Udruga Zagreb Pride nastavlja borbu za slobodu govora LGBTIQ osoba u Hrvatskoj i jučer je Ustavnom sudu predana tužba radi zaštite prava na slobodu izražavanja.

"Pravo na slobodu izražavanja misli, smatramo, ograničio je Općinski sud u Zagrebu, kao i Županijski sud u Osijeku, koji su nas kaznili s 30.000 kuna, plus kamate, zbog teksta koji je pratio uvrštavanje Karoline Vidović Krišto na listu 'Homofobkinje godine 2013.", ističu iz Zagreb Pridea.

Podsjećamo, Županijski sud u Osijeku potvrdio je presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu po kojoj je udruga Zagreb Pride zbog povrede dostojanstva, časti i ugleda dužna isplatiti neimovinsku štetu tužiteljici Karolini Vidović Krišto u ukupnom iznosu od 41.018,91 kuna, zbog navedenog teksta objavljenog na web stranicama udruge.

"Ti su sudovi, smatramo i obrazlažemo u svojoj ustavnoj tužbi, u potpunosti i svjesno odbacili demokratsku praksu da se zaštita koju pruža jamstvo slobode izražavanja 'odnosi ne samo na informacije i ideje koje su blagonaklono prihvaćene ili su smatrane neuvredljivim ili koje su indiferentno prihvaćene već i na one koje vrijeđaju, šokiraju ili uznemiruju' s obzirom da su to 'zahtjevi pluralizma, tolerancije i širokoumlja bez kojih nema demokratskog društva' ".

Stoga su Ustavnom sudu predale/i tužbu protiv tih presuda i zatražile/i zaštitu prava svih građani i građana na slobodno izražavanje u Hrvatskoj "jer je slobodno izražavanje misli sam temelj demokratskog političkog uređenja".

Zahvala na donacijama u borbi za zaštitu slobode izražavanja

Iz udruge su se zahvalili svima koji su do sada uplatili donacije putem žiro računa Zagreb Pridea i preko online kampanje Indiegogo koja je još uvijek u tijeku. Do sada su to učinile 172 osobe koje su uplatile sveukupno 17. 929,96 kuna.

"Novac kojim ste nas podržale/i iskoristile/i smo kako bi platile/i dio iznosa kazne od 41. 018.91 kuna i to samo zato što smo javno izrekle/i svoje mišljenje, svoj vrijednosni sud i ukazale/i na homofobiju na programu javne televizije. Naša je glavna obaveza, naša je dužnost ukazivati na sve oblike homofobije, bifobije i transfobije. To ćemo nastaviti i dalje, iskreno, javno i politički - bez ikakvog suzdržavanja", poručuju iz Zagreb Pridea.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.