Ni dan nakon izglasavanja nove hrvatske Vlade, ne smiruju se strasti zbog Nine Obuljen Koržinek koja je u četvrtak i službeno preuzela Ministarstvo kulture. Većina medija već je pisala o navodnoj "borbi" premijera Andreja Plenkovića s određenim strujama u HDZ-u koje su otvoreno zagovarale nastavak mandata Zlatka Hasanbegovića.

Večernji list tako otkriva kako je na Predsjedništvu HDZ-a na kojem je Plenković prekjučer u zadnji trenutak predstavio ministarski tim, Klub utemeljitelja izrazio nezadovoljstvo njegovom odlukom. Konkretno, Milan Kovač, bivši ministar privatizacije u vladi Zlatka Mateše, iznio je stav da se utemeljitelji HDZ-a s odabirom Nine Obuljen Koržinek ne slažu, i da bi bilo "primjerenije izabrati neku drugu osobu za resor kulture".

"Trebalo je izabrati osobu koja neće izazivati prijepore"

A obrazloženje koje je dao Večernjem glasi ovako: "Problem je percepcija koja vlada o Nini Obuljen. Radi mira u stranci trebalo je za Ministarstvo kulture izabrati osobu koja neće izazivati prijepore".

Ipak, kaže kako u "slučaju Obuljen" nije bitno 'desno-lijevo', nego jesu li računi čisti", a pritom se referirao na Hrvatski audiovizualni centar, u čijem je Upravnom odboru do “jučer” sjedila i Nina Obuljen, a protiv kojeg su braniteljske udruge podigle kaznenu prijavu.

Počasni predsjednik Kluba utemeljitelja, Đuro Perica, "apsolutno je bio za Zlatka Hasanbegovića", a i njemu je najspornije što se u izboru Nine Obuljen Koržinek "nisu raščistili repovi iz HAVC-a".

Vice Vukojević, jedan od utemeljitelja HDZ-a, drži da je bilo isključivo Plenkovićevo pravo birati ministre u Vladi, a da se on s tom odlukom može slagati ili ne, ali ništa više od toga. Večernjem je kazao kako je pobjedu HDZ-a "iznjedrila desna opcija", a "Nina Obuljen luta, njezine su misli lijevo".

Zanimljivo je kako su utemeljitelji HDZ-a, među ostalim, zabrinuti "percepcijom" koja vlada o novoimenovanoj ministrici kulture, dok im to nije smetalo u slučaju njezina prethodnika. Pardon, predšasnika.

Samo vjerodostojno

A taj se "dobar glas", daleko čuo: o predšasniku Hasanbegoviću pisali su i svjetski mediji, ponajviše u kontekstu "nacionalističko-konzervativnog preokreta" u Hrvatskoj i gušenja slobode medija. Izazvao je i reakciju Efraima Zuroffa, ravnatelja centra Simon Wiesenthal, koji je pozvao hrvatsku Vladu da ga smijeni.

Šutjeli su i kad je Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja okuplja 600.000 članova diljem svijeta uputila otvoreno pismo hrvatskim liderima i samom Hasanbegoviću tražeći da se preispita njegova odluka o raspuštanju Povjerenstva za neprofitne medije i zaustave politički pritisci na novinare.

Nije ih se moglo čuti ni kad je njemačka kancelarka Angela Merkel dobila i pročitala pismo hrvatskih kulturnjaka o Hasanbegoviću, pa je na sastanku s bivšim premijerom Tihomirom Oreškovićem pitala što se to događa s rastom desnog ekstremizma u Hrvatskoj.

Tišina je vladala i kad se glumici Nini Violić prijetilo smrću, progonom i silovanjem jer se usudila kritizirati Hasanbegovića, niti kad je predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika članice i članove pozvao da se "ne izjašnjavaju o ministru kulture".

"Repovi" iz mjesečnika "Nezavisna Država Hrvatska" u kojem je bivši ministar kulture svojedobno o ustašama pisao kao o "herojima, mučenicima i šehidima" danas zabrinute osnivače HDZ-a također nisu škakljali, pa je stoga teško povjerovati u njihove dobre namjere i zabrinutost činjenicom da je nova ministrica kulture netko "tko će izazvati prijepore".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam