Stop (R.I.P. Matthew Shepard)

Teme vezane uz aktivizam, djelovanje domaćih/stranih udruga, Pride, coming out, politiku i sve tome slično.
Odgovorite

Da li se bojite outanja?

da
1
9%
ne
4
36%
ovisi o okolnostima
6
55%

Ukupno glasova: 11

JaNNa
XoXo
Status: Solo
Kontakt:

Stop (R.I.P. Matthew Shepard)

Post Postao/la JaNNa » 16 lis 2011 15:47

Nedavno je bila 13.godišnjica smrti ovog mladića.
Kada sad gledam na sve to, čini mi se kao nešto što se moralo dogoditi da svijet postane bolje mjesto za LGB zajednicu, no u ono vrijeme sam još bila klinka i znam da sam bila šokirana tom vijesti, a posebno Amerikom zato što se takvo nešto uopće dogodilo. U Hrvatskoj se ta vijest uopće nije proširila, ja sam je saznala preko nekog kanala na kablovskoj.
Znam da sam plakala...

link za one koji ne znaju o čemu je riječ...

slika

koje je Vaše mišljenje o konkretnom slučaju?
djelite li moj stav da se takve stvari jednostavno moraju desiti za bolje sutra? da li ste ljuti zbog toga?
kada ste se outali da li ste bojali za svoj život ili da će vas netko fizički napast?
da li vas je netko ikada fizički napao zbog vaše seksualne orijentacije?
ako se niste outali da li je jedan od razloga strah za sličnim scenarijem?

ubacila sam i tu anketicu.. čist informativno.. :D
Zadnja izmjena: JaNNa, dana/u 16 lis 2011 16:58, ukupno mijenjano 2 puta.

pihach
Status: U vezi
Kontakt:

Re: Stop (R.I.P. Matthew Shepard)

Post Postao/la pihach » 16 lis 2011 16:32

J.Fe je napisao/la: koje je Vaše mišljenje o konkretnom slučaju?
djelite li moj stav da se takve stvari jednostavno moraju desiti za bolje sutra? da li ste ljuti zbog toga?
kada ste se outali da li ste bojali za svoj život ili da će vas netko fizički napast?
iskreno, nisam znala za ovo. Imala sam tada 12 godina i bila u svom filmu.

ne slazem se da se takve stvari 'moraju dogoditi za bolje sutra', ali smatram da su idealna shock terapija za drustvo. Slicno kao prometne nesrece - mora se pogaziti dijete na zebri kako bi se postavili lezeci policajci ili semafori.
Da, ljuta sam zbog toga, kak ne bih bila. Za sada takve stvari funkcioniraju na principu 'mijenjanja drustva' ili 'revolucije', iako mi se ne svidja pomisao na to da netko mora umrijeti kako bi se druge ovce pokrenule. :palacdolje:

Nisam dozivjela napad. Nadam se da ni necu...

Odgovorila sam u anketi da se ne bojim outati, ali bih dodala odgovor 4. Ovisi o okolnostima. Sigurno se necu outati pred sljedbenicima HCSP-a i njima slicnima.

JaNNa
XoXo
Kontakt:

Post Postao/la JaNNa » 16 lis 2011 16:52

prijedlog usvojen, pa sad možeš ponovno glasat...

a ne znam šta da mislim.. žao mi je svih ovakvih slučajeva i tih mladih života, ali drago mi je da se stvari mjenjaju na bolje.
premda ima tu još dosta sizifovog posla da bi bilo dobro.
bilo bi idealno kad bi svatko bio outan i kad bi se svako borio za svoja prava, ali jbg nismo svi isti karakter i nemamo svi iste okolnosti oko sebe.

pihach
Kontakt:

Post Postao/la pihach » 16 lis 2011 17:03

hm, u kom smislu bi bilo idealno da je svatko outan? :kokice:

JaNNa
XoXo
Kontakt:

Post Postao/la JaNNa » 16 lis 2011 17:07

dobar tek!
pa bilo bi idealno jer bi nas onda bilo više i vjerojatno se glasnije i jače borili za prava, ili?

tamara3
Just tax the stupid people.
Spol/rod: žensko
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 16 lis 2011 17:15

Bilo bi idealno kad kategorija outanja uopće ne bi postojala, u idealnom svijetu u kojemu se ne bi apriori pretpostavljalo da su svi heteroseksualni.
Golem broj ljudi bi bio daleko sretniji jer ih to ne bi sprečavalo da žive svoje živote neopterećeni time i usmjere svoju energiju na sam život, a ne na čuvanje brave ormara u kojima žive. Na koncu, zbog toga pate brojni odnosi i veze - a nepotrebno.

A smeće koje je zatuklo ovoga klinca trebalo je odavno biti six feet under.

(http://www.crol.hr/portal/coming-out/lj ... jstva.html)

pihach
Kontakt:

Post Postao/la pihach » 16 lis 2011 17:19

eh da, to bi bilo idealno...

@jana - sad ih idem raditi bas.:D
ne vjerujem da je to push faktor za masovniju borbu. nisu svi po prirodi aktivisti nit imaju potrebu javno se boriti za svoja prava. i to je ok. zato postoje oni koji imaju tu zelju i rade promjene.

kaj je s ubojicom tog klinca? :help:

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 16 lis 2011 17:21

Henderson pleaded guilty on April 5, 1999, and agreed to testify against McKinney to avoid the death penalty; he received two consecutive life sentences. The jury in McKinney's trial found him guilty of felony murder. As they began to deliberate on the death penalty, Shepard's parents brokered a deal, resulting in McKinney receiving two consecutive life terms without the possibility of parole.
Henderson and McKinney were incarcerated in the Wyoming State Penitentiary in Rawlins, later being transferred to other prisons because of overcrowding.

JaNNa
XoXo
Kontakt:

Post Postao/la JaNNa » 16 lis 2011 17:23

znala sam da je to negdje na CROL-u bilo.. :D

bili su osuđeni na doživotni, a mislim da jedan čak na smrtnu, ali su starci od ovog nešto urgirali da se promjeni u doživotnu..
nisam baš ziher i sto posto sigurna..

je, bilo bi sve super kad bi svatko mogao normalno hodat ulicama bez straha.
Ali ono što mene nekad zna nanervirat je presing da se moraš outat?
Jeste to ikad doživjeli?

pihach
Kontakt:

Post Postao/la pihach » 16 lis 2011 17:24

mogucnost uvjetne? kao da su nasi sudili...
hm, jel mozda ovaj slucaj iskoristen u seriji Queer as Folk, kad je Justin pretucen i jedva prezivio? Slicna je situacija bila, a mali i lici na Matthewa.

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 16 lis 2011 17:30

J.Fe je napisao/la:Ali ono što mene nekad zna nanervirat je presing da se moraš outat?
Jeste to ikad doživjeli?
Sama sam si napravila taj presing :o, ali nije da me netko baš tjerao puškom. A mislim da je to i pogrešno, svatko to mora odlučiti sam za sebe. Meni je jedino žao vidjeti kad takve stvari nekome do koga mi je stalo zagorčavaju život.

@pihach, mislim da QAF nije imao neke veze s tim konkretno...

JaNNa
XoXo
Kontakt:

Post Postao/la JaNNa » 16 lis 2011 17:34

pri ovome sam mislila na neke udruge koje promoviraju politiku IZAĐITE IZ ORMARA!
zar to nije stvar pojedinca? zar nije svatko od nas u različitim uvjetima i odrastao i živio i još uvijek živi?
npr.
ako netko tko je gej ima bolesne starce, i odluči im se outat (s obzirom na naše društvo, mislim da je svakome bilo najgore reć starcima jer su oni odrasli u vrijeme kada homoseksulanost nije bila prihvaćena, te je bila tretirana kao bolest), što ako se nekome od njih zdravstveno stanje pogorša? tko će onda čuvat savjest tog pojedinca - te udruge?

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 16 lis 2011 17:42

Pa, udruge promoviraju tu politiku ali to ne znači da je to nečija obveza i da se to pošto-poto mora. To je politika: recimo, imaš nekakvu LGBT udrugu od 20-ak ljudi za koju očekuješ da nešto kao napravi, no oni ne mogu to napraviti sami, ako nemaju populaciju za koju to rade ili je ona posve nevidljiva.

Npr. ne znam, Milanović se prije tjedan dana prosrao da ne bi gej parovima dao posvajati djecu, a udruge na to ne pristaju - i sad bi oni trebali ići izlobirati nekakve zakone koji idu nama u korist, ali bilo bi jako dobro kad bi uz sebe imali i gej roditelje koji već imaju djecu, koji bi, u krajnjoj liniji, došli pred sabor skupa sa svojim klincima i rekli gle - mi smo tu, postojimo. Ne znam jesam li razumljiva ali nadam se da kužiš kaj hoću reć :).

Isto kao i prajd recimo, ako dođe 25 ljudi onda to nema neku snažnu poruku. Ili popis stanovništva - ispadne li da nas ima 0,0002 promila onda političari lijepo mogu reći sorry ljudi, pokazalo se kako kod nas baš i nema pedera i lezbi... i tak dalje i tak dalje...

JaNNa
XoXo
Kontakt:

Post Postao/la JaNNa » 16 lis 2011 17:48

kužim! to nas opet dovodi do onog što sam gore navela: bilo bi idealno kad bi svi bili outani i kad bi Hrvatska zaista bila svjesna koliko nas ima... ali to je nemoguće...
ne znam, sjećam se ove priče s tim Shepardom još kao klinka i znam da sam bila šokirana!
nije mi bilo jasno što je on nekome napravio da je zaslužio da bude praktički otet, isprebijan i onda ostavljen da umire..

žalosno je sve to.. žalosno je što se svi brinu o drugima i tuđim životima... :(
Everyone seems to have a clear idea of how other people should lead their lives, but none about his or her own.

tamara3
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 16 lis 2011 17:51

Lako je kad se netko brine i lupeta ili širi tračeve iako je i to odvratno. Pravi problem je nevjerojatno perverzno nasilje usmjereno prema drugačijima koje se u slučaju Matthewa Sheparda pokazalo u najizopačenijem mogućem svjetlu. Pa pogledaj što se događa lezbijkama u Južnoj Africi, za takvo što ne postoji riječ valjda ni na jednom jeziku...

JaNNa
XoXo
Kontakt:

Post Postao/la JaNNa » 16 lis 2011 17:53

pratila sam to kad se aktualiziralo zbog svjetskog prvenstva i zgadio mi se život

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vBXBtC-5Eko[/youtube]

Peglam_subotom
Ja sam: lezbijka

Post Postao/la Peglam_subotom » 16 lis 2011 18:31

J.Fe je napisao/la: koje je Vaše mišljenje o konkretnom slučaju?
Na faxu smo imali jednu radionicu na temu ovog konkretnog slučaja. Tragično. Naravno da sam ljuta, tko razuman ne bi bio. Većinu puta se nisam bojala kod svog outanja. To su uglavnom bili mlađi, obrazovani, i najbitnije, educirani ljudi. Dakako, to nije pravilo nečijeg (ne)nasilnog ponašanja. Zbog nečeg otprije kojih desetak godina, danas sam vrlo oprezna kome, u koje vrijeme i na koji način se outam. Isto tako, bojim se prisilnog ili neželjenog outanja, s čime sam se isto tako susrela par puta u životu. Mislim da svatko ima pravo sam odlučiti kada će (i hoće li se uopće) ikome outati.
Što se tiče presude ovim monstrumima, trebali su na stolicu. Ovakvi zločini iz mržnje zaslužuju baš to.
I'll take you for all that you are. With your complications, your pain, your secrets, your past, your longings and dreams... I will take you completely; without exemptions.

Popeye

Post Postao/la Popeye » 16 lis 2011 18:58

J.Fe je napisao/la: da li vas je netko ikada fizički napao zbog vaše seksualne orijentacije?
da. prvi puta mi se to dogodilo u ozujku 2006. u zagrebu. prethodno sam bio out 5 godina, zivio drugdje i nikad nisam dozivio gay bashing.
nakon toga sam se u roku od par mjeseci poceo baviti aktivizmom. :D

sto se tice idealne situacije, slazem se s ovime sto je tamara napisala. idealno bi bilo da svacija heteroseksualnost ne bude samim cinom rodjenja pretpostavljena, nego da se djeca jednostavno razvijaju u skladu s onime sto jesu. i da to ne bude nikakav problem.

s druge strane, zivimo u realnosti, a u njoj se ciljevi ostvaruju realnim metodama, a ne idealima. ukratko, da bi jednoga dana dosli do svijeta u kojem se ne mora nitko posebno autati, potrebno je da se prije toga hrpa pedera i lezbijki auta. dosta sam citao o svemu tome, dosta sam razmisljao o svemu tome i nisam se dosjetio drugog nacina.

mislim da je u redu da neke LGBT udruge promoviraju coming out. konkretno, to najvise sigurno radi zagreb pride. to naravno ne znaci da se ikoga moze ili treba prisiliti da se auta ako to ne zeli, ali ne vidim problem u tome da se ljude u tom pravcu ohrabruje. nekad je lakse uciniti takav korak sa svijescu da nisi sam/a, da su i mnogi drugi prosli kroz iste probleme i prezivjeli, da ces tako uciniti i svijet malo boljim itd. pritom ne treba minimizirati rizike koje coming out moze donijeti, niti ga traziti pod svaku cijenu, kao ni ne govoriti koje su njegove prednosti i zasto je to vazna stvar.

sto se straha tice, ja ga nisam imao i uvijek mi je tesko, na osobnoj razini, identificirati se s onima koje strah paralizira.

Popeye

Post Postao/la Popeye » 16 lis 2011 23:34

http://www.huffingtonpost.com/2011/10/1 ... 13815.html

"In light of Jamey's death -- it became clear to me in an instant that living a gay life without publicly acknowledging it -- is simply not enough to make any significant contribution to the immense work that lies ahead on the road to complete equality. Our society needs to recognize the unstoppable momentum toward unequivocal civil equality for every gay lesbian bisexual and transgendered citizen of this country."

Odgovorite