Raskol na gay sceni

Teme vezane uz aktivizam, djelovanje domaćih/stranih udruga, Pride, coming out, politiku i sve tome slično.
tamara3
Just tax the stupid people.
Spol/rod: žensko
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Raskol na gay sceni

Post Postao/la tamara3 » 07 sij 2007 16:55

Cijeli članak: http://www.jutarnji.hr/nedjeljni_jutarn ... k,57241.jl

Najistaknutiji hrvatski gay aktivist Dorino Manzin nakon što je gotovo pet godina vodio udrugu Iskorak, jednu od najaktivnijih udruga koje se bore za prava homoseksualaca u Hrvatskoj, napustio je svoje “dijete” i osnovao novu udrugu Drugi korak.
Kritična točka, odnosno konačni raskol, ističe Manzin, dogodio se tijekom organiziranja posljednjeg Gay Pridea prošle godine, kada je dosta kontroverze izazvala ikonografija koja se koristila u paradi. Naime, Manzin se tada s nekolicinom istomišljenika nije složio s ideologijom i porukama koje su poslane s Pridea.

- To mi je bilo potpuno neprihvatljivo, takva slika nije uopće bila primjerena za Pride. Sve je izgledalo kao da su se okupili obožavatelji Staljina i nudisti. Tada sam definitivno odlučio napustiti Iskorak iako sam jedan od njegovih osnivača. Kada sam vidio da se s dijelom članstva više ne mogu složiti, otišao sam - istaknuo je Dorino Manzin.

Raskolu je, međutim, prethodilo niz sukoba, prije svega oko organiziranja Gay Pridea koji je, prema Manzinovim riječima, bio uspješan samo prve godine te djelomice drugi put, a nakon toga je sve krenulo nizbrdo. Zatim su počele svađe oko Dorinovih istupa u javnosti, rada Pravnog tima te istupa ostalih članova Iskoraka u javnosti o kojima su bili obaviješteni samo neki koordinatori udruge.

...itd. Onda kaj?
Jel to dobro ili loše?
Jel vam to uopće bitno ili je važnije dobro zaružit i oduzet se 6+1 dan u tjednu?
Bla?

Zita

Post Postao/la Zita » 07 sij 2007 17:47

nema mi tu dobrog ili loseg
jasno mi je da je vecina takvih udruga osudjeno na smrt sa samim otvaranjem jer se ovdje ekipe, drustva, partneri mjenjaju poput carapa
na pocetku nisu jos svi bili sa svima a kad to naprave onda udruga odlazi u zaborav

slazem se sa dorinom da je pride sramotan i nadam se da ce se stvoriti neka udruga koja ce eksli napraviti nesto i koja ce raditi za visi cilj a ne za vlastite egotripove

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 07 sij 2007 17:52

Meni su totalno koma ta njihova prepucavanja na gay.hr, doslovno bi se svi skupa poklali do zadnje kapi krvi, a Dorina ritualno skratili za glavu. Takva količina rvackog jala se rijetko vidi.
Ako Drugi korak na bilo koji način podbaci, da tak velim, jebali su (smo) ježa jer ih (nas) nitko živ više neće doživljavati ozbiljno već prije kao šačicu pedera koja se međusobno nateže po novinama.

Zita

Post Postao/la Zita » 07 sij 2007 17:55

mislis da nas i sad dozivljavaju ozbiljno?
nebi bas rekla

sami smo si krivi
vecina pedera i lezba su babe koje ne podnose tudje uspjehe i moraju nekog sjebat da bi bili zadovoljni jer su sami impotentni za bilokakav uspjeh u zivotu
well..nemrem se ogranicit samo na njih, opcenito su rvati takvi

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 07 sij 2007 17:57

Da, nažalost, čini mi se da je to posve blizu istini.

lana
Sestra Nanut 1

Post Postao/la lana » 07 sij 2007 20:10

Mislim da je stvar s gay udrugama ista kao i sa svim drugim udrugama (ovo govori donatorsko iskustvo od 6 godina). Umjesto da se umrezavaju i rade skupa (jer je donatora i para sve manje), oni se neprestano glože i svađaju, prepucavaju i uglavnom seru. Naravno da od rada udruga ipak bude dobrih stvari i ponesto se pomakne s mrtve tocke, ali gay populacija kao i svaka druga populacija. Sve je to puno ego-tripova, velicina bez pokrica, poprilicno traljavo, a nadasve neprofesionalno.

pele

Post Postao/la pele » 07 sij 2007 20:52

sto se tice odvajanja uvijek ce ga biti. a sto se tice gospona mazina cini mi se da je skuzio foru koja se vec na zapadu dobro prodaje.. konformizam iliti go with the flow.. a to je desnica i ulizivanje, tak da mu ak ovak nastavi, prognoziram svijetlu buducnost u hdz-ovskoj rvackoj!!

corbis
Ja sam: lezbijka
Kontakt:

Post Postao/la corbis » 07 sij 2007 21:31

Zita je napisao/la: slazem se sa dorinom da je pride sramotan i nadam se da ce se stvoriti neka udruga koja ce eksli napraviti nesto i koja ce raditi za visi cilj a ne za vlastite egotripove
Sramotan ili ne (ja bih ipak rekao da je stvar osobne percepcije) Dorino i ekipa nisu mogli/htjeli napraviti ekšli ništa od Pride-a, a imali su najbolju moguću priliku. Tako da kada ćemo govoriti o ego tripovima, pročitaj ponovno tekst ili jednostavno osvrni se oko sebe i pogledaj čije se ime konstantno navodi. :eek:

Inače, povraća mi se od gomile lažu u tekstu Arslani, dio njezinih, a dio njegovih. Prvo: "Pet godina nakon osnutka raspala se prva udruga koja se borila za prava homoseksualaca u Hrvatskoj", drugo kompletno sve što je Dorino izrekao; od "Staljin-nudističkog" stajlinga (što mi je fenomenalno da tvrdi osoba koja se na Zrinjevcu nije u vrijeme Pridea pojavila zadnje tri godine), do "fašističke Stojedinice" (čiji su nečiji zaposlenici i privatno na Prideu svake godine, a neki bili i u organizaciji), dok istovremeno Manzin na slici stoji s Vinkom Kalinićem koji, kao glavni tajnik HČSP-a 2004. godine za Slobodnu govori: "Osuđujemo teroristički čin Vlade očitovan u uklanjanju spomen-obilježja hrvatskom književniku Mili Budaku i vojniku Juri Francetiću, jer svaki čovjek ima pravo na grob kao mjesto svoga vječnog počivališta"

A da ne govorimo oko Dorinovih navoda da su "prava homoseksualaca uglavnom ostvarena". :o

Fuj, fuj, svi zajedno.
Zadnja izmjena: corbis, dana/u 07 sij 2007 21:53, ukupno mijenjano 7 puta.

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 07 sij 2007 21:32

pele je napisao/la:sto se tice odvajanja uvijek ce ga biti. a sto se tice gospona mazina cini mi se da je skuzio foru koja se vec na zapadu dobro prodaje.. konformizam iliti go with the flow.. a to je desnica i ulizivanje, tak da mu ak ovak nastavi, prognoziram svijetlu buducnost u hdz-ovskoj rvackoj!!
A kakvu strategiju ti predlažeš :o?

sxc-angel

Post Postao/la sxc-angel » 07 sij 2007 21:33

nek svako radi kaj ga čini sretnim ....Dorinu sretno bilo kam got išo i kaj got radio
L.A.N.C.O.M.E.

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 07 sij 2007 22:19

disperzija ovako malo vidljive populacije nije nikako dobra jer ce naprosto postati jos manje vidljivi, a time opada i njihov utjecaj. u nasem sistemu interes se moze realizirati jedino ako je snazno udruzen i organiziran. sve drugo smanjuje realizaciju interesa. samo je kod lebigej populacije zajeb kaj se ne mogu dogovorit kaj im je interes.
dakle, lose. premali smo i prepatrijahalni da bi se usitnjavali.
but, ko nam je kriv.
zvir i bestimja.

Zita

Post Postao/la Zita » 07 sij 2007 22:24

corbis je napisao/la:
Zita je napisao/la: slazem se sa dorinom da je pride sramotan i nadam se da ce se stvoriti neka udruga koja ce eksli napraviti nesto i koja ce raditi za visi cilj a ne za vlastite egotripove
Sramotan ili ne (ja bih ipak rekao da je stvar osobne percepcije)
pa sigurno nisam iznjela susjedinu percepciju
Zadnja izmjena: Zita, dana/u 07 sij 2007 22:39, ukupno mijenjano 1 put.

pele

Post Postao/la pele » 07 sij 2007 22:24

svakakako ne slicnu doninovoj..
jer od toliko prosera i ulizivanja nece se moci snaci u buducnosti..
ja sam za trazenje nasih prava (lgbt) koja bi trebali imati nepobitno, vec samim rodenjem i tu bi isla skroz radikal a ne ulizivacki. da se razumijemo on je bio medu zacetnicima gay aktivizma i neku korist od njegovog rada imamo svi u sadasnjosti, no cini mi se da si je uzeo maha i izjave poput ovih ( koje je corbis izlozio ) ne mogu prihvatiti niti se sa njima sloziti..
dakle ja sam vise za radilakniju verziju, subverziju bez ulizivanja, jer to su nasa prava ljudi!

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 07 sij 2007 22:28

ma pametno mamino. a kak to mislis ostvarit u drzavi koja prema svim istrazivanjima homosexualce smatra nepozeljnima a najvise vjeruje crkvi?
pliz prosvjetli me svojim radikalizmom.
zvir i bestimja.

pele

Post Postao/la pele » 07 sij 2007 22:29

mama ja sam lezba.

Zita

Post Postao/la Zita » 07 sij 2007 22:30

da, radikalni put je zaista ispravni put :o :aha:

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 07 sij 2007 22:30

@ pele----aha. dobar ti aktivizam sestro.

Zita

Post Postao/la Zita » 07 sij 2007 22:30

mozda bi mi trebali pocet premlacivat heterice sve dok im ne dode u glavu sve sto zasluzujemo

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 07 sij 2007 22:31

pele je napisao/la:svakakako ne slicnu doninovoj..
jer od toliko prosera i ulizivanja nece se moci snaci u buducnosti..
ja sam za trazenje nasih prava (lgbt) koja bi trebali imati nepobitno, vec samim rodenjem i tu bi isla skroz radikal a ne ulizivacki. da se razumijemo on je bio medu zacetnicima gay aktivizma i neku korist od njegovog rada imamo svi u sadasnjosti, no cini mi se da si je uzeo maha i izjave poput ovih ( koje je corbis izlozio ) ne mogu prihvatiti niti se sa njima sloziti..
dakle ja sam vise za radilakniju verziju, subverziju bez ulizivanja, jer to su nasa prava ljudi!
Draga moja, šaka o stol, palica u čelo i puč nikome nisu donijeli bogznakaj dobroga. Plus, da se i odlučiš za radikalne poteze i pozoveš lezbe i pedere na dizanje revolucije, sumnjam da bi ti došlo više od 15 ljudi. Takva su vremena, svi su zauzeti shoppingom i skijanjem, a inercija je modus vivendi većinskoga dijela populacije, pa tako i lezbijskog i pederskog.
Zadnja izmjena: tamara3, dana/u 07 sij 2007 22:32, ukupno mijenjano 1 put.

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 07 sij 2007 22:32

LIKE THAT. razbijemo im picku jer smo lezbe.
zvir i bestimja.

sxc-angel

Post Postao/la sxc-angel » 07 sij 2007 22:34

Zita je napisao/la:mozda bi mi trebali pocet premlacivat heterice sve dok im ne dode u glavu sve sto zasluzujemo
miris nasilja širi se zrakom :twisted:
L.A.N.C.O.M.E.

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 07 sij 2007 22:35

to je prvi korak.
zvir i bestimja.

Zita

Post Postao/la Zita » 07 sij 2007 22:35

da. nek nam ana lucic bude zvjezda vodilja

pele

Post Postao/la pele » 07 sij 2007 22:35

a cuj kak ko voli ne.
neko se mlati.. neko se voli.
ja nisam za nasilje al ne dam na sebe.
ja odgovorila i iznjela svoju strategiju iako povrsno. da cujem vase?

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 07 sij 2007 22:36

zapalimo sabor, napravimo barikade na gornjem gradu, prevalimo zicaru, sjebemo ilicu, preprecimo put na britancu...city on fire...tak da nas mole MOLE da nam daju bazicna prava da prestanemo.
teror je uvijek najucinkovitiji korak.
Zadnja izmjena: call_me_not, dana/u 07 sij 2007 22:37, ukupno mijenjano 1 put.

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 07 sij 2007 22:36

Strategiju za koji točno cilj? Potpuno izjednačavanje prava naše manjine s pravima većine? Ili?

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 07 sij 2007 22:37

da. taj cilj.
ja predlozila strategiju.
ima jos ko sta dodat?
zvir i bestimja.

Zita

Post Postao/la Zita » 07 sij 2007 22:41

ne. to bi bilo dovoljno za pocetak

call_me_not

Post Postao/la call_me_not » 07 sij 2007 22:42

like the way you think.
zvir i bestimja.

pele

Post Postao/la pele » 07 sij 2007 22:43

vidis slut kak se razmemo mozes mi ostaviti broj tel pa da krenemo sa planiranjem.

Odgovorite