U seriji razgovora sa saborskim zastupnicima koje Crol.hr vodi pred izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, imali smo priliku o konačnom prijedlogu zakona saznati i stav nezavisne zastupnice Jadranke Kosor.

 Za razliku od svojeg bivšeg kolege Željka Reinera iz HDZ-a koji se izričito protivi novom zakonu, Kosor zakon vidi prije svega kao razradu temeljnih ustavnih vrednota Republike Hrvatske. "Nisam još vidjela Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu, no načelno smatram da se radi o razradi ustavnih vrednota RH, primjerice, članka 14 ("Svi su pred zakonom jednaki") te nekih drugih članaka."

Nadalje, Jadranka Kosor podsjetila je da 2008. donesen iznimno važan Zakon o suzbijanju diskriminacije (u kojem je, među ostalim, uključena i diskriminacija na temelju spolne orijentacije) koji je bio mjerilo otvaranja jednog od poglavlja u pregovorima oko pristupanju EU-u. Zakon je tada, istaknula je Kosor, izazivao velike prijepore u javnosti. "Bez tog zakona ne bismo obilježavali godišnjicu članstva u Uniji", zaključila je.

Stoga načelno podržava Zakon o životnom partnerstvu jer je dotični razrada ideje o jednakosti. Istovremeno, nije sklona uvođenju stavke o pravu istospolnih parova na posvajanje. Novim zakonom također se dolazi i do izvjesnog ujednačavanja zakonske prakse s ostalim zemljama članicama Unije, smatra Kosor. Njezin bivši stranački kolega Željko Reiner smatra pak da je ujednačavanje zakonske prakse s ostalim "samo još jedna od floskula vladajućih koja se ne temelji na činjenicama".

Napomenula je da je cilj donošenja zakona usuglašavanje s realnim životom te da bilo kakva isključivost vodi samo do sukoba.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam