U noći sa subote 26. na nedjelju 27. rujna u kafiću "SFRJ" u središtu Beograda brutalno su napadnute i pretučene četiri lezbijke, od kojih je jedna aktivistkinja Labrisa, spisateljica Dragoslava Barzut, priopćeno je jučer iz te Organizacije za lezbijska ljudska prava, a danas je održana i konferencija za medije i zatražena hitna akcija tužiteljstva zbog ovog zločina iz mržnje.

Predstavnice Labrisa su s konferenciju za medije u beogradskom Medija centru poručile kako bi napade na lezbijke trebalo tretirati kao zločin iz mržnje, a napadnuta Dragoslava Barzut je otkrila detalje divljačkog napada.

Ispričala je kako je nepoznati mladić dotrčao do njihovog stola i počeo napadati jednu po jednu uz uzvik "lezbijke, lezbijke", prenosi RTV.

Barzut je rekla i da je najviše udaraca dobila prijateljica koja je sjedila nasuprot nje, a zadobila je povrede glave, zatvoreno joj je oko, izbijen zub i dobila je udarac nogom u kičmu. Nakon što je napadaču viknula da prestane i Barzut je dobila udarac u glavu, nakon čega je pala, ispričala je. U njihovu obranu su tada ustali mladići koji su se zatekli u kafiću, a nepoznati je napadač pobjegao. No, nakon što je pozvala policiju, napao ih je drugi mladić, rekla je Barzut.

"Konobarica, kojoj se puno zahvaljujem, zaštitila je svojim tijelom prijateljicu, a nakon što je udarena u glavu, evakuirala nas je u toalet, zaključala nas, činilo mi se čitavu vječnost. Policija je brzo stigla na mjesto događaja i doista ih moram pohvaliti što su tako brzo došli. Oba napadača su pobjegla. Ja sam u velikom šoku", rekla je Barzut.

Foto (Medija centar Beograd): Dragoslava Barzut, napadnuta spisateljica i aktivistkinja Labrisa

Dodala je i da lezbijke ne prijavljuju nasilje kako bi zaštitile osobe koje vole, kao i zbog straha od sekundarne viktimizacije, jer ih nema tko zaštititi i obraniti.

"Zato apeliram na tužiteljstvo da ovaj napad prepozna kao zločin iz mržnje, pozivam tužiteljstvo na detaljnu, fer istragu, ako ne, onda smo izgubili svi", rekla je Barzut.

Barzut je rekla da, kao spisateljica, aktivistkinja Labrisa i lezbijka sada misli na sve prijatelje i roditelje, kojima je teško zbog njene seksualne orijentacije, ali da danas želi voljeti sebe i da se osjeća moralno odgovornom da osudi napad na nju i na njezine tri prijateljice.

Pravnica Komiteta za ljudska prava Jukoma Kristina Todorović rekla je da će inzistrirati na tome da se tužiteljstvo ovim slučajem bavi kao zločinom iz mržnje, što je, kako je navela, otežavajuća okolnost.

Konferenciju za medije možete u cijelosti pogledati na linku Medija centra Beograd.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.