Petero djece istospolnih parova sudskim putem traže od države da se njihovim roditeljima konačno ukine zabrana vjenčanja i tako u potpunosti uvede bračna jednakost u Austriji.

Na Upravnom sudu u Beču započeo je sudski proces kojim djeca i njihovi roditelji traže ukidanje zabrane braka za istospolne parove i nadaju se izmjeni zakona kojom bi se toj djeci omogućilo da postanu "zakonita" djeca roditelja koji se mogu vjenčati.

Ono što je neobično je činjenica kako Austrija jamči jednaka obiteljska prava istospolnim i heteroseksualnim parovima, omogućuje posvajanje djece partnera/ice, zajedničko skrbništvo i medicinski potpomognutu oplodnju, ali još uvijek ne dozvoljava brakove za istospolne parove.

Zakon također omogućava automatsko zajedničko skrbništvo za lezbijke koje su sklopile životno partnerstvo, te priznavanje roditeljskih prava u neformalnom životnom lezbijskom partnerstvu, na jednak način na koji to pravo ostvaruju očevi u vanbračnim heteroseksualnim vezama.

Aktivisti inicijative "Ehe Gleich!" ("Bračna jednakost!") pokrenuli su i peticiju kojom se traži ukidanje zabrane braka za istospolne parove, a dosad ju je potpisalo više od 45.000 ljudi, piše GayStarNews.

Dr. Helmut Graupner, koji zastupa pet obitelji kaže: "Austrija je po pitanju bračne jednakosti poduzela drugi, treći, četvrti i peti korak prije prvog. Zabrana braka za istospolne parove mora biti ukinuta zbog dobrobiti djece".

Baš kao i u Njemačkoj i austrijska koalicijska vlada ostaje podijeljena po pitanju bračne jednakosti - socijaldemokratski kancelar Werner Feymann je podržava, dok Konzervativna stranka ostaje protiv istospolnog braka.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam