Queer Zagreb Sezona nastavlja seriju performansa nadahnutih novom Vladom te ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem. Nakon markiranja zgrade Ministarstva kulture njegovom izjavom "antifašizam je floskula", na red je stiglo bičevanje citata povijesno značajnih hrvatskih umjetnica i umjetnika.

Performans "O lijepa, o draga, o slatka slobodo" Brune Isakovića izveden u subotu na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava, postavlja u javni prostor razmišljanja i citate povijesno značajnijih hrvatskih umjetnica i umjetnika (Ivana Gundulića, Vesne Parun, Miroslava Krleže, Vlade Gotovca, Marije Jurić Zagorke, A. G. Matoša) o slobodi, umjetnosti, nacionalizmu i religiji.

U duhu sadašnjeg vremena sve više zasićenog tendencijama zatiranja slobodnog mišljenja, riječi spomenutih umjetnika bit će izbičevane bičem umočenim u crnu boju, dok slova ispisana na velikom panou ne nestanu u crnilu.

Performans i udarci bičem tonski su snimljeni kako bi netom kasnije kao zvučna instalacija mogli poslužiti kao trajni podsjetnik na pokušaj gušenja slobode govora.

Bilo koja prijetnja slobodi govora neodrživa je

Izvedba se ne referira samo na uobičajene demokratske smjene vladajućih političkih elita jer promjene kojima svjedočimo i protiv kojih svojim umjetničkim i aktivističkim radom istupamo su vrijednosnog karaktera i sužavaju medijske i manjinske slobode te vode ka ugrozi opstanka različitosti u hrvatskom društvu. Queer Zagreb Sezona će kontinuiranom serijom performansa ukazivati na neodrživost bilo koje prijetnje slobodi govora u javnom medijskom prostoru ili ograničavanja slobodnog umjetničkog izražavanja.

Istovremeno, ministru Zlatku Hasanbegoviću serija performansa pridaje ulogu još neafirmiranog kulturnjaka koji sukreira ovaj projekt Queer Zagreb Sezone, ponajviše tako da odlučuje o njegovom trajanju, jer serija performansa je započela njegovim prvim, a završava njegovim zadnjim radnim danom na mjestu ministra kulture u ovoj Vladi.

"Vrijeme koje je pred nama prihvaćamo kao inspirativan izazov za čitavu kulturnu scenu u Hrvatskoj da bi se javni diskurs kojem svjedočimo vratio u okvire međusobnog uvažavanja, prihvaćanja različitosti i povjerenja u hrvatsko društvo i kulturu kao mjesta koja više ne podnose isključivanja", kazao je Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreb Sezone.

Bruno Isaković (1981., Zagreb) studirao je na Amsterdamskoj školi umjetnosti/odjel Suvremenog plesa te na Plesnoj akademiji Rotterdam. Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada. Kao plesač je surađivao s brojnim stranim koreografima, a kao koreograf je sudjelovao na mnogim istaknutim međunarodnim plesnim festivalima. Isaković redovito podučava i drži različite plesne radionice. Od 2009. godine član je Studija za suvremeni ples u Zagrebu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.