U seriji razgovora sa saborskim zastupnicima koje Crol.hr vodi pred izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, imali smo priliku o konačnom prijedlogu zakona saznati i stav nezavisne zastupnice Jadranke Kosor.

 Za razliku od svojeg bivšeg kolege Željka Reinera iz HDZ-a koji se izričito protivi novom zakonu, Kosor zakon vidi prije svega kao razradu temeljnih ustavnih vrednota Republike Hrvatske. "Nisam još vidjela Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu, no načelno smatram da se radi o razradi ustavnih vrednota RH, primjerice, članka 14 ("Svi su pred zakonom jednaki") te nekih drugih članaka."

Nadalje, Jadranka Kosor podsjetila je da 2008. donesen iznimno važan Zakon o suzbijanju diskriminacije (u kojem je, među ostalim, uključena i diskriminacija na temelju spolne orijentacije) koji je bio mjerilo otvaranja jednog od poglavlja u pregovorima oko pristupanju EU-u. Zakon je tada, istaknula je Kosor, izazivao velike prijepore u javnosti. "Bez tog zakona ne bismo obilježavali godišnjicu članstva u Uniji", zaključila je.

Stoga načelno podržava Zakon o životnom partnerstvu jer je dotični razrada ideje o jednakosti. Istovremeno, nije sklona uvođenju stavke o pravu istospolnih parova na posvajanje. Novim zakonom također se dolazi i do izvjesnog ujednačavanja zakonske prakse s ostalim zemljama članicama Unije, smatra Kosor. Njezin bivši stranački kolega Željko Reiner smatra pak da je ujednačavanje zakonske prakse s ostalim "samo još jedna od floskula vladajućih koja se ne temelji na činjenicama".

Napomenula je da je cilj donošenja zakona usuglašavanje s realnim životom te da bilo kakva isključivost vodi samo do sukoba.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.