Nakaradni nacrt prijedloga Obiteljskog zakona povučen je iz javne rasprave ali je na ministarskoj poziciji ostala Nada Murganić, premda bi odmah morala otići jer nije u stanju svoj fanatično konzervativni svjetonazor podrediti dužnosti ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na dobrobit svih hrvatskih građana.

Ona privatno može misliti što hoće, može osvajati naklonost stranačkih sudrugova rigidnim stavovima, ali u trenutku kad je postala ministrica i državna dužnosnica njezin zadatak je promijenjen i mora osmisliti i voditi politiku koja će zadovoljavati potrebe svih hrvatskih građana.

Osoba koja je, kako smo čuli i vidjeli, čvrsto uvjerena kako država ima pravo propisivati što je obitelj i tu definiciju suziti na bračnu zajednicu žene i muškarca s djecom, nema što raditi na odgovornim državnim pozicijama.

Što je Murganić poduzela da zaustavi egzodus mladih obitelji iz Hrvatske? Ništa.

Nada Murganić ne razumije poziciju ministrice i nije joj dorasla jer umjesto da osmisli i predloži politiku koja će voditi računa o svih hrvatskim obiteljima, ona je osmislila politiku koja obitelji više ne dijeli samo na ustaške i partizanske nego i na HDZ-u prihvatljive i HDZ-u neprihvatljive.

Za drugo, na državnoj dužnosti, očigledno nije ni sposobna. Čini to u trenutku kad mlade obitelji bez nade da ovdje mogu uopće preživjeti, masovno napuštaju Hrvatsku. Ako njezina podjela na "naše i vaše" obitelji nije jasan pokazatelj potpune nesvijesti o trenutku u kojem se Hrvatska nalazi, i vlastite pozicije u strukturi moći, ne znam što jest.

U godinu dana na vlasti Murganić nije povukla nijedan potez, nije osmislila nijednu politiku kojom bi barem jednu obitelj odvratila od bijega iz siromaštva, nesigurnosti i beznađa s kojima su suočeni u Hrvatskoj 2017. godine. Već bi i to trebao biti dovoljan razlog da napusti dužnost ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Baš kao što Karamarko smatra da možemo u svojoj kući misliti što hoćemo, ali ne i javno, tako i ministrica u Vladi Andreja Plenkovića Nada Murganić smatra kako se slobodno možemo osjećati u svojim raznoraznim obiteljima kao obitelj, ali da to ovoj državi ne vrijedi ni pišljiva boba

Jedna od odredba prijedloga Obiteljskog zakona koji je uzbunio naciju roditeljima propisuje "dužnost" da djecu odgajaju domoljubno. Što to znači? Što je domoljublje, gdje je ono definirano, tko ga je definirao, kako se ono iskazuje? Tko će i kako provjeravati odgajaju li svoju djecu roditelji domoljubno i namjeravaju li oduzimati djecu roditeljima za koje procijene da nisu domoljubi prema njihovim mjerilima? Kako se uopće može u zakone upisivati obaveza prema nečemu što nije definirano?

Evo kako je domoljublje pokušao definirati zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, čijem krugu bliskih suradnika, navodno, pripada i ministrica Murganić:

"Domoljublje je ljubav prema domu i prema domovini (op.a. Brkić riječ "domovina" piše velikim slovom), ljubav prema svom i svojem. Domoljublje nije isključivo, već naprotiv, uključuje, cijeni i poštuje druge i drugačije. Domoljublje je ljudski imperativ, pravo na život i rad, smisao i stil života...". Stil života? Ljudski imperativ? Smisao života? Ljubav prema svom i svojemu? Čemu svom i svojemu?

Ekstremno domoljublje

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko smatrao je da je domoljublje poštivanje vrijednosti na kojima se "temelji hrvatska država", a to su: Domovinski rat, branitelji, poginuli, politička doktrina dr. Franje Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška. Kad je to definirao poručio je i da će "svatko u svojoj kući moći misliti što hoće, ali na javnoj sceni to neće moći".

Smatrao je da je domoljublje "usađeno u HDZ-u" i obećao da ćemo vidjeti "najekstremnije domoljublje na svijetu u borbi za kvalitetu života u Hrvatskoj" kad preuzmu vlast. Toliko je to domoljublje bilo ekstremno da je ekstremno brzo pao s vlasti zbog sukoba interesa.

Baš kao što Karamarko smatra da možemo u svojoj kući misliti što hoćemo, ali ne i javno, tako i ministrica u Vladi Andreja Plenkovića Nada Murganić smatra kako se slobodno možemo osjećati u svojim raznoraznim obiteljima kao obitelj, ali da to ovoj državi ne vrijedi ni pišljiva boba.

Nadu Murganić predsjednik Vlade Andrej Plenković će smijeniti samo ako se pojavi prijetnja da će se nezadovoljstvo zbog načina na koji Plenković vodi državu i na koji HDZ pokušava završiti projekt otimanja države – to je pravi i jedini cilj ovog mandata, početi, umjesto preko državnih granica, kotrljati ulicama i trgovima hrvatskih gradova

Nacrt prijedloga zakona, koji je pustila u javnost, povučen je. Vjerojatno je sad i ugledao svjetlo dana samo da bi pozornost pokušala skrenuti s razvalina države iz kojih koncern Agrokor strši poput ruševina Svjetskog trgovačkog centra.

Premijer Andrej Plenković htio bi nas uvjeriti da on naprosto nije znao što piše u novom Obiteljskom zakonu. Čak i da je to točno, u što ja uopće ne vjerujem, znao je tko ga piše i kakve stavove zastupaju članovi radne skupine, da je htio zakon koji će biti usklađen s Ustavom i europskim direktivama, onda ne bi rigidnim konzervativcima dao da pišu jedan od najvažnijih zakona ove države.

Plenkovićeve kalkulacije

Dakle, taj je dobro znao što radi i kome dodjeljuje zadatke. Ako je time kupovao mir u stranci kako bi sačuvao vlastitu fotelju, tim gore po nas jer je sad već posve jasno da je taj spreman žrtvovati naše živote i obitelji kako bi dopunio svoj životopis u skorom pohodu na radna mjesta u međunarodnim institucijama.

Dotad će kupovati vrijeme i pokušavati produžiti svoj boravak u Banskim dvorima na sve moguće načine. Uostalom, u njih nije ni zasjeo osvajanjem podrške većine birača (osvojili su podršku samo 31 posto od 59 posto birača koji su se odazvali izborima) nego pravnim i proceduralnim nasiljem te kupovinom koalicijskih partnera.

U godinu dana na vlasti Murganić nije povukla nijedan potez, nije osmislila nijednu politiku kojom bi barem jednu obitelj odvratila od bijega iz siromaštva, nesigurnosti i beznađa s kojima su suočeni u Hrvatskoj 2017. godine. Već bi i to trebao biti dovoljan razlog da napusti dužnost ministrice

Ministrica Murganić mora otići, ali ako je i smijeni, Plenković to neće učiniti jer mu je neprihvatljiva najbliža suradnica koja uzima sebi za pravo u zakone ove države upisivati obitelj kao isključivu bračnu zajednicu žene i muškarca s djecom, koja smatra da je normalno oduzimati status obitelji obiteljima kojima je, primjerice, dijete umrlo. Da mu je to neprihvatljivo, ne bi je ni imao u vladi.

Nadu Murganić predsjednik Vlade Andrej Plenković će smijeniti samo ako se pojavi prijetnja da će se nezadovoljstvo zbog načina na koji Plenković vodi državu i na koji HDZ pokušava završiti projekt otimanja države – to je pravi i jedini cilj ovog mandata – početi, umjesto preko državnih granica, kotrljati ulicama i trgovima hrvatskih gradova.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam