Kraljevska kanadska konjička policija svojim je zaposlenicama i civilnim članicama uputila povijesnu ispriku zbog diskriminacije i seksualnog zlostavljanja. Zbog tužbe koju su podnijele neke od žrtava, ta bi im institucija mogla isplatiti vrtoglavu odštetu od čak 100 milijuna dolara.

Kako javlja CBC News, odštetu bi moglo tražiti oko 20.000 sadašnjih i bivših zaposlenica Kraljevske kanadske konjičke policije od 1974. godine, no očekuje se da će ta brojka biti znatno manja, odnosno da će to zatražiti njih tisuću.

Sporazum o odšteti još treba potvrditi Federalni sud, a odnosi se na dva različita sudska procesa koji traju već gotovo pet godina.

Glasnogovornik policije Bob Paulson na konferenciji za medije u Ottawi kroz suze se ispričao i čestitao ženama na hrabrosti.

"Svim ženama koje policija nije zaštitila, u ime svakog nadređenog, danas ponizno stojim pred vama i nudim vam našu iskrenu ispriku. Došle ste u policiju htijući osobno pridonijeti svojoj zajednici, a mi smo vas iznevjerili i povrijedili. Zbog toga mi je iskreno žao", kazao je Paulson.

Optužbe uključuju silovanja, neželjeno seksualno dodirivanje, fizičke napade, seksističke komentare, prijetnje, spolnu diskriminaciju, zlostavljanje i uznemiravanje.

Paulson se ispričao i svim građankama i građanima Kanade zbog sramotnog ponašanja koje je izazvalo duboko razočaranje u nacionalne policijske snage.

Glavna tužiteljica u jednom od predmeta, Janet Merlo, kazala je kako je ovo "velik dan za nju, ali i žene u policiji i žene u Kanadi" te da "vjeruje kako je to početak nove, moguće bolje, ere".

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam