Ustavni sud ovoga je mjeseca presudio protiv Republike Hrvatske jer policija na uredno najavljenom Split Prideu 2011. godine nije poduzela sve potrebne mjere kako bi spriječila također najavljeno organizirano nasilje prema sudionicima povorke.

Konkretnije, ustavna je tužba podignuta jer su redovni sudovi tvrdili da je policija dobro odradila svoj posao, iako se splitska povorka morala prekinuti zbog nasilja i fizičkih ozljeda.

Snimatelj RTL televizije dobio je kamenom u glavu, bacale su se pepeljare i odjekivali su topovski udari, domaći su uzvikivali "Ubij pedera", a turisti "Gay is okay", uhićeno je 137 izgrednika od otprilike njih deset tisuća, a 200-tinjak sudionika povorke od njih 250-ak evakuirano je iz Splita. Povorku je nadgledao policijski helikopter, a policijskih službenika bilo je oko 500.

Ide ponovno suđenje

Tužbu su podignuli kooordinatorica Kontre Sanja Juras, Edo Bulić iz Iskoraka, članice Kontre Nataša Pršir i Nela Pamuković, članice zaklade Astrea za "lezbijsku pravdu" i drugi aktivista koji se bore za prava LGBT osoba.

U odluci Ustavnog suda, između ostalog, stoji sljedeće: "Uravnoteženje suprotstavljenih interesa, kada je riječ o javnim okupljanjima, može predstavljati velike izazove za državu, pa one stoga moraju imati široko diskrecijsko pravo u odabiru preventivnih i represivnih mjera zaštite javnih okupljanja. Međutim, država pri tome mora birati odnosno koristiti one mjere i metode koje će najmanje ograničavati pravo zaštićeno člankom 42. Ustava odnosno člankom 11. Konvencije."

Posebno se uzelo u obzir da podnositelji ustavne tužbe kao sudionici povorke nisu bili u mogućnosti održati i dovršiti započeti mirni prosvjed u konkretnom slučaju, a zaključilo se i kako nije bilo poduzeto sve što se trebalo poduzeti kako bi se jamčilo neometano održavanje okupljanja.

"Policija je bila prethodno dobro upoznata s atmosferom diskriminacije i mržnje kao i pripremama za nasilje prema sudionicima manifestacije te je pasivno promatrala i tolerirala tjelesno i verbalno nasilje. Pripreme za osiguranje povorke bile su formalizirane i pisano pripremljene, no u stvarnosti, tijekom trajanja manifestacije, osiguranje povorke nije učinkovito provedeno. Da policija može uspješno pružiti odgovarajuću zaštitu dokazuje činjenica da su ovakve manifestacije i prije i nakon spornog događaja bile učinkovito štićene, bez prekidanja i bez ozljeda sudionika," stoji još u odluci Ustavnog suda koji je slučaj poslao na ponovno suđenje.

Nakon izgreda na splitskoj povorci sazvana je izvanredna tiskovna konferencija u policijskoj upravi koja je vrlo vjerojatno potaknula promjene unutar Ministarstva unutarnjih poslova. Iako je zagrebački prajd, prema riječima Marka Jurčića koji je tada bio u njegovoj organizaciji, već imao vrlo uspješnu i dobru suradnju s policijom, svijest o tipu nasilja i mržnji očito nije bio usuglašen u svim dijelovima zemlje koja bi se trebala osiguravati policijskim snagama svugdje na jednak način.

MUP podučio svoje zaposlenike što je to mržnja

Dvije godine poslije, dakle 2013., Policijska akademija najavila je projektne aktivnosti suzbijanja zločina iz mržnje prema LGBT osobama i to u suradnji s dijelom od gore spomenutih tužitelja. Kroz edukaciju polaznika, medijsku kampanju, radionice te plakate i letke koji pozivaju na prijavljivanje zločina iz mržnje, Akademiji je cilj senzibilizirati policijske službenike o problemima LGBT građana.

Godine 2015. Akademija je održala znanstveno-stručni skup pod nazivom "Obrazovanjem protiv diskriminacije LGBT osoba" u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom s ciljem osvještavanja značaja zakonskog, institucionalnog i provedbenog okvira za adekvatnu zaštitu osoba drugačije (!) seksualne orijentacije u hrvatskom društvu te kako bi se diskutiralo o adekvatnom obrazovanju budućih stručnjaka u kaznenom pravosuđu za postizanje bolje zaštite.

A 2016. godine Danijela Petković iz Ravnateljstva policije i Zlatka Kozjak Mikić sa Zdravstvenog učilišta u Zagrebu objavile su stručni rad pod nazivom "Aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u suzbijanju diskriminacije LGBT osoba" u kojemu su poentirale da policija "mora uvažavati prava i slobode svakog građanina, pravo na različitost i dostojanstvo te biti odlučna u [međuinstitucionalnoj] namjeri da osudi svaki oblik nasilja i diskriminacije."

U periodu 2013.-2014. pojavila se snažna vjersko-desničarska struja koja je potaknula LGBT zajednicu da se još glasnije i hrabrije više bori za svoja prava, izglasan je Zakon o životnom partnerstvu i ušli smo u Europsku uniju. Moguće je da je zbog češćih javnih rasprava o LGBT temama te usklađivanjem mnoštva hrvatskih zakona Uniji koja promiče poštivanje LGBT osoba i zaštitu njihovih temeljnih prava više nego itko na svijetu – MUP osvijestio da treba više raditi na prevenciji diskriminacije različitih oblika.

A na nama je da diskriminaciju, mržnju i nasilje prijavljujemo.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.