Kanadski premijer Justin Trudeau se na Svjetskom ekonomskom forumu ponovno dotaknuo rodne ravnopravnosti i feminizma kazavši, među ostalim, kako se muškarci i mladići također trebaju uključiti u dijalog o feminizimu.

Iznio je i vlastiti primjer spomenuvši suprugu Sophie na koju je, kako je rekao, iznimno ponosan jer je posvećena rješavanju problema žena i djevojaka.

"Iznimno pazim kako ću odgojiti našu kći, no supruga mi je prije nekoliko mjeseci rekla, 'Sjajno je to što je potičeš i osnažuješ, ali trebaš se jednako potruditi i razgovarati s našim starijim sinom (osam mu je godina, a mlađem su dvije) o tome kako on tretira žene te kako će odrastati i postati feminist baš poput njegova oca", ispričao je Trudeau.

Kazao je i kako se ne treba bojati upotrebljavati riječ "feminist" jer muškarci i žene trebali bi se njome opisivati kad god žele. "Osobno sam uvjerio brojne iznimne žene da istupe, baš kao i brojne iznimne muškarce, i to u vrijeme kad politika može izazvati podjele", rekao je i nastavio:

"Mnoge studije pokazuju kako će muškarci, kad im se ponudi vodeće mjesto u politici, prvo pitati moraju li nositi kravatu svaki dan, dok će žene pitati, 'Stvarno, zašto ja?'. Počnimo nagrađivati političare i kompanije koji se ne vode mačo-pristupom", poručio je kanadski premijer.

kv

Da Trudeauove riječi nisu puko blefiranje na kakva smo bolno otupjeli u vlastitom dvorištu, dokazao je odmah pri sastavljanju vlade u studenom prošle godine, u kojoj sjedi 50% žena. Time je Kanada na svjetskoj ljestvici rodno ravnopravnih vlada skočila s otprilike dvadesetog na treće mjesto.

Kad su ga pitali zašto je sastavio rodno ravnopravnu vladu, samo je kratko odgovorio: "Jer je 2015.".

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam