hidden_soul je napisao/la: Ali svi ti rukavci opet nekako po tebi vode outanju ili prikazivanju outanja kao potrebnog i neizostavnog elementa svake lbg osobe. Sto je jednako diktatorski, ako ne i vise.
ukoliko se zeli bolji polozaj lgbtiq zajednice u drustvu, (masovniji) coming out doista jest potreban. ukoliko se zeli zivjeti slobodno, coming out je dio tog puta. to zakljucujem po primjerima svih onih lezbi i pedera koji zive mnogo slobodnije i bolje nego mi u hrvatskoj.

svatko ima slobodu izbora, ali treba biti jasan kakav je to izbor. nije svaki izbor jednako vrijedan, jednako ispravan i jednako prihvatljiv.
U cemu je sloboda ako se moras outati da bi bio slobodan? Covjek kao rob svoje slobode?
lol, ide se u ezoteriju kada realnost nije dovoljna.
I ne mislis da zvuci tako lazno dusebriznicki da se brines za to hoce li neke osobe toboze bit zarobljene jer se nisu outale?
pa ne brinem se ja za to, samo konstatiram da jest.
Da me netko prisilno outa, da mi to donese najvece uspjehe i prednosti i da iz toga nikad ne proizadje nista lose, i dalje bih se osjecala zakinuto za ono moje pravo da ja to uradim kako hocu, sa rijecima koje ja zelim, u sobi/mjestu na kojem ja zelim, na dan koji ja odaberem etc.
opet se ogranicavas na samo jedan aspekt prislinog outanja, a ima ih vise. jel moguce da se stvari sagledavaju malo sire, a ne da se busa u prsa sa sto uzim?
recimo, ako neki politicar ili biskup sustavno u javnosti istupa protiv gay osoba i njihovih prava, a sam je gay (sto se, jel, ne zna), je li takvu osobu prihvatljivo outati? (postavljam pitanje jer to na zapadu nije neuobicajena praksa)
Ti si birao svoje outanje. Ljudi imaju pravo izabrat svoje.
uopce ne tvrdim drukcije. problem je sto ti to odbijas uvidjeti, jer se svako zagovaranje outanja gleda negativno, a zar ne spada i to u (prilično lažnu) mantru o pravu na izbor kao (opet ta iskljuciva rijec) jedinom relevantnom kriteriju?

Popeye

Post Postao/la Popeye » 09 stu 2009 16:16

eris je napisao/la:
Naravno da je i tu pitanje nejednakosti i uskraćenih prava.
Ali postoje i prava pojedinca. Zar oni nisu važni? Nije li osuda u biti licemjerna? Borimo se svi zajedno za naša zajednička prava, ali tvoja osobna prava tko šljivi....da, jedan za sve....ali gdje je ono svi za jednoga?
solidarnosti definitivno nedostaje svima. no, cini mi se da se ovdje stalno fura vlastita perspektiva - i gotovo. zato ja necu sada navesti primjer brojnih izostanaka solidarnosti koji bi isla u suprotnom smjeru, uz nadu kako cete se sami sjetiti.

ali postavljas odlicno pitanje, barem kako ja shvacam, a to je balans izmedju prava pojedinca i prava odredjene drustvene skupine. recimo, u primjeru prislinog coming outa homofobnog politicara koji je potajno gay se sukobljavaju bas ta dva prava: njegovo kao pojedinca (da bude licemjerni gad :D ) i skupine ljudi cija on prava ugrozava. recimo, mnogi ce reci da je u tom slucaju u interesu cijele javnosti, dakle cijeloga drustva, doticnog prislino outati. sto se na zapadu vec i dogadjalo.

Raging cat

Post Postao/la Raging cat » 09 stu 2009 16:37

Pa za početak mogli bi uzeti o obzir činjenicu da u društvu postoje neka pravila ponašanja koja uz slobodnu volju i društvenu prihvatljivost nećemo učiniti. Da se stajalište ljudi ne treba uzimati u globalu, već je ono najčešće individualno i prenešeno. I na kraju da se vremena mijenjaju. Nije li unazad dvadesetak godina društvo osuđivalo i etiketiralo samohranu majku-ma šta god bio uzrok njenog stanja? I sad-outanje mora bit izbor volje. Mišljenja sam da treba birati bitke koje ćemo vodit, jer je život i sam težak, pa ne trebamo trošit energiju uzalud. Npr, moja bivša djevojka i ja smo se susrele sa administrativnim ograničenjima kad smo se htjele prijevit na istu adresu. Naravno, svuda se dobije odgovor -mi ne znamo. Ali zakon je jasan i na našoj je strani. To što su neke individue neinformirane-pa tako je svakom tko se nađe u bilo kakvim papirima.Ali to je bitka koja se mora vodit. Dok s druge strane-da bi ona odvela moje dijete iz vrtića, treba daleko više papira i punomoć, ili-dovest ju u vrtić i predstavit-njena teta će ju uzeti iz vrtića. I nitko neće zatražiti dokaz. A moja sadašnja djevojka me taji u svom gradu. Njen posao i njena funkcija su podložni mišljenju javnosti. Dok ju svi moji prijatelji poznaju. Živcira me to ponekad. Ali-šta je bitnije? To da ju ja mogu etiketirati ili njen mir. Neke bitke vrijede-od drugih više štete neg koristi.

Popeye

Post Postao/la Popeye » 09 stu 2009 16:42

Raging cat je napisao/la: I na kraju da se vremena mijenjaju. Nije li unazad dvadesetak godina društvo osuđivalo i etiketiralo samohranu majku-ma šta god bio uzrok njenog stanja?
društvo se nikada ne mijenja samo od sebe. to su osnove sociologije. društvo se mijenja zato sto se radi na tome da se mijenja.

odlican je primjer samohranih majki. kako to da danas nesto tako vise nije problem? pa smijesno je vejrovati da se to dogodilo samo od sebe, jer nije. dogodilo se na drugi nacin.

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 09 stu 2009 17:08

Pa sad, dalo bi se raspravljati jel to problem ili ne, al' da ne idemo u epsku širinu.
Osobno ne bih mogla živjeti zatvorena u ormaru, premda na tom području imam još posla, ali to as and when.
Općenito gledano, moja vjera u evoluciju rvata nije prevelika, bar zasad.

I, kad si već spomenuo licemjerne političare, primjerice, kako to da se takvo što već nije dogodilo kod nas?

Popeye

Post Postao/la Popeye » 09 stu 2009 17:25

pa govori se o podrsci. tko bi to podrzao osobu koja bi outala homofobne politicare i crkvene face?

Odgovorite